Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Iași - Episcopia Romano-Catolică Iași

Adresa: Bd. Ștefan cel Mare, nr. 26,
700064-Iași
Tel.: 0232/212003; 0232/212004
E-mail: cancelarie@ercis.ro
www.ercis.ro
Înființare:
Statistică: Familii: 0
Credincioși: null
Botezuri: -
Prima Împărtășanie: -
Miruiți: -
Căsătorii: -
Înmormântări: -
Istoric:

Liturghii:
Preoți:
<< .... >>

Episcopia de Iași în sărbătoare

(Lumina creștinului, iunie 2004, p. 11)

După ce anul trecut Arhiepiscopia de București a marcat 120 de ani de la înființare, anul acesta, la 27 iunie, vom avea aceeași aniversare și pentru Dieceza de Iași. Dorim să evidențiem acum câteva momente semnificative din istoria Episcopiei Catolice de Iași.

Chiar înainte de înființarea acesteia, documentele istorice vorbesc despre o existență catolică pe teritoriul Moldovei, încă din prima parte a secolului al XIII-lea, când călugării dominicani au reușit să-i încreștineze pe cumani. Pentru aceștia, papa Grigore al IX-lea a aprobat, în anul 1227, înființarea Episcopiei de Milcov (1227-1241). În timpul voievodului Lațcu, minoritatea catolică din Moldova a trecut sub autoritatea Sfântului Scaun, iar la 9 martie 1371, s-a înființat Episcopia de Siret (1371-1434). Câțiva ani mai târziu s-a pus problema înființării unei episcopii în orașul Baia, care era capitala Moldovei, fapt concretizat în anul 1418. Aceasta a dăinuit numai până în anul 1523. La data de 17 septembrie 1607, Sfântul Scaun a parafat înființarea unei episcopii catolice la Bacău (1607-1818). Crescând importanța orașului Iași, la începutul secolului al XIX-lea, preoții misionari au decis să mute reședința episcopului în capitala Moldovei. Aici însă au întâmpinat o rezistență puternică din partea Divanului Domnesc, de aceea, în Moldova, nu s-a mai putut menține o episcopie, ci doar un vicariat apostolic (1818-1884).

Întrucât Moldova era un ținut misionar, aceste forme de organizare a comunităților catolice nu au fost de lungă durată. Mai mult, misionarii nu puteau face față numărului crescând al catolicilor, ceea ce impunea formarea unui cler indigen. Aceasta presupunea înființarea unei episcopii și a unui seminar. Aceste probleme i-au frământat mult pe episcopii Paul Sardi (1843-1848) și Anton De Stefano (1848-1859), care s-au străduit să ducă la îndeplinire dorința Congregației De Propaganda Fide, care cerea "exploatarea elementelor locale și formarea unui cler indigen". Strădaniile lor au fost susținute doar parțial, așa că planurile lor s-au năruit repede.

Venirea în Misiunea din Moldova a episcopului Nicolae Iosif Camilli avea să schimbe situația. La sfârșitul secolului al XIX-lea, în Principatele Unite se făcea simțită necesitatea creării a două episcopii romano-catolice, în București și în Iași, care să poată subordona toate comunitățile catolice din această zonă. Nu putem insera aici tratativele dintre Guvernul Român și Sfântul Scaun, dar ele s-au încheiat la 27 iunie 1884, când papa Leon al XIII-lea, prin scrisoarea "Quae in christiani nominis incrementum" ("Cele care privesc propășirea numelui de creștin"), a decretat încetarea Vicariatului Apostolic al Moldovei și înființarea Episcopiei Catolice de Iași. Episcop a fost numit N.I. Camilli, care era vizitator apostolic în Moldova din anul 1881.

Misiunea principală pe care episcopul Camilli a primit-o de la urmașul sfântului Petru a fost aceea de a ridica un cler indigen pentru pastorația catolicilor din noua dieceză, ceea ce impunea deschiderea unui seminar diecezan, fapt concretizat, tot la Iași, în ziua de 29 septembrie 1886. Deoarece Dieceza de Iași avea 244 de localități, cu aproximativ 65.000 de catolici și 37 de preoți misionari, episcopul s-a străduit să construiască biserici noi, să editeze un catehism, să revigoreze pietatea populară, să facă vizite pastorale etc.

Am putea include în această pagină numeroase merite ale primului episcop de Iași, dar și ale acelora care l-au succedat, întrucât ceea ce vedem astăzi în dieceză este rodul jertfei unor ierarhi demni de misiunea ce le-a fost încredințată. Despre toate acestea se va vorbi mult în cadrul manifestărilor istorice ce se vor organiza, în perioada 26-29 iunie, la Iași, Bacău, Cotnari, Berindești și Săbăoani, dar și în paginile volumului 5 al revistei Buletin istoric.

Pr. Alois Moraru

* * *

Episcopia Romano-Catolică de Iași

(Lumina creștinului, iunie 2009, p. 11)

Vom sărbători, la 27 iunie, 125 de ani de la înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași, moment cu profunde semnificații în istoria Bisericii noastre locale. Evenimentul a avut loc la 27 iunie 1884, dată la care Sfântul Părinte papa Leon al XIII-lea, prin scrisoarea apostolică Quae in christiani nominis incrementum, a hotărât ca Vicariatul Apostolic al Moldovei să fie ridicat la rangul de episcopie. Prin documentul apostolic Apostolatus officium, Sfântul Părinte l-a dezlegat pe Mons. Nicolae-Iosif Camilli de titlul de episcop de Mosynopolis, numindu-l episcop titular de Iași.

Problema creării ierarhiei catolice, și indirect aceea a fondării Episcopiei Romano-Catolice de Iași, data încă din perioada primelor tratative dintre România și Sfântul Scaun pentru încheierea unui concordat, desfășurate în timpul domniei lui Al.I. Cuza, fiind readusă în discuție în cadrul unor dezbateri interne și externe după marile momente din istoria țării: proclamarea independenței de stat (9 mai 1877) și a Regatului României (10 mai 1881). Este cunoscut faptul că formarea unei ierarhii catolice românești fusese totodată dorința guvernelor României, dar și a regelui Carol I, toți conștienți de importanța acesteia în procesul de consolidare și modernizare a statului român.

Meritul principal în înfăptuirea actului de la 27 iunie 1884 revine papei Leon al XIII-lea, care, prin numirea Mons. Nicolae-Iosif Camilli ca episcop de Iași, oferise un cadru normal și legal stării de fapt existente în Moldova. Totodată, actul papei Leon corespundea unor necesități canonice, punând astfel capăt unor îndelungate controverse, care veneau din afara Bisericii, cu privire la dreptul de rezidență la Iași al vicarilor apostolici din Moldova, și rezolvând astfel problema păstoririi credincioșilor catolici din Moldova, care doriseră cu toții, alături de misionari și episcopi, un teritoriu unitar și național în limitele provinciei istorice Moldova.

Episcopul Nicolae-Iosif Camilli a fost o personalitate centrală a evenimentului petrecut cu 125 de ani în urmă, iar după instalarea sa ca păstor al Diecezei de Iași s-a străduit să onoreze misiunea cu care fusese investit, devenind în scurt timp o personalitate importantă a vieții culturale și religioase din România. A reușit totodată să pună bazele structurilor ecleziastice ale Diecezei de Iași, pe care succesorii săi aveau să le conducă spre deplina maturitate: reorganizarea parohiilor și decanatelor, înființarea Seminarului și a școlilor catolice, crearea presei catolice, construirea de imobile bisericești, fondarea de asociații religioase și laice etc.

Aflându-ne în fața unui bilanț istoric, se cuvine să-i amintim și pe succesorii episcopului N.I. Camilli la conducerea diecezei: administratorii apostolici Caetan Liverotti, Iosif Malinovski și Ulderico Cipolloni, episcopii Alexandru Theodor Cisar, Mihai Robu, Marcu Glaser, Anton Durcovici, Petru Pleșca și ordinarii substituți Gheorghe Petz, Wilhelm Clofanda și Andrei Gherguț, alături de contemporanii noștri, episcopii Petru Gherghel și Aurel Percă. Toți au fost și sunt personalități ecleziastice exemplare, perfect adaptate epocilor istorice, fiind catalizatorii unor evenimente importante din istoria Diecezei de Iași, la a cărei propășire spirituală și materială au contribuit substanțial. PS Petru Gherghel vorbea, în anul 1978, despre însemnătatea acestui eveniment, prin care, "cu harul lui Dumnezeu, această binecuvântată provincie românească a fost învrednicită cu acest titlu nobil".

Înființarea cu 125 de ani în urmă a Episcopiei de Iași reprezintă un moment crucial în istoria Bisericii locale, care a deschis o nouă etapă în dezvoltarea comunităților parohiale, în conservarea practicii religioase și a identității catolice, deschizând totodată calea spre conviețuirea creatoare și pașnică a credincioșilor catolici și ortodocși din această parte a țării.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat