Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Mărgineni - Maria Regină

Adresa: Str. Calea Moinești, nr. 91,
607315-Mărgineni, jud. Bacău
Tel.: 0334/112340
E-mail: margineni@ercis.ro
www.parohiamargineni.ro
Înființare: 1953
Statistică: Familii: 553 (271 înt. + 282 jum.)
Credincioși: 1295
Botezuri: 10
Prima Împărtășanie: 22
Miruiți: 60
Căsătorii: 8
Înmormântări: 27
Istoric: Biserică zidită în perioada 1954-1966, sfințită în anul 1966; capelă în cimitir din anul 1987.

Liturghii: d, s: 09.00; 11.00; 17.00 (18.00); z: 06.30; 17.00 (19.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Bișoc Daniel


Vicar

[ foto ]
pr. Năiță Iulian


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, iulie 1993, p. 2)

"Mărgineni" localitate rurală, așezată mai recent la marginea altor localități mai vechi: Bacău, Barați și Trebeș - de unde își trage și numele. Multor catolici din Mărgineni, Bacău, Barați și Trebeș li s-a dat porecla de "unguri", fie pentru faptul că erau catolici și cultura vecinilor nu depășea stadiul cunoștințelor că nu numai ungurii sunt catolici, rămânându-le porecla ca nume de familie "Unguru" sau "Ungureanu", fie pentru faptul că unii erau veniți din Ardeal și cunoșteau două limbi, fie pentru faptul că unii într-adevăr proveneau din secuime și nu știau românește, fie chiar dintr-o meschină ură confesională...

Partea din Mărgineni, care este majoritar catolică, se întinde pe mai multe sectoare cu nume de rezonanță românească: Cetățuia, Răzeși, Munteni, Buzdrugi, Potcoava și Cumpăna. Localitatea, așezată pe două coline domoale, privită de sus, apare ca ținută de Pronie între două palme uriașe ale naturii, cu deschiderea degetelor spre Bacău pe o distanță de circa doi kilometri, vrând să îmbrățișeze bătrânul oraș pe partea lui nord-vestică, de unde și primește ștafeta economică, științifică, religioasă, culturală și politică... și o transmite pe centura de asfalt, localităților ce se înșiruie spre Moinești și vestul României.

După tradiție, locuitorii catolici s-au așezat aici, apărați mai bine de crivățul de miază-noapte, venind de la Răchiți, fostă localitate pe drumul ce duce spre Hemeiuș, de pe moșia unui boier. După istorie, citez câteva date din "Lucrarea metodico-științifică pentru obținerea gradului didactic I" realizată de învățătoarea Georgeta Balanu. Aici găsim scris: "Pe malul drept al Trebeșului, la confluența cu Cârligata, pe mamelonul numit Cetățuia, se află o stațiune arheologică Cucuteniană... care a fost datată cu C14 între 3600 și 3475 î.d.C." și "Meleagurile Mărginenilor au fost locuite din cele mai vechi timpuri. Cunoaștem că la 20 aprilie 1619 când Ștefan Diaconul din Mărgineni obținea reconfirmarea moștenirii și a unor părți componente din acest sat".

După tradiție, se spune că pe aceste meleaguri s-a dat o bătălie (nemenționată de înv. Georgeta Balanu) între oastea lui Ștefan cel Mare și turci. Un rol deosebit l-a avut "Cetățuia" și locuitorii din împrejurimi. Ca recompensă pentru bravura lor, Ștefan cel Mare i-a împroprietărit, devenind răzeși și astfel le-a rămas și numele așezării lor: Răzeși. Cum era obiceiul marelui Voievod, ca după orice victorie să ridice un lăcaș de cult, ca recunoștință față de Dumnezeul oștirilor", Ștefan ctitorea câte o bisericuță. Urmașul său, Petru Rareș, i-a urmat exemplul, zidind un sfânt lăcaș la Fântânele, declarat monument istoric și privește cu mândrie peste frumoasa vale a Bistriței, invitându-ne să medităm despre vitejie, cinste și adevăr. (Fântânele este o mică localitate la nord de Mărgineni și a fost filiala acestei parohii până în 1992, când a trecut la Parohia Trebeș).

Răzeșii lui Ștefan cel Mare și-au dovedit aparența la Țara Moldovei prin atâtea lupte contra turcilor, tătarilor, polonilor și chiar a ungurilor. Nu știu cine i-ar putea învinui pe catolici de lipsă de patriotism românesc, afară de comuniști și cei de teapa lor, fiindcă, așa cum îmi spunea un bătrân: "Eu simt românește nu numai cu inima, ci cu întreaga mea ființă și mie nu trebuie să-mi spună altul ce sunt, fiindcă nu știe mai bine ca mine nimeni ceea ce simt că sunt".

