S-a născut la 10 mai 1868 în localitatea Recinetti din Italia. După absolvirea studiilor în seminariile franciscane din Italia, a fost sfințit preot în anul 1892 și, în anul următor 1893, a venit misionar în Moldova. Pentru început a fost cooperator la Parohia Galați și în anul 1896 a fost numit rector al Seminarului din Hălăucești. Între timp, rămânând rector al seminarului, a fost superior provincial al preoților franciscani. Începând cu anul 1913 a fost vicarul general al ep. Nicolae-Iosif Camilli, la Iași. În această situație i-a luat cu sine pe seminariștii de la Hălăucești și i-a unit la studii cu cei de la Iași, până la decretarea mobilizării din anul 1916, când toți seminariștii au plecat la război. După moartea episcopului Camilli, la 30 decembrie 1915 a fost numit administrator apostolic al episcopiei, conducând-o în anii grei ai războiului, până la numirea episcopului Alexandru Th. Cisar, în anul 1920. Ulterior a fost paroh la Huși, unde a înființat Orfelinatul de Război și apoi paroh la Galați.
A decedat la 3 aprilie 1927 la Galați, fiind înmormântat în cripta preoților din parcela catolicilor.
* * *
Figuri ilustre
Părintele Ulderic Cipolloni s-a născut în orașul Recanati (Italia) la 10 mai 1868. Încă de tânăr a intrat în rândul fraților franciscani și, după formarea seminarială, a fost hirotonit preot în anul 1892. La un an după consacrarea preoțească, superiorii săi l-au trimis ca misionar în Moldova, unde a fost numit preot colaborator în Parohia Galați. Considerând calitățile de excepție ale părintelui Cipolloni, episcopul de Iași Dominic Jaquet (1895-1903), l-a numit, în anul 1896, rector al Seminarului Franciscan din Hălăucești. Această instituție a fost creată de episcopul Jaquet la cererea misionarilor franciscani din Moldova și a superiorilor de la Roma, care doreau să aibă preoți indigeni. Părintele Cipolloni a păstrat funcția de rector până la 16 aprilie 1914, când a fost ales ministru provincial al Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif" din Moldova, funcție deținută până în anul 1920. De menționat că, încă din anul 1913, părintele Cipolloni era vicar general al episcopului Nicolae-Iosif Camilli. Ca rector al seminarului franciscan, părintele Cipolloni s-a îngrijit îndeaproape de formarea viitorilor preoți indigeni, depășind toate greutățile de ordin economic, social și statal.
După moartea episcopului Nicolae-Iosif Camilli (30 decembrie 1915), Sfântul Scaun a amânat numirea unui succesor la scaunul episcopal de Iași, din cauza Primului Război Mondial. Totuși, conducerea diecezei i-a fost încredințată, la 30 ianuarie 1916, părintelui Ulderic Cipolloni, care a fost numit administrator apostolic. În această calitate, părintele Cipolloni a permis unor seminariști de la Hălăucești să facă studiile la Seminarul Diecezan din Iași, cu scopul de a perfecționa unitatea dintre preoții diecezani și cei franciscani. Anii grei ai războiului l-au motivat pe noul administrator apostolic să se ocupe de persoanele care au avut de suferit din cauza primei conflagrații mondiale. Urmând exemplul și sfaturile papei Benedict al XV-lea, cerea tuturor preoților și credincioșilor din Moldova să se roage pentru terminarea războiului și instaurarea păcii în lume. Pe lângă aceasta, părintele Cipolloni s-a implicat mult și în viața socială a catolicilor din Dieceza de Iași. Astfel, l-a susținut pe părintele Alexandru Matas, paroh de Hălăucești, să deschidă în parohia sa, în anul 1917 un orfelinat pentru copiii rămași orfani din cauza războiului. În anul următor, a fost înființată la Huși o instituție similară, sub directa coordonare a părintelui Cipolloni.
Un merit deosebit pe care îl are părintele Ulderic Cipolloni este acela de a fi intervenit cu succes pe lângă autoritățile statale pentru îmbunătățirea condițiilor preoților germani și maghiari din Arhidieceza de București deportați în lagărele din Moldova. După terminarea Primului Război Mondial, părintele Cipolloni i-a îndemnat stăruitor pe preoții și credincioșii din Dieceza de Iași să ridice monumente în cinstea eroilor catolici căzuți pe câmpul de luptă, pentru ca amintirea acestora să rămână pururi în rândul moldovenilor. Activitatea pastorală a părintelui Cipolloni este încununată de slujirea pe care a desfășurat-o, în Parohiile Huși și Galați, după anul 1920, când Dieceza de Iași a primit un nou episcop în persoana părintelui Alexandru Theodor Cisar. Părintele Ulderic Cipolloni a murit la Galați, la 3 aprilie 1927, și a fost înmormântat în cimitirul din același oraș, în cripta preoților. Întreaga slujire preoțească a părintelui Cipolloni s-a bazat pe intimitatea cu Dumnezeu. Fiind convins de importanța acestui lucru în propășirea spirituală a fiecărui creștin, a compus și o carte de rugăciuni (Calea cerului), care și astăzi este folosită de foarte mulți preoți și credincioși din Dieceza de Iași.
(Pr. dr. Fabian Doboș, în Lumina creștinului, nr. 9/2010, p. 11)