S-a născut la 18 octombrie 1865 la Viena, a fost hirotonit la 6 ianuarie 1889 la București. A fost profesor și rector al Seminarului "Sf. Duh" din București, canonic și paroh al catedralei "Sf. Iosif" din București între anii 1911 și 1931. A decedat la 30 decembrie 1932 la București.
* * *
Figuri ilustre
Preotul Carol Auner s-a născut în 1865 la Viena și a murit la 30 decembrie 1932 la București. A fost profesor și rector al Seminarului "Sf. Duh" din București, canonic și paroh al catedralei "Sf. Iosif" din București între anii 1911 și 1931. A fondat revistele săptămânale Bukarester Katholisches Sonntagsblatt (1913) și Bulletin paroissial (1916) și a contribuit la apariția în 1912 a Revistei catolice. Începând cu anul 1902, C. Auner va efectua multiple cercetări privind istoria Bisericii Romano-Catolice din România, debutând în același an cu lucrarea Câteva momente din începuturile Bisericii Române, care s-a dorit a fi o replică asupra unei polemici cu referire la "originea schismei între români" întreținută de revista Unirea de la Blaj. Șase ani mai târziu va publica la Budapesta controversata lucrare Schiță istorică a coloniilor maghiare din Moldova, carte ce va fi repudiată chiar de autor, după ce își va schimba total optica istorică.
Pe parcursul a doar patru ani (1912-1916), pr. C. Auner va produce câteva lucrări de referință în istoriografia românească. Această perioadă a coincis cu anii în care a apărut la București Revista catolică, din colectivul căreia făceau parte arh. Raymund Netzhammer, istoricii I.C. Filitti, C. Karalevschi, pr. I. Bălan, Mons. Vl. Ghika, av. Mariu Theodorian Karada, prof. H. Frollo ș.a. În paginile acestei prestigioase publicații, C. Auner a publicat studii de o mare valoare istorică dedicate în special primelor episcopii catolice românești. Astăzi, aceste studii ale lui C. Auner stau la baza tuturor cercetărilor istorice românești și străine în problema începuturilor Bisericii Catolice în România. Succesul lui C. Auner se datorează folosirii cu predilecție a documentelor din arhivele vaticane obținute personal sau prin colaboratorii săi, bibliotecarul C. Karalevschi și istoricul I.C. Filitti.
A folosit, în aceeași măsură, în mod critic, literatura și istoriografia existentă la acea dată.
Principalele sale studii publicate în Revista catolică au fost: Începuturile Episcopatului de Bacău, Episcopia Milcoviei, Episcopia de Siret, Episcopia Catolică a Argeșului, Episcopia de Baia, Moldova la soborul de la Florența, Clădirea catedralei "Sf. Iosif" din București. Ar fi urmat, probabil, și alte studii, dacă Revista catolică nu și-ar fi încetat apariția în 1916, din cauza Primului Război Mondial. În baza documentelor publicate de K. Eubel, pr. C. Auner a demonstrat evoluția firească în secolul al XV-lea a Episcopiei de Siret, arătând eroarea teoriilor lansate de W. Schmidt, contele Kemeny și Barnabas Kedzierski, care susținuseră un presupus transfer în 1400 al scaunului episcopal de la Siret la Bacău. De asemenea, C. Auner a stabilit cu exactitate faptul că Civitas Moldaviensis era Baia, nu orașul Bacău, iar în baza cercetărilor lui Eubel, Abraham, Filitti, Karalevschi și Smourlo a demonstrat că Episcopia de Bacău a fost fondată în anul 1607. În sprijinul afirmației sale, C. Auner a publicat în 1912 procesul informativ al primului episcop de Bacău, Ieronim Arsengo. În anul 2002 a fost fondată la București revista Pro memoria, care continuă programul cultural al Revistei catolice și al proiectului istoriografic al lui Carol Auner. De asemenea, grupul de istorici grupați în jurul revistei Buletin istoric al Episcopiei Romano-Catolice de Iași valorifică cu mult succes opera istoriografică lăsată de ilustrul predecesor, istoricul C. Auner.
(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 4/2006, p. 11)