Deși pr. Iosif Gabor afirmă în "Dicționar statistic al localităților catolice din Moldova" că: Populația catolică din satul Mărgineni este surprinsă documentar începând cu anul 1762", asta nu înseamnă că mai înainte n-au existat catolici aici, fiindcă nu trebuie să uităm de faptul că la Bacău a fost chiar o episcopie catolică, cu reședință la Barați și Mărgineniul se leagă frățește cu Barațiul?????; nu trebuie să uităm nici referința pe care o găsim în lucrarea înv. Georgeta Balanu, menționată mai sus, anume la "via lui Giurgi Ungureanu la 28 ianuarie 1409", pentru care s-a luptat și pentru care stră-strănepoții lui se mai luptă și azi, mai ales după evenimentul din decembrie 1989, fiindcă rodul viței-de-vie are o menire scripturistică, aceea de a înveseli inima omului și ei țin deosebit de mult la acest lucru, chiar exagerând și dacă Buerebista a încercat să taie răul din rădăcină și n-a reușit, se pare că dacii au acceptat de la romani catolicismul cu condiția de a le lăsa alcoolismul... Trist dar adevărat.

În ciuda oricăror dificultăți, Mărgineniul și-a recăpătat un renume, nu numai în țară, dar și peste hotare, din punct de vedere economic, datorită marilor întreprinderi de industrializare a lemnului, cărnii, vin-alcoolului, fabricii de drojdie furajere, aeroportului Aviasan etc, chiar dacă Bacăul și le însușește, ele sunt pe moșia Mărginenilor.

Mărgineniul este cunoscut în țară și ca loc de refugiu pentru mulți preoți greco-catolici ardeleni în perioada odioasei dictaturi, care s-au perindat pe plaiurile noastre mioritice și, așa cum spunea fostul dascăl Petru Patrașcu într-o urătură: "Mărgineni cu apă dulce, cine-o bea nu se mai duce", unii au rămas și și-au găsit odihna veșnică în cimitirul satului, ca Lazăr Sângiorzan protopop de Bistrița-Năsăud, Nicolae Pura, recunoscut scriitor bisericesc și alții. Cred că cimitirul din Mărgineni deține recordul preoților înhumați, șapte, a căror rămășițe pământești sunt păstrate cu o pietate deosebită și cu o grijă sfântă ca în șapte seifuri de bancă, pentru învierea de apoi.

În chip deosebit Mărgineniul s-a înscris pe lista localităților importante din țară și de peste hotare prin așezământul călugărilor Asumpționiști, care au ridicat o casă aleasă, nu numai din punct de vedere arhitectural, pe care o arată fotografia dar parțial, dar mai ales din punct de vedere spiritual, fiindcă aici zilnic se înalță spre Cer ruga celor consacrați, aici se pregătesc tineri devotați slujirii Bisericii, aici se vor tipări cărți și reviste pentru poporul lui Dumnezeu.

Fața unei comunități creștine strălucește în lumina adevărului prin numărul mare de preoți, călugări și intelectuali care s-au ridicat din sânul ei, prin numărul mare de credincioși care trăiesc zilnic viața sacramentală, prin numărul eroilor, prin demografia ridicată care îi dă perspective de viitor etc.

După toate aceste realități, pot parafraza profetul (Mih. 5,1) cu acel "Și tu, Betleeme..." zicând: "Și tu, Mărginene, nicidecum nu ești la marginea localităților mai de seamă ale Moldovei catolice, realizată în 1439 la Florența, căci din tine vor mai răsări multe flori".

Cu toate că anul trecut (1992) din această parohie s-a mai născut o alta, Trebeș, la ora actuală ea are un număr de 652 familii cu 2220 suflete...

Pr. Anton Dancă

* * *

Răchiți

(Lumina creștinului, decembrie 2013, p. 11)

În filiala Răchiți a Parohiei Mărgineni a fost sfințită piatra de temelie a viitoarei biserici, care va purta hramul "Sfântul Padre Pio". Ceremonia s-a desfășurat luni, 23 septembrie 2013, fiind prezidată de PS Aurel Percă, avându-i alături pe pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Dumitru Mihai, parohul comunității, precum și alți preoți.

Zona denumită Răchiți este situată pe raza DJ 115 B dintre Mărgineni și Hemeiuș, cu denumirea de Strada Tineretului, aici locuind 134 de familii catolice, nevoite să străbată o distanță între 5 și 7 km până la biserica parohială. Din acest motiv credincioșii au cerut să se construiască o nouă biserică în această zonă de la periferia orașului Bacău.

Noua biserică are în proiect următoarele dimensiuni: gabaritul în profil longitudinal al bisericii cu pridvorul de la intrare: 33,30 m; gabaritul transversal măsurat la pilele sistemului constructiv: 13,30 m; înălțimea maximă în vârful turnului: 33,05 m; înălțimea la coloana navei: 13,75 m; capacitatea bisericii: 176 de locuri în bănci, 10 locuri în prezbiteriu, 12 locuri la cor; aria construită desfășurată: 724,15 mp.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat