Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Huși - Sfântul Anton de Padova

Adresa: Str. Melchisedec, nr. 4,
735100-Huși, jud. Vaslui
Tel.: + fax 0235/481727
E-mail: husisfantulanton@ercis.ro
Înființare: reînființată la 23 septembrie 1986
Statistică: Familii: 864 (495 înt. + 369 jum.)
Credincioși: 1996
Botezuri: 10
Prima Împărtășanie: 16
Miruiți: 75
Căsătorii: 3
Înmormântări: 31
Istoric: Biserică zidită în perioada 1987-1990, sfințită la 10 septembrie 1995

Liturghii: d, s: 08.00; 09.30; 11.00; 17.30; z: 07.00; 17.00 (17.30)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Dascălu Marian


Vicar

[ foto ]
pr. Herciu Alin-Petrică


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, ianuarie 1994, p. 2)

În orașul Huși, din timpuri străvechi, există o comunitate catolică puternică. Catolicii s-au așezat aici la începutul secolului al XV-lea, venind din Transilvania. În decursul secolelor, numărul lor a fluctuat foarte mult. Unii misionari găsesc în Huși doar câteva familii catolice, alții, ca episcopul Bandinus, în anul 1646, găsește în Huși numărul catolicilor egal cu cel al ortodocșilor.

Comunitatea catolicilor din Huși a fost păstorită în vremurile de demult de misionari veniți din Italia, Polonia sau Transilvania, fără a avea reședință stabilă în Huși. Pe locul actualei biserici "Sfântul Anton" au fost mai multe biserici închinate Sfintei Cruci. Acestea erau modeste, din pământ, acoperite cu stuf sau olane, având un mobilier sărac.

Episcopul Bernardin Quirini, în 1597, scrie: "Am vizitat orașul Huși de 1300 fumuri, din care 72 sunt catolici cu 435 suflete, cu bisericuță de lemn, cu odăjdii potrivite și potir cu patenă de argint.... Biserica este de 12/6 pași. Nu au preot, ci vine câte o dată misionarul care servește la Iași. Cimitirul este în jurul bisericii".

Episcopul Bandinus, în anul 1646, găsește în Huși 682 de suflete. Sunt interesante și vrednice de cunoscut amănuntele descrise de dânsul cu ocazia vizitei sale pastorale în această parohie. După o călătorie anevoioasă, sosi la Huși în seara zilei de 2 noiembrie 1646. "Orașul, spunea el, se întinde într-o înfundătură a trei dealuri. La răsărit are vii în apropiere, spre apus și miazăzi sunt dealuri acoperite cu păduri. În fiecare joi se ține târg. Locuitorii orașului sunt catolici și ortodocși, din care pricină dacă într-un an a fost primar un catolic, anul următor această dregătorie o are un ortodox. Biserica se află într-o poziție foarte frumoasă. Păcat că numai privită din afară. Avea mai mult înfățișarea unei case țărănești, căci era clădită din lemn, lipită cu lut și paie. Altarul cel mare e făcut din pământ, cu icoane pe pânză și hârtie. Puține odăjdii și vase sfinte, într-o stare primitivă. Clopotnița era clădită pe patru stâlpi înălțați și avea două clopote. Poporul, e foarte darnic și primitor".

Pe la 1700, din pricina năvălirilor tătare, a războaielor, sau din cauza vreunei ciume, o mare parte din locuitorii catolici se retrag în afara orașului, într-o pădure de corni, pe care o defrișează, plantează vii și-și stabilesc locuințele acolo, construindu-și și o bisericuță din lemn. Ia ființă o nouă așezare catolică numită Corni. Majoritatea catolicilor fiind în Corni, preotul își va muta locuința acolo. Biserica din oraș devine filială.

În 1762, Prefectul misiunii franciscane din Moldova, pr. Ioan Hrisostomul Dejoanis notează: "La trei zile departe de Săbăoani, spre răsărit, este un oraș mic, chemat Huschi. Aici sunt 65 familii catolice care au 300 de suflete. Au biserică din lemn, acoperită cu olane. Hramul este Sfânta Cruce. Are clopotniță de lemn, separată de biserică, precum și o îngrădire de 150 de pași pentru cimitir. Afară de oraș, într-o pădure, în care se află cea mai mare parte a catolicilor noștri, mai este o biserică. Lângă biserică este locuința preotului și o îngrămădire de pomi roditori. În zilele de sărbătoare se face Sfânta Liturghie și în oraș. Biserica are o vie și două dughene în oraș, care dau un venit de patru scuzi pe an".

În anul 1795, în urma unui incendiu care a pârjolit jumătate din casele târgului, a ars și bisericuța din cimitirul orașului, aflată aproape de episcopia ortodoxă, pe malul din fața Răieștilor. Astfel, catolicii din oraș au rămas fără biserică. Voind s-o reclădească, episcopia ortodoxă, proprietara târgului, nu le-a mai permis, pe motiv că era deja una în satul Corni. După primul război mondial, pr. Ulderic Cipoloni, paroh de Corni, ridică pe locul vechiului cimitir al orașului, Orfelinatul de băieți, iar în anul 1931 se pune temelia actualei biserici, care va fi terminată în 1938 și sfințită de episcopul Mihai Robu.

Biserica a suferit mari avarii la cutremurele din 1940, 1977 și 1986, de aceea s-a impus refacerea ei. Lucrările de consolidare și refacere s-au executat între 1987-1990, dându-i-se bisericii forma actuală. În ultimele decenii, numărul catolicilor din oraș a crescut foarte mult, astfel s-a simțit nevoia, pentru o mai bună pastorație, ca filiala "Sfântul Anton" să fie declarată parohie, în anul 1986.

Actualmente Parohia "Sfântul Anton" - Huși are 1.025 familii cu 3.300 suflete. Sunt multe familii tinere și mulți copii. În ultimul timp, au plecat la seminar cinci tineri, iar la mănăstire 12 tinere. Copiii care frecventează orele de religie sunt peste 400. În anul 1991 a început construirea noii case parohiale, care acum este în stadiu de finalizare.

Pentru viitor se preconizează înființarea unui orfelinat, care va fi condus de călugărițele franciscane misionare "Del Giglio", așa cum a fost și înainte de 1948.

Pr. Ieronim Budulai

* * *

(Lumina creștinului, ianuarie 2004, p. 11)

Poziționat la 90 km sud-est de municipiul Iași, orașul Huși are prima atestare documentară la 17 decembrie 1487, când Ștefan cel Mare a înnoptat în târgul Huschy. Prezența catolicilor în localitate este atestată încă din secolul al XVI-lea.

Prezența catolicilor în Huși este semnalată pentru prima dată în anul 1571, când misionarul Gheorghe Vasari îl informa pe nunțiul papal din Varșovia despre "convertirea de la husitism a catolicilor din Huși...". Această informație ne determină să presupunem că în târg existase o comunitate catolică, din care mai mulți membrii au aderat la husitism, cuvânt de la care se pare că provine numele localității. Câțiva ani mai târziu, în 1599, episcopul Bernardin Quirini menționează că în Huși erau aproape 450 de catolici, care aveau o biserică de lemn. Relatările misionarilor din secolele XVII-XIX fac multiple referințe la catolicii de acolo, la preoții care se dedicau păstoririi lor și la bisericile în care se adunau.

La jumătatea secolului al XVIII-lea asistăm la separarea târgului Huși în două comunități distincte: Corni - vechea vatră a localității, și Huși - în partea sudică a acesteia. Relatarea părintelui Ioan Dejoannis, din 9 aprilie 1762, prezintă clar situația catolicilor din zonă: existau două comunități catolice și trei biserici, atestate și de unele documente posterioare. Cea mai veche era în Corni și era dedicată Nașterii Sfintei Fecioare Maria, în târg era una închinată Sfintei Cruci, iar în pădurea de la marginea localității era o bisericuță cu hramul "Sfântul Anton de Padova", lângă care era și reședința misionarului.

Comunitatea catolică din Corni are o istorie mai îndelungată, având prima biserică în partea de nord-est a satului actual, pe locul numit "Bența". Amplasarea bisericii pe locul actual datează de la începutul secolului al XIX-lea, mai precis din anul 1805, când s-a construit o biserică din cărămidă și acoperită cu draniță. Aceasta a fost reclădită și mărită în anul 1840, în timpul parohului Anton de Stefano. Datorită creșterii numărului credincioșilor, în anii 1898-1904 biserica a fost mărită și consolidată. Următoarea restaurare s-a realizat în anul 1932, când pe cele două sacristii s-au construit turnulețe și s-a înălțat turnul de pe clopotniță. Acesta n-a rezistat la cutremurul din 10 noiembrie 1940, s-a prăbușit peste biserică și a avariat-o. Astfel, biserica a necesitat reparații capitale. Lângă acest lăcaș de cult s-a ridicat, în anii 1991-1995, o clădire destinată Noviciatului Seminarului Franciscan.

Deși în Huși erau două comunități catolice, autoritățile publice nu au permis să existe și două cimitire, decât după anul 1800. În cimitirul catolic a fost construită o bisericuță închinată Sfintei Cruci, ce a fost mistuită de incendiul din anul 1796. Întrucât, în ciuda nenumăratelor insistențe de a reconstrui acest lăcaș de cult, terenul a rămas pustiu, după Primul Război Mondial părintele Ulderic Cipolloni a construit acolo un orfelinat pentru băieți și o mănăstire pentru Surorile Franciscane "Del Giglio". Acestea au adunat fonduri și, în anii 1931-1938, au construit lângă mănăstirea lor o biserică în cinstea sfântului Anton de Padova. Ea a fost afectată de cutremurele din anii 1940, 1977 și 1986, necesitând diverse reparații. Datorită migrării locuitorilor din Corni spre centru, în anul 1986, comunitatea catolică din oraș a fost organizată în parohie de sine stătătoare, ceea ce a permis să se refacă biserica avariată și să fie mărită, fiind terminată în anul 1990.

Actualmente, în Huși există două parohii cu un total de 2.262 de familii și 6.620 de credincioși. În anul 2002, în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", condusă de pr. Andrei Ficău, s-au consemnat 31 de botezuri, 20 de căsătorii și 42 de înmormântări; în timp ce în Parohia "Sfântul Anton de Padova", coordonată de pr. Andrei Ciobănică, în anul 2003 s-au înregistrat 25 de botezuri, 10 cununii și 38 de înmormântări.

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat