Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Galați - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Adresa: Str. Domnească, nr. 88,
800215-Galați
Tel.: 0236/413394; fax 0236/316717
E-mail: galatisfantulioan@ercis.ro
www.catolicagalati.ro
Înființare: reînființată în anul 1838
Statistică: Familii: 489 (405 înt. + 84 jum.)
Credincioși: 1023
Botezuri: 6
Prima Împărtășanie: 8
Miruiți: -
Căsătorii: 4
Căsătorii mixte: 1
Înmormântări: 19
Parohia:

Galați - "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul". Biserică zidită în perioada 1842-1844, sfințită la 4 noiembrie 1844, mărită și renovată în anii 1893, 1930.; fm: 516 (406 î. + 110 j.), cr: 1010

Filiale: 1. Foltești - "Înălțarea Sfintei Cruci" (1970) - 35 km. Biserică zidită în anul 1998, sfințită la 14 septembrie 1998.; fm: 17 (17 î. + 0 j.), cr: 32
Liturghii: d, s: 08.00; 09.30; 11.00; 18.00; z: 08.00; 17.00; Foltești: d, s: 10.30
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Dumea Cristian

[ foto ]
pr. Pătrașcu Petrică-Augustin


Vicari

[ foto ]
pr. Mărăndescu Anton

[ foto ]
pr. Diac Iosif

[ foto ]
pr. Țâmpu Iulian-Robert


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, octombrie 1996, p. 12)

Orașul Galați fiind unul dintre orașele noi ale țării și avându-și începutul în secolul al XV-lea, desigur că în el nu se poate vorbi despre o comunitate catolică decât cu mult mai târziu.

Galațiul a început să capete însemnătate ca port și să se dezvolte cam pe vremea lui Ștefan cel Mare, pe la anul 1484, când cele două cetăți basarabene, Chilia și Cetatea Albă, cunoscute în documentele contemporane ca și "cheile și poarta a toată țara Moldovei" au căzut în stăpânirea turcilor. În veacul următor, sub Petru Rareș, Galațiul e pomenit ca târg, "oppidum"; iar într-un document din 1551, se afirmă că Ilie Turcitul ocupă, pe lângă altele, și "orașul Galatz". Abia în veacul al XVII-lea, orașul fiind condus de un pârcălab, începe să fie populat și cu străini greci, armeni, unguri etc. Printre străinii orașului vor fi fost și catolici.

În anul 1622, misionarul franciscan, fratele Francisc de Candia, pomenește de "o biserică la Galatz". Desigur biserica de azi nu era mai mare decât aceia și poate e chiar aceiași pe care a vizitat-o, 24 de ani mai târziu, episcopul Bandini, după cum reiese din relația cunoscută sub titlu de "Codex Bandinus". Despre această biserică catolica, episcopul spune printre altele: "Există la Galatz o biserică catolică din cărămizi nearse, refăcută după un plan rudimentar, acoperită cu stuf, fără clopot, numai două clopotnițe și un potir de argint, rupt și lipit cu ceară".

Unde era situată această biserică? Astăzi părerile istoricilor sunt împărțite și localizările diferite, deși Bandinus ne precizează că "biserica aceasta este așezată într-un loc foarte bun și deschis, lângă piață". Care piață? În nici un caz nu e piața Libertății, ci cel mai probabil e vorba de piața veche care se află lângă biserica "Sfântul Gheorghe" sau prin împrejurimi.

Pe vremea lui Bandinus erau 12 familii catolice cu vreo 70 de suflete. Paroh era pr. Ștefan Zolich care slujea și la Brăila. Dintr-un raport de la 1654, aflat de Filitti în arhivele Vaticanului, se relatează: "Este aici (la Galați) o bisericuță clădită din lut cu paie. Preotul lipsește; familii catolice 30". Aceiași bisericuță a fost mistuită de incendiu în 1660, după o relatare a misionarului fr. Anton Rossi de Mondaino, localnic, dar care adaugă că în curând a fost reclădită. Desigur că cele câteva familii de catolici n-au fost în stare să zidească o biserică, iar biserica va fi fost aceia despre care a scris în 1682 un alt vestit misionar și mai apoi episcop și vizitator, Vito Piluzzi, care a trăit 30 de ani prin Moldova: "Galați, oraș pe malul Dunării, are o biserică din lemn, acoperită... are trei altare și e bine înzestrată cu icoane și veșminte. Este și casă parohială cu toate cele trebuincioase pentru un călugăr sărac, împreună cu o grădină. Are trei vii cumpărate de paroh. Catolici permanenți sunt trei familii, care împreună cu ceilalți negustori se urcă la 30 de suflete, îngrijind preotul și ceilalți catolici care sunt în Brăila. Paroh este pr. Giovanni Battista del Monte, în vârstă de 51 de ani care a slujit 20 de ani în părțile acestea". Acest paroh este lăudat de popor știind patru limbi: moldovenește, ungurește, grecește și turcește, fiind de o atare bunătate, încât e iubit și de turci. Și episcopul de Bacău, Dluscki, într-un raport făcut la Roma, în anul 1683, lăuda pe acest paroh de Galați: "La Galați, fr. Giovanni Battista del Monte e într-adevăr vrednic de orice respect, pentru că a făcut multe lucruri bune bisericii și locului de acolo prin viața și modestia sa religioasă și spre edificarea poporului.

Din documentele cunoscute până acum nu știm alte date relativ la parohii care au urmat. Putem însă afirma că și în secolul următor, al XVIII-lea, a existat o biserică catolică. Astfel în anul 1725, domnitorul Mihai Racoviță dă un ordin să fie scutit de dări preotul catolic din Galați, scutire ce se menține și sub Grigore Ghica pentru "preoții ungurești de la biserica ungurească din Galați". În anul 1735, se cedează bisericii catolice din Galați o dugheană, printr-un act confirmat de fratele Romualdus Cardi, prefectul Misiunilor Apostolice din Moldova.

Către sfârșitul acestui veac și începutul următorului, întâmplări triste s-au abătut asupra orașului și firește și asupra bisericii catolice locale. Galațiul, fiind la granița de jos a țării, a trebuit să înfrunte nimicirile și distrugerile tuturor năvălirilor, mai ales ale tătarilor și turcilor, pentru ca mai apoi să suporte și impozitele împovărătoare de sub fanarioți. Din pricina acestor războaie, orașul a fost incendiat și distrus în mai multe rânduri, dar mai ales în 1769, 1789, 1806, 1821. În una din aceste incendieri ale orașului, va fi ars total și biserica catolică împreună cu dughenile din jur. Se pare că chiar în incendiul din 1769, biserica catolică a fost dărâmată, deoarece prefectul misiunii, Martinotti, scria în 1778: "În Galați, unde de curând nu mai sunt catolici, tot de scurtă vreme, se putea vedea și o biserică de piatră". Enoriașii împărtășindu-se, iar preotul lipsind, timp de mai multe decenii, s-a pierdut și locul bisericii catolice, pe care au pus stăpânire străinii. Prin 1814, parohul de Huși trebuia să îngrijească de Galați, Bârlad și Vaslui, unde se mai aflau vreo 30 de familii catolice.

Sub domnia domnitorului Mihai Sturza (1834-1849), o nouă eră de viață prosperă începe și pentru orașul Galați. Domnitorul și-a pus în plan sistematizarea orașului. Pentru aceasta a cerut de la Kisselef planul portului Odessa, după modelul căruia, inginerul Rizer a înfrumusețat mult orașul. De la acest inginer și de la domnitorul Sturza a rămas cea mai lungă și frumoasă stradă, croită în cinstea domnitorului: Strada Domnească.

Noua viață politică-economică a portului a început să atragă mulți străini: francezi, italieni, austrieci etc. Odată cu aceștia s-au stabilit diferite reprezentanțe consulare, ale diferitelor state, care aveau legături intense și interese cu Imperiul Otoman mai întâi și apoi cu România liberă.

În aceste împrejurări se înțelege mai bine și dezvoltarea Bisericii catolice din Galați. În anul 1833, când consulul italian Ceymet, împreună cu agentul consular francez, Violier, și alte persoane marcate catolice, constatând sporirea numărului catolicilor și lipsa unui preot pentru nevoile sufletești ale comunității, au format un comitet cu scopul de a strânge fondurile necesare pentru aducerea și întreținerea unui preot, precum și constituirea unei biserici demne de cultul catolic și orașul Galați. Primind de la domnitorul Mihai Sturza terenul necesar pentru biserică, casă parohială și cimitir, au început construcțiile: mai întâi casa parohială și apoi biserica, care de-abia în 1844 a putut fi terminată. Planul bisericii avea fațada cu trepte de marmură la strada Domnească și cu două turnuri în spate. Biserica a fost consacrată în ziua de 5 noiembrie 1844 și a fost ales ca patron al ei sfântul Ioan Botezătorul. Consacrarea a fost făcută de episcopul Sardi. În anul 1893, paroh fiind pr. Daniel Pietrobono, sporind numărul enoriașilor tot mai mult, biserica devenise neîncăpătoare și se simțea nevoia de-a fi mărită. De fapt a fost transformată și mărită, prelungindu-se în față, spre strada Domnească și lăsând intactă absida și cele două turnuri. Este actuala biserică care a fost reparată pe dinăuntru și pe dinafară în vara anului 1931, reînnoindu-se toată tabla acoperișului și transformându-se forma turnurilor, după planul ce trebuia executat în anul 1893.

Pe lângă biserică s-a înființat și o școală primară de băieți, lângă casa parohială. Atât școala cât și casa parohială au fost clădite de pr. Pietrobono. Școala a funcționat din anul 1868, fiind recunoscută de stat ca școală particulară în 1905. În anul 1914, pr. Francisc Orlandi, care a păstorit în Galați 40 de ani, a clădit cu mari jertfe, localul nou pentru școală, cu intrarea pe str. Mihai Pavu, avânt patru săli spațioase, pentru 45 de elevi și o cancelarie.

Amintind de școala primară pentru băieți, nu putem să nu amintim în fugă și de Institutul "Notre Dame", înființat în Galați din anul 1867. Maicile acestei congregații au fost aduse în Moldova de episcopul Salandri, mai întâi la Iași, în 1866 și apoi la Galați, în 1867, paroh fiind pr. Petrobono. Scopul lor a fost o educație aleasă în instruirea fetelor, cultivând limba franceză.

În ultimii ani, mai ales după 1989, casa parohială a fost transformată și mărită cu un etaj. În perioada comunistă, numărul enoriașilor de alte naționalități a scăzut, fie prin repatriere, fie prin deces. În locul lor au venit alți enoriași de prin satele catolice moldovene. Astăzi Parohia Galați numără 609 familii și circa 1621 de suflete și e condusă de pr. paroh Johann Proschinger.

Pr. Johann Proschinger

* * *

În ziua de 14 septembrie 1998, la Foltești, filiala Parohiei Galați, a avut loc sfințirea bisericiii cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci. Au participat credincioșii din localitate, corul parohiei Galați, precum și hun număr mare de credincioși ortodocși. PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie. (Lumina creștinului, octombrie 1998, p. 22)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat