PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Friedrich Rafael

Născut la: 13.01.1914, Colilia (Constanta)

Hirotonit la: -, -

Decedat la: 11.05.1969, Iasi

Înmormântat la: Iasi, în cimitirul Eternitatea


* * *

Figuri ilustre

Născut la 13 ianuarie 1914 la Colelia (jud. Constanța), a urmat cursurile seminariale la București și Iași, fiind sfințit preot la București la 29 iunie 1939. A fost studentul cel mai bine pregătit din promoția sa, motiv pentru care a fost solicitat să activeze în rândurile corpului profesoral de la Seminarul "Sfântul Duh", până la desființarea acestuia în august 1948. A trăit mereu cu speranța redeschiderii Seminarului bucureștean, iar în testamentul său din anul 1958, părintele Rafael Friedrich scria doar atât: "Las toată averea mea Seminarului Arhiepiscopal Romano-Catolic de București". Destinul său avea să se împletească cu cel al episcopului martir Anton Durcovici, deoarece în calitate de ceremonier al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București a trebuit să-l însoțească pe episcop la Popești- Leordeni, pentru acordarea Mirului, ambii fiind arestați la 26 iunie 1949. În momentul răpirii, securiștii l-au lovit în cap cu o rangă, lovitură ce va contribui la moartea sa din anul 1969. După un an de anchete dure, colonelul de Securitate Gheorghe Enoiu a fost nevoit să recunoască nevinovăția părintelui Friedrich. Nu a fost pus însă în libertate deoarece, era apreciat drept un "pericol pentru securitatea poporului", iar în urma refuzului de a deveni informator și de a-și trăda colegii și superiorii, a fost închis în Penitenciarul de la Sighetu Marmației.

A fost din nou anchetat în anul 1955, iar pentru faptul că și-a susținut cu hotărâre fidelitatea față de Sfântul Scaun a fost trimis cu domiciliu obligatoriu la Târgu Jiu. Cele 60 de luni de domiciliu obligatoriu reprezentau pedeapsa suplimentară adăugată la cei șase ani de temniță pentru tenacitatea noncolaboraționistă cu regimul comunist. În anul 1956, în urma intervenției Mons. Petru Pleșca, primește aprobarea de a veni la Iași ca profesor la Seminarul "Sfântul Iosif". Nu va scăpa însă de persecuțiile comuniste, deoarece în anul 1960 Securitatea i-a deschis un al doilea dosar de urmărire informativă, părintele Friedrich fiind acuzat de "activitate de spionaj în favoarea Vaticanului". În realitate, securiștii erau deranjați de faptul că cel urmărit rămăsese constant în atitudinea sa de critică a regimului ateu-comunist. În sfârșit, în anul 1968, părintele Rafael Friedrich a primit dreptul la pașaport vizitând cu acest prilej Ungaria, Belgia și Germania Federală. În Occident îi informase pe preoții Hieronymus Menges și Johann Florian Müller despre situația reală a Bisericii din România. Din nou Securitatea i-a interzis dreptul la pașaport, iar în anul 1968 i-a fost deschis un alt dosar de urmărire informativă sub pretextul că părintele Friedrich lăudase exagerat valorile românești din trecut și se manifestase extrem de critic față de pseudo- valorile comuniste.

Moare la 11 mai 1969 în urma unui atac cerebral, fiind înmormântat în Cimitirul "Eternitatea" din Iași. Părintele Rafael Friedrich a trecut în rândul martirilor catolici, el rămânând în istoria Bisericii locale ca un model de atașament față de credința catolică și Sfântul Scaun. De asemenea, biografia sa reprezintă o pagină de eroism din istoria grea a anilor regimului de teroare comunistă, dar și o lecție de moralitate pentru noi și generațiile care vor urma. Sperăm ca într-un viitor nu prea îndepărtat procesul de recuperare a vieții și operei acestui martir al Bisericii locale să se finalizeze printr-o lucrare biografică după modelul utilizat și cu prilejul volumului dedicat episcopului martir Anton Durcovici.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 6/2008, p. 11)

* * *

Necrolog

11 mai 1969 182. Pr. Rafail Friedrich S-a născut în localitatea Colelia din județul Constanța la 13 ianuarie 1914 și a studiat în Seminarul arhiepiscopal din București, unde a fost sfințit preot la 29 iunie 1939. De la începutul activității sale preoțești a fost profesor și mai apoi rector al Seminarului arhiepiscopal din București, după numirea episcopului Anton Durcovici ca episcop de Iași. Foarte puțină vreme a fost în pastorație și, după redeschiderea cursurilor Institutului Teologic din Iași, din anul 1956 și până la moarte, a fost profesor iscusit și iubit de studenți la acest institut, vreme de 13 ani. A murit subit și a fost înmormântat în cimitirul "Eternitatea" din Iași.

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat