Roman - Fericitul Ieremia Valahul | |
Adresa: | Str. Siretului, nr. 2, 611139-Roman, jud. Neamț Tel.: 0233/744836 E-mail: romanfericitulieremia@ercis.ro |
Înființare: | 1 august 1999 |
Statistică: | Familii: 503 (290 înt. + 213 jum.) Credincioși: 1258 Botezuri: 7 Prima Împărtășanie: 9 Miruiți: - Căsătorii: 4 Căsătorii mixte: 1 Înmormântări: 12 |
Istoric: | Biserică zidită în perioada 2002-2006, sfințită la 29 octombrie 2006. |
Liturghii: | d: 08.00; 10.00; 18.00; s: 10.00; 18.00; luni, marți, vineri: 18.00; miercuri, joi, sâmbătă: 07.00 |
Preoți: | Paroh pr. Bișoc Ciprian
|
<< .... >>
Scurt istoric
Comunitatea romano-catolică "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman a fost înființată la 1 august 1999, prin dezmembrarea a aproximativ 600 de familii de la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Primul paroh a fost pr. Ludovic Butnărașu, care a avut misiunea de a închega noua comunitate și a asigura buna păstorire a credincioșilor din zona Cartierului Muncitoresc al orașului mușatin. În condiții destul de grele, comunitatea s-a animat de la an la an și astfel s-a putut proiecta construirea unei biserici, care a devenit prioritară în anii care au urmat.
La 5 mai 2002 s-a pus piatra de temelie a bisericii, iar la începutul Adventului din anul 2003 s-a celebrat prima Liturghie la subsolul ei. În prima fază, lucrările au fost executate de firma SC Bacor, condusă de dl. ing. Isidor Barticel, după planurile arh. Ioan Vârlan și ale ing. Constantin Grapă. Din diverse motive, lucrările au stagnat până în luna mai 2005, când au fost reluate în regie proprie.
La 15 decembrie 2004 este numit un nou paroh al comunității în persoana pr. Alois Moraru. Fiind o activitate prioritară, după un ritm alert, în 7 luni biserica a devenit funcționabilă și astfel, în noaptea de Crăciun a anului 2005, s-a celebrat prima Liturghie în biserică, invitat de onoare fiind Preasfințitul Aurel Percă. Este demn de consemnat că la această lucrare au participat 93% dintre familiile parohiei, efectuându-se peste 33.000 de ore de muncă voluntară. Biserica are o lungime de 32 m, o lățime de 15,5 m, înălțimea exterioară de 16,5 m și înălțimea turnului de 39,5 m.
Urmând același ritm alert, biserica a fost finalizată în toamna anului 2006 și a fost sfințită în ziua de 29 octombrie 2006, în preajma comemorării datei în care fratele Ieremia Valahul a fost declarat fericit de către papa de pioasă memorie Ioan Paul al II-lea, în anul când s-au comemorat 450 de la nașterea patronului bisericii.
Pășind pe strada Siretului, din fața bisericii, Cristos de pe cruce, ne invită să pășim în această casă a Domnului. Crucea de inox de pe turnul bisericii și clopotele ne invită să privim spre ceruri și să ne amintească faptul că deasupra noastră este Dumnezeu, Creatorul și Mântuitorul nostru. Privind cele trei uși de la intrarea în biserică, ne amintim de cele trei sacramente ale inițierii creștine: Botezul, Mirul și Euharistia. Intrând prin ele, în biserică, decorațiunile din marmură și din inox ne invită la o incursiune în Vechiul Testament, putând evidenția câteva simboluri: pomul cunoașterii binelui și răului, curcubeul și porumbelul - simboluri ale mântuirii, cele 12 triburi ale poporului ales conturate pe covorul de marmură, scara lui Iacob etc.
Aceste simboluri veterotestamentare ne duc spre Cristos - altarul bisericii. Mântuitorul ne vorbește prin Cuvânt (pupitrul) și ne sfințește prin Botez (baptisteriul). Acestea sunt strâns legate între ele ca realități mântuitoare, dar și prin covorul de marmură. Icoanele și vitraliile din prezbiteriu ne prezintă momente importante din viața Mântuitorului: nașterea, copilăria, botezul, diferite minuni, Cina cea de Taină, agonia din Grădina Ghetsemani etc. Suferințele Domnului sunt conturate în stațiunile din Calea Sfintei Cruci și conduc spre Înviere, zugrăvită într-o icoană mare și simbolizată prin lumânarea pascală.
Înviat, Mântuitorul rămâne cu noi în tabernacol. El și-a ales 12 apostoli, reprezentați în biserica noastră prin cei 12 stâlpi de rezistență, înființând Biserica. Cele șapte cruci mari vizibile în biserică și forma covorului de marmură ne amintesc de cele șapte sacramente ale Bisericii și de darurile Duhului Sfânt, care ne invită să medităm că patria noastră nu este pământul, ci cerul. Planul superior al bisericii ne ajută să înțelegem și mai bine acest lucru. Vitraliile oblice, mozaicurile, statuile, bolta înstelată și grandioasa icoană care reprezintă Sfânta Treime ne sugerează o meditație foarte bună asupra acestor realități. Avem nevoie de mijlocirea sfinților și într-un mod aparte de cea a Preacuratei Fecioara Maria și a fericitului Ieremia Valahul - conaționalul și patronul nostru. Principalele devoțiuni ale credincioșilor din parohia noastră (în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus, a Inimii Neprihănite a Mariei, a sfântului Anton de Padova și a sfântului Iosif), marcate prin patru statui mari, ne ajută să trăim o viață creștină autentică și să ne gândim la o moarte bună, fiind conștienți că va trebui să ne prezentăm înaintea judecății lui Dumnezeu, care ne arată calea pe care trebuie să mergem, care vede, ascultă, scrie și judecă toate - aspecte desprinse din cele două icoane plasate deasupra confesionalelor.
Pr. Alois Moraru (Catolicii din Roman, 2008)
Știri din viața parohiei
[2005] Inaugurarea bisericii
[2006] Consacrarea altarului și sfințirea bisericii
[2020] Vizita pastorală a ep. Petru Gherghel
[2008] Dezbatere despre mită
[2008] Zilele Fericitului Ieremia
[2009] Ziua Recunoștinței
[2011] Ziua Recunoștinței
[2012] Misiuni populare
[2012] Hramul parohiei
[2012] Depunerea adeziunii în "Legiunea Mariei"
[2014] Ziua Grupului "Mass-media"
[2017] Zi de formare a lectorilor
[2020] Vizita ep. Iosif Păuleț