Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Cotnari - Înălțarea Sfintei Cruci

Adresa: Str. Bisericii,
707120-Cotnari, jud. Iași
Tel.: 0767/054738
E-mail: cotnari@ercis.ro
Înființare: reînființată în anul 1946
Statistică: Familii: 92 (52 înt. + 40 jum.)
Credincioși: 222
Botezuri: 3
Prima Împărtășanie: -
Miruiți: 12
Căsătorii: -
Căsătorii mixte: 1
Înmormântări: 2
Parohia:

Cotnari - "Înălțarea Sfintei Cruci". Biserică zidită înainte de anul 1900, mărită și renovată în anii 1960 și 1982; biserică veche în ruine (sec. XV), monument istoric.; fm: 79 (43 î. + 36 j.), cr: 195

Filiale: 1. Hârlău - "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" (1946) - 10 km. Biserică zidită în anul 1905, sfințită la 2 octombrie 1905, consolidată și renovată în anul 2010.; fm: 13 (8 î. + 5 j.), cr: 28
Liturghii: d, s: 10.00; z: 18.00 (19.00); Hârlău: d, s: 13.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Lucaci Florin-Ionuț


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, octombrie 1993, p. 2)

Satul Cotnari așezat pe malul drept al Bahlui, la 56 km de orașul Iași, a fost unul din centrele importante catolice moldovenești a secolului al XVII-lea. Centru viticol Cotnari este menționat încă de la 1400, sub Alexandru cel Bun. Sortimentul special din viile cotnărene - grasa de Cotnari - s-a dovedit a fi o specie renumită încă de pe vremea geto-dacilor.

Efemeridele Cibinului notează că în anul 1420 husiții din Ungaria și Boemia, alungați de regele Sigismund, au trecut munții în Moldova și s-au așezat: sașii la Baia și Cotnari, iar ungurii la Valea Seacă, Faraoani și Bacău. Se știe că tocmai în anul 1420 s-a declanșat prozelitismul husit în Moldova sufocând viața catolică de aici. Ceea ce trebuie remarcat este faptul că la Cotnari au fost catolici încă înainte de anul 1420 - când au venit la ei husiții. Dar nu putem ști de când erau catolici la Cotnari și nici cât au stat husiții aici. Peste husiți au venit protestanții sprijiniți de domnitorul Iacob Eraclide Despotul (1561-1563), dar protestanții au fost alungați de domnitorul Petru Șchiopul în anii 1588-1589.

Numele "Cotnari" este un vechi nume românesc. El trimite la un "cotun" sau "cătun" care a precedat târgul. Locuitorii lui erau deci "cotunari" sau "cătunari" și din pronunțarea localnicilor a rezultat "Cotnari".

Statisticile catolice menționează, pentru prima dată, existența catolicilor la Cotnari în anul 1599, având 198 familii cu un total de 1083 credincioși. Localitatea era una din cele mai populate, fiind a treia, urmând imediat după Suceava și Bacău. La Cotnari erau atunci patru biserici catolice.

Pentru poziția sa centrală, orașul Cotnari a fost ales gazdă pentru Sinodul Diecezan Catolic din șase noiembrie 1642.

La Cotnari Despot Vodă a înființat o "școală latină", o bibliotecă de curte și un proiect de academie, aducând aici o serie de savanți din Europa. Sfârșitul precipitat al activității lui Despot Vodă nu a îngăduit realizarea până la capăt a acestor obiective. Singurul obiectiv realizat a fost "Schola latină", un fel de liceu umanist al vremii.

Încă din primele relații despre comunitatea catolică din Cotnari, pe lângă bisericuța de lemn din cimitir, sunt încă trei biserici de piatră. Una din aceste biserici de piatră era cea mare gotică, ale cărei ruine se văd și azi. În interiorul acestor ruine s-au făcut săpături în ultimii ani de către seminariști sub conducerea doamnei Cheptea Stela. Săpăturile au scos la iveală multe obiecte de cult care atestă existența catolicilor încă din secolul al XV-lea.

În ceea ce privește biserica aceasta, tradiția locală consemnată de preotul cotnărean Ioan Bărcuță în raportul său către Sfânta Congregație de Propaganda Fide în anul 1676 - pretinde că această biserică ar fi fost zidită de Margareta Mușata, bunica lui Alexandru cel Bun. În a doua jumătate a secolul al XIX-lea biserica era acoperită cu draniță și a căzut pradă flăcărilor unui incendiu în anul 1872.

În a doua jumătate a secolului al XVII-lea au fost lupte îndelungate între polonezi și turci. Spre sfârșitul secolului al XVII-lea polonezi au ocupat Moldova de nord până la Iași. Odată cu retragerea polonezilor din Moldova de nord, majoritatea catolicilor din Cotnari au plecat. Au mai rămas doar câteva familii. Parohia s-a redeschis în nul 1946.

O a doua biserică de piatră era "Sfântul Leonard" cu cimitir propriu în jurul ei. Era în apropierea actualei primării din Cotnari. A treia era "Sfântul Urban" cu cimitirul propriu. Se afla pe promotoriu pe lângă biserica mare gotică, spre nord. Ultimele două biserici erau de proporții reduse.

Biserica actuală de la Cotnari a fost - înainte de 1900 - un fel de capelă pe mormântul unor familii catolice Hârlău care-și îngropau morții la Cotnari și apoi s-a prelungit, formând bisericuța actuală. Biserica a avut multe reparații și modificări. În anul 1960 a fost reparată de către pr. Ioan Proschinger, iar în anul 1982 de către pr Anton Bișoc când a fost mărită și adăugat la nava bisericii și turnul care era separat.

La Parohia Cotnari sunt afiliate următoarele comunități din împrejurimi: Hârlău, Iosupeni și Satu-Nou (Belcești). Toate cu biserică proprie, pe o rază de 18 km. Actualmente Parohia Cotnari număra 219 familii cu 650 de suflete. Anual sunt circa 12-14, botezuri, cununii și înmormântări.

Pr. Iosif Gherghel

* * *

Satu Nou (Belcești). Sfințirea bisericii

(Lumina creștinului, noiembrie 2005, p. 11)

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Satu Nou (Belcești), Parohia Cotnari, precum și hramul bisericii au avut loc duminică, 2 octombrie. Liturghia care a început la ora 11.30 a fost prezidată de PS Aurel Percă; au concelebrat 15 preoți. Au participat numeroși credincioși, catolici și ortodocși. Au fost de față: patru preoți din parohiile ortodoxe din zonă, primarul comunei, viceprimarul, alte autorități locale, persoane care au contribuit la ridicarea bisericii...

Biserica era îmbrăcată în sărbătoare: fâșii de pânză cu cele trei culori ale drapelului României, ghirlande, flori, stegulețe etc. Fanfara, de asemenea, a dat o notă de solemnitate. Corul special venit cu pr. Valentin Cochior de la Moinești a animat cântarea. Copiii și tinerii îmbrăcați în alb de la Butea, coordonați de surorile din Congregația "Misionarele Patimii lui Isus", au dat frumusețe sărbătorii.

La predică, Preasfințitul a vorbit despre semnificația consacrării care înseamnă a pune deoparte biserica pentru Dumnezeu; s-a oprit asupra lecturilor citite și a apreciat efortul celor care au lucrat; a vorbit în final despre patroana bisericii, care a dorit să fie în inima Bisericii; i-a invitat pe credincioșii care și-au văzut biserica din piatră terminată să-i urmeze exemplul.

"Astăzi, prin harul lui Dumnezeu, avem fericitul prilej de a ne bucura la această mare și sfântă sărbătoare, a spus ing. Leonard Pavel Mârț în cuvântul său. Acum, după ani de muncă stăruitoare, visul fraților noștri de aici a devenit realitate și, în locul bisericii vechi de piatră, pământ și lemn, se înalță azi o biserică nouă spre bucuria lor și a noastră...".

"Lucrările la biserică, a declarat parohul comunității, au început în anul 1992, cu întrerupere de mai mulți ani din cauza lipsei fondurilor financiare. Am fost ajutați de credincioșii din Belcești și din Dieceza de Iași. De asemenea, ne-a ajutat Dieceza de Köln (Germania) prin pr. Vladimir Petercă, prelatul Michael, trecut între timp la cele veșnice, având un rol important. Am fost sponsorizați de S.A. Cotnari, prin ing. Delenu, Carja și Andor. Biserica a fost gândită și proiectată de ing. Leonard Mârț".

Belcești, localitatea unde s-a sfințit biserica și s-a consacrat altarul, este în administrația Parohiei Cotnari din 1946, fiind la 17 km de centrul parohial; are în prezent 69 de familii, cu 283 de credincioși. Vechea biserică dărâmată fusese construită în 1910.

Lucrările de zidire a noii bisericii au fost realizate sub directa coordonare a parohului Iosif Gherghel. Proiectul de execuție a fost realizat de arh. Mihai Maica, ing. Pavel-Leonard Mârț și ing. Iosif Cichi. Execuția lucrărilor de structură, finisaj și a altarului a fost proiectată și coordonată tehnic de ing. Pavel-Leonard Mârț.

Biserica este construită în stil neogotic, are structura formată din cadre, bolți și arce ogivale din beton armat. Lățimea lăcașului este de 14 m, lungimea de 34 și înălțimea la cheie a arcelor ogivale de 11 m în zona absidei altarului și de 14 m în zona centrală a navei. Turnul are șase nivele și înălțimea la nivelul crucii de 33 m. Altarul și tabernacolul sunt executate din mozaic turnat din marmură albă.

Trustul de Antrepriză Generală Construcții-Montaj Iași a executat infrastructura și suprastructura până la cota primului planșeu de la cor, apoi execuția a fost preluată în regie proprie. Au lucrat meșteri catolici și ortodocși; membrii comunității au răspuns cu promptitudine la chemarea parohului. (CC)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat