* * *
Figuri ilustre
Părintele Paul Mosel s-a născut la 31 martie 1854 la Camp am Rhein (Germania) și a urmat școlile primare și gimnaziale de la Boppart, Montabaur și Mainz. Deoarece legile Kulturkampfului promovate de cancelarul Bismarck l-au împiedicat să urmeze studiile după cum ar fi dorit, a studiat filozofia și teologia la Universitățile din Würzburg (Bavaria) și Innsbruck (Austria). A fost sfințit preot la 28 decembrie 1881, iar un an mai târziu a fost trimis misionar în Moldova, unde avea să activeze până în 1925.
În perioada 1882-1884 a fost profesor la Școala Parohială din Iași, iar în 1884 a fost numit capelan la biserica "Sf. Nicolae" din Bacău. Un an mai târziu a fost numit paroh de Bacău, funcție în care s-a făcut remarcat prin importante activități pastorale și administrative. Astfel, pr. P. Mosel a redeschis Școala Parohială de Doctrina Creștină de la Bacău, după incendiul din anul 1887 a reparat prăvăliile din același oraș, proprietăți ale Episcopiei Catolice din Iași, iar în 1902 a restaurat biserica parohială, reclădind turnul din fundații în afara zidurilor fațadei principale și construind o nouă sacristie. A dotat biserica, în 1909, cu un altar de lemn, lucrare de artă executată de Firma Josef Rifesser din Gröden - Tirol (Austria). Atracția principală a altarului o constituie cele trei statui reprezentând pe sfântul Nicolae din Bari, sfântul Anton de Padova și sfânta Elisabeta de Thuringia.
În condiții mai puțin clare astăzi, în 1916 a fost arestat de Siguranța Română, iar după eliberare a activat o lungă perioadă de timp în Arhidieceza de București. A revenit la Bacău în septembrie 1918, unde a deținut funcția de paroh până în 1923.
Un aspect mai puțin cunoscut al biografiei pr. P. Mosel este cel referitor la contribuția sa la dezvoltarea presei catolice românești. Astfel, în perioada 1903-1911, a tipărit la Bacău anuarul intitulat Calendar pentru romano-catolicii de ritul latin în Moldova după stilul vechi. Chiar în primul număr al publicației se făcea precizarea privitoare la faptul că Dieceza de Iași continua să aplice în acea perioadă calendarul vechi, iulian, în baza unui privilegiu special. Pentru comparație, Arhidieceza de București aplica încă din 1853 calendarul gregorian, introdus de papa Grigore al XIII-lea în 1582. Pe lângă publicarea calendarului anual al sfinților, publicația editată de pr. Paul Mosel conținea și biografii detaliate ale unor sfinți, prezenta semnificația unor sărbători religioase importante, publica informații de interes major din viața diecezei, necrologuri, poezii, anunțuri și noutăți editoriale.
Din cauza sănătății precare și a vârstei înaintate, în 1923 pr. Paul Mosel s-a retras de la conducerea Parohiei Bacău, activând în următorii doi ani ca profesor la Noviciatul de la Săbăoani. A părăsit România în anul 1925, la vârsta de 71 de ani, retrăgându-se la Conventul Franciscan de la Padova, la chemarea superiorilor săi. Și-a petrecut la Padova ultimii 13 ani ai vieții ca un "călugăr model", păstrând același ritm perseverent care-i caracterizase tinerețea, în pofida faptului că era dispensat de multe activități din cauza suferinței care îl măcina.
Caracter modest, fostul misionar nu vorbea niciodată despre propria persoană și nici despre lungul său apostolat în România, unde câștigase stima și recunoștința episcopilor de Iași și a arhiepiscopilor de București, a superiorilor Ordinului Franciscan Conventual, a celorlalți confrați preoți și a credincioșilor pe care i-a păstorit. S-a stins din viață în ziua de 15 mai 1938, la Padova. În necrologul rostit la aceeași dată în bazilica "Sf. Anton" din Padova, Vittore M. Chialina, ministru provincial, aducea omagii marelui preot trecut la cele veșnice, amintind despre viața și personalitatea sa de călăuză spirituală, exemplu viu de deschidere spre oameni, de bunătate împărțită cu dărnicie tuturor. Călugări, preoți și credincioși au găsit întotdeauna în preotul Paul Mosel un sprijin moral și cuvinte înțelepte dătătoare de speranță.
(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 7/2007, p. 11)
* * *
Necrolog
17 mai
1938
188. Pr. Paul Mosel
A fost unul dintre preoții misionari care și-au petrecut tinerețile în țara noastră. Numai la Bacău a stat 40 de ani și mai înainte fusese și în alte locuri. S-a născut la 31 martie 1854, și a fost sfințit preot la 28 decembrie 1881. Îndată după sfințirea preoțească a venit misionar în Moldova și a plecat de aici în anul 1923, după ce multă vreme a condus districtul protopopial Bacău și parohia cu același nume. În anul 1923 s-a retras la Padova și aici - cu toată vârsta lui înaintată - a fost de mare folos pentru că știa multe limbi. Pentru aceasta a fost duhovnic căutat în bazilica "Sf. Anton".