Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Sărata - Sfântul Mihail

Adresa: Str. Bisericii, nr. 36, sat Talpa, com. Sărata,
607355-Sărata, jud. Bacău
Tel.: + fax 0234/214885
E-mail: sarata@ercis.ro
Înființare: 6 aprilie 1997
Statistică: Familii: 197 (85 înt. + 112 jum.)
Credincioși: 461
Botezuri: 5
Prima Împărtășanie: 12
Miruiți: -
Căsătorii: 4
Înmormântări: 12
Parohia:

Talpa (Sărata) - "Sfântul Mihail". Biserică zidită în perioada 1971-1971, sfințită la 20 mai 1973, renovată, sfințită la 4 august 2012.; fm: 133 (55 î. + 78 j.), cr: 298

Filiale: 1. Sărata Băi - "Sfânta Fecioară Maria de la Fatima" (2000) - 2 km. Biserică zidită în perioada 1999-2011, sfințită la 6 august 2011.; fm: 81 (36 î. + 45 j.), cr: 190
Liturghii: d, s: 11.00; 17.00 (18.00); z: 17.00 (19.00); Sărata Băi: d, s: 08.30 (09.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Luca Laurențiu


<< .... >>

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii Sărata

Sâmbătă, 4 august 2012, ora 11.00, va avea loc consacrarea altarului și sfințirea bisericii parohiale "Sfântul Mihai" din Sărata, județul Bacău. Biserica a fost construită între anii 1972 și 1973, pe lângă fosta biserică, devenită neîncăpătoare și care era într-o stare avansată de degradare.

Actuala biserică are lungimea de 28 metri, lățimea de 10,40 metri, iar înălțimea turnului de 20 metri. Coordonator principal al construirii bisericii a fost pr. Carol Susan (1913-1979), paroh la Luizi-Călugăra, având în vedere faptul că până în anul 1997 comunitatea Sarata a fost filiala Parohiei Luizi-Călugăra, ajutat fiind de preoții vicari: pr. Ștefan Vacaru, pr. Augustin Pascaru și pr. Petru Beța. Lucrările s-au făcut în regie proprie, neexistând un proiect de construire a bisericii, ci doar o aprobare din partea Consiliului Județean, aprobare ce se intitula "Reparații capitale fără adăugiri".

Biserica a fost construită din banii sătenilor, la care s-a adăugat un ajutor bănesc din partea pr. Ioan Jicmon, originar din această localitate. Pe parcursul anilor, biserica a suferit unele schimbări și adăugiri, precum: modificarea altarelor, pe timpul primului paroh, pr. Ferenț Tancău, renovarea și repictarea bisericii, schimbarea dușumelei, a geamurilor etc.

Toate aceste modificări au fost susținute financiar de către credincioșii din sat, la care s-a adăugat un ajutor din partea Primăriei Comunei Sărata și a unor persoane cu suflet mare, care au făcut câte o sponsorizare.

Sfințirea bisericii va fi și ocazie de a mulțumi tuturor și de a-l ruga pe bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze cu darurile sale pe toți binefăcătorii care sunt în viață, iar celor răposați să le dăruiască odihnă veșnică pentru toate eforturile depuse.

Pr. Ionel Roșu

* * *

(Lumina creștinului, august 2012, p. 11)

Sarata-Talpa este un sat din județul Bacău, așezat pe dealurile din dreapta Siretului, de o parte și de alta a pârâului Sărății, la 9 km depărtare, spre sud-vest de orașul Bacău.

Localitatea are două sectoare - care odinioară erau așezări separate - Sarata, situată pe partea dreaptă a pârâului Sărății locuit mai mult de ortodocși și Talpa, pe partea și pe dealul din stânga pârâului, unde sunt catolicii și unde este și biserica, cu cimitirul satului. Cu toate aceste deosebiri de odinioară, statisticile catolice, aproape în exclusivitate, au numit așezarea cu singurul nume de Sarata.

Catolicii din Sarata au fost menționați, pentru prima dată, de o statistică a bisericilor și satelor catolice din Moldova, întocmită pe la sfârșitul sec. al XVIII-lea, când se arată la Parohia Călugăra așezarea Sarata.

Lăcaș de cult catolic nu a existat la Sarata decât în intervalul 1871-1875, când s-a construit o biserică din lemn. Această biserică a fost reclădită - din cărămidă - în anul 1908.

Statistica anuală 1909 a Parohiei Călugăra menționează că biserica proaspăt făcută din Talpa nu-i încă binecuvântată.

Biserica reclădită în anul 1908 a fost demolată, reclădită și mărită în anul 1977. (Pr. Iosif Gabor)

* * *

Sfințirea bisericii din Sărata-Băi

(Lumina creștinului, septembrie 2011, p. 11)

În sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului Nostru Isus Cristos (6 august), PS Petru Gherghel a consacrat altarul și a sfințit biserica "Sfânta Fecioara Maria de Fatima" din Sărata-Băi.

În altar au fost așezate trei relicve: ale sfinților Anton de Padova și Leopold Mandic și a fericitului Ieremia Valahul.

La predică, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, a subliniat importanța bisericii în viața creștinilor, comparând-o cu o scară pe care urcă și coboară îngerii lui Dumnezeu. A amintit faptul că biserica este casa lui Dumnezeu și poarta cerului, îndemnându-i pe credincioși să țină la biserică și să-i ofere lui Dumnezeu jertfele și darurile lor, felicitându-i pentru ridicarea noului lăcaș de cult, prin cuvintele: "Cinste vouă, care construiți!".

Sărata-Băi (78 de familii) face parte din Parohia "Sfântul Mihai" din Sărata, care este formată din 270 de familii și 730 de suflete. A doua filială este Dealu Nou (18 familii). Parohia a fost înființată în anul 1997, primul paroh fiind pr. Ferenț Tancău, până atunci fiind filiala Parohiei Luizi-Călugăra. Biserica parohială este situată pe un vârf de deal, satul este întins.

Faptul că Episcopia de Iași a recăpătat Stațiunea Balneară "Fericitul Ieremia Valahul", pentru ca bolnavii care vin la tratament să aibă ocazia de a participa la sfintele Liturghii, s-a pus problema construirii unei biserici încă de prin anii 1994-1995. După lungi căutări a unui teren, s-a găsit unul care a fost proprietatea lui Mihai Bobîrnac, situat în vecinătatea stațiunii balneare.

Ridicarea lăcașului de cult a început în anul 1999, fiind coordonată pe atunci de pr. Ferenț Tancău. În anul 2000 a fost sfințită piatra de temelie de PS Aurel Percă, prima temelie sfințită de Excelența sa ca episcop.

Biserica este construită în stil modern, cu lungimea de 19 m, lățimea de 10 m și înălțimea de 25 m cu tot cu cruce.

Sfințirea bisericii a fost și o ocazie de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru binefacerile sale, Fecioarei Maria, patroana bisericii, binefăcătorilor și credincioșilor parohiei care au contribuit la ridicarea lăcașului de cult.

Pr. Ionel Roșu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat