* * *
Figuri ilustre
Născut la Adjudeni la 8 martie 1916, părintele franciscan Martin Mihoc a urmat cursurile seminariale la Hălăucești, iar pe cele liceale la Bacău, după care a absolvit Academia Teologică de la Luizi-Călugăra. A fost sfințit preot la 11 mai 1941, apoi a urmat Facultatea de Științe a Universității "Cuza Vodă" din Iași, secția Geografie (1948). A activat ca profesor la Seminarul și Gimnaziul Franciscan din Hălăucești până la reforma comunistă a învățământului (3 august 1948), după care a activat ca preot greco-catolic până la arestarea sa, la 24 ianuarie 1951. Securitatea l-a inclus în lotul Tătaru-Todea, părintele Martin Mihoc fiind acuzat în Referatul introductiv înaintat Parchetului Militar București că și-ar fi început "activitatea antidemocratică" în noiembrie 1950, la propunerea pr. Ștefan Tătaru; că ar fi activat în calitate de "curier" pentru preoții Clemente Gatti, Ștefan Tătaru, Gh. Guțiu; că ar fi ajutat-o cu bani și adăpost pe sora Maria Cotoi (sora Ionela) și că ar fi informat Sfântul Scaun despre locul în care se aflau ascunși unii preoți urmăriți de Securitate. În baza acestor acuzații redactate de ofițerii anchetatori Gh. Enoiu și Vasile Grigore, părintele Mihoc a fost trimis în judecata Tribunalului Militar București (președinte: Paul Finichi, membri: Gh. Pârvan, Nichifor D. Constantin, Ioan Fetcu, Paul Ghicoiaș), care, prin sentința nr. 104/20 din februarie 1952, l-a condamnat pe părintele Martin Mihoc la muncă silnică pe viață și confiscarea averii pentru "complicitate la crima de înaltă trădare".
După respingerea recursului la 12 iunie 1952 și a cererii de revizuire a procesului în aprilie 1953, părintele Martin Mihoc a luat drumul închisorilor comuniste - Jilava, Baia Sprie, Văcărești, Gherla, Pitești, Dej și din nou Gherla. Tot în anul 1953 a fost preluat, pentru o altă anchetă, de Securitatea din Brașov. Din cauza condițiilor inumane de la Baia Sprie s-a îmbolnăvit grav de ficat, starea sa fiind diagnosticată drept "debilitate fizică generală", motiv pentru care a fost internat la Spitalul Penitenciarului Văcărești și la Spitalul Militar din Baia Mare. De asemenea, a protestat în dese rânduri față de hrana extrem de proastă din carceră, cât și pentru faptul că gardienii de la Văcărești i-au furat ceasul marca "Omega". A fost pedepsit cu mai multe zile de izolare "pentru abateri disciplinare", cât și cu mustrare "pentru fapte obraznice față de gardieni". Printre "abaterile disciplinare" se numărau: patul nefăcut regulamentar, proteste în legătură cu hrana și faptul că a purtat două cămăși (una flanelată) din cauza frigului! În condiții neclare astăzi, cazul dramatic al deținutului politic Martin Mihoc a fost cunoscut de Amnesty International, care a solicitat autorităților comuniste de la București eliberarea sa. Prin Decretul nr. 5 din 3 ianuarie 1963, pedeapsa i-a fost comutată la 25 de ani de muncă silnică. A fost grațiat de restul pedepsei prin decretul nr. 411 din 24 iulie 1964.
După eliberare a activat ca vicar la Iugani, apoi la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, și din nou la Iugani, unde a murit la 27 iunie 1969, fiind înmormântat în cimitirul parohial. Ca și în cazul celorlalți membri din lotul Tătaru-Todea, părintele Martin Mihoc a fost reabilitat în 2002, prin Decizia 4127 a Completului de Judecată de la Curtea Supremă de Justiție - Secția Penală, care a apreciat că în cazul său nu se întruneau elementele de favorizare a infractorului și complicitate la crima de înaltă trădare. Și acest act juridic reparatoriu consfințea realitatea că părintele Martin Mihoc a suferit pe nedrept rigorile închisorilor comuniste, care i-au provocat de altfel moartea prematură, la scurt timp după eliberare.
(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 1/2009, p. 11)
* * *
Necrolog
27 iunie
1969
243. Pr. Martin Mihoc
Născut la Adjudeni la 8 martie 1916, a intrat în Seminarul franciscan în 1929 și a făcut profesiunea simplă la 4 octombrie 1935 la Săbăoani. A urmat cursurile seminariale la Hălăucești, iar liceul teoretic cu bacalaureatul la Bacău. Studiile filozofice și teologice le-a făcut la Luizi-Călugăra, unde a fost sfințit preot la 11 mai 1941. A urmat Universitatea din Iași și a fost licențiat al Facultății de științe, secția geografie. A fost profesor la Seminarul și Gimnaziul din Hălăucești. A fost arestat în 1950 și, condamnat pe viață, a executat 14 ani, fiind eliberat prin grațierea din 1964. După eliberare a fost vicar la Iugani, apoi la catedrala din Iași și a revenit la Iugani, unde a murit și a fost înmormântat în cimitirul parohial.