Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Adjudeni - Coborârea Sfântului Duh

Adresa: Str. Unirii, nr. 350, com. Tămășeni,
617466-Adjudeni, jud. Neamț
Tel.: 0233/749600
E-mail: adjudeni@ercis.ro
Înființare: 1775, reînființată în anul 1861
Statistică: Familii: 1181 (816 înt. + 365 jum.)
Credincioși: 3553
Botezuri: 40
Prima Împărtășanie: 47
Miruiți: -
Căsătorii: 28
Înmormântări: 35
Istoric: Biserică zidită în perioada 1973-1990, sfințită la 3 iunie 1990.

Liturghii: d, s: 07.00; 09.00; 11.00; 17.00 (18.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Encuță Toma


Vicar

[ foto ]
pr. Simon Lucian, jr.


Preot pensionar pe teritoriul parohiei

[ foto ]
pr. Chinez Isidor


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, ianuarie 1995, p. 9-10)

Trecând pe șoseaua de la Roman spre Suceava, ochii se opresc asupra unui mare edificiu, străjuit de două turnuri, care se înalță peste culmea dealului. E semnul că acolo, jos pe malul drept al Siretului, trăiește și-l iubește pe Dumnezeu, o mare mulțime de oameni, care formează Parohia Adjudeni, situată la 10 km N-E de orașul Roman.

Bazați pe asemănarea numelui și pe populația catolică din sat, unii istorici și lingviști văd în originea satului Adjudeni un fenomen de "roire" de la vechiul târg al Adjudului. Dar majoritatea documentelor istorice dau la iveală o altă realitate.

Istoricul Constantin C. Giurescu, vorbind despre așezările husite din Moldova, afirmă că în anul 1571 călugărul ungur din Trotuș, Michaël Thabuk Fegedinus, îl anunța pe episcopul catolic din Kamenec - Podolsk că ungurii din Huși și din alt oraș, Roman și satele vecine (între care dintru început, în toate documentele, a fost numărat și satul Adjudeni), circa 2000 de oameni, care mai înainte urmaseră erezia lui Ioan Huss, timp de aproape 150 de ani, s-au convertit la credința catolică. Aceasta ar coincide cu anul 1420, dată când s-a declanșat în Moldova erezia husită, care, după cum este știut, se orienta numai spre localitățile catolice. Deci aceste localități catolice existau la începutul secolului al XV-lea.

Documentele interne moldovenești atestă existența satului Adjudeni pentru prima dată la 2 mai 1625, într-un document dat la Iași de către Ștefan Tomșa, voievodul Moldovei, prin care "întărește lui Lupă, al treilea logofăt, pentru slujba credincioasă, satul Agiudenii pe Siret, ținutul Roman".

La 7 septembrie 1781, cu un document din Iași, Constantin Moruzi dă carte de încuviințare egumenului ca să oblige pe locuitorii satului Agiudeni "să dea dijma din produse și să lucreze zilele boierescului la mănăstire ori să le plătească în bani..."

Peste tot vedem că în documentele moldovenești, satul se chema Agiudeni, și nu-și are explicația denumirea ungurească, Dsidafalva, dată în 1646 de episcopul Bandinus În documentele italiene din secolul al XIX-lea apare sub forma eliptică de Judeni, Judeno, Judena... Documentele noastre bisericești pomenesc satul încă de la relatarea episcopului Bernardino Qurini în anul 1599, cu numele Giudiani.

La 19 octombrie 1641 episcopul Petru Bogdan Baksic vizitează satul Săbăoani și satele ce depind de el, între care este și satul Agiudeni, care are 100 de suflete, fără biserică și cele necesare pentru sfintele slujbe.

Relatarea prefectului misiunii călugărilor franciscani din Moldova, părintele Ioan Hrisostomul De Giovanni, despre starea misiunii, din 9 aprilie 1762, ne arată că la acea vreme în Giudena erau 30 de case și 140 de catolici, la o jumătate de oră depărtare de Răchiteni spre sud și n-au biserică. La ei vine preotul din Răchiteni.

Raportul anonim scris în 1776, deci după 12 ani, despre starea bisericilor catolice din Moldova găsește la Giudeno parohie, având biserică și casă pentru preot; are și dascăl, iar catolicii sunt 300 de suflete. La această parohie întemeiată deci între anii 1762-1776, aparțineau satele următoare: Rotunda, fără biserică; Damasceno (Tămășeni), cu biserică; Borianest (Buruienești), fără biserică; Sagna, fără biserică.

În 1850 la Judeum erau 570 de suflete și la această parohie aparțineau satele următoare: Rotunda cu 296 de suflete; Bogonka cu 103 suflete; Petrești (azi Slobozia) cu 108 suflete; Veskia (Veja) cu 95 de suflete; Boghici cu 72 de suflete; Neștiuta (sat dispărut pe lângă Ghidion) cu 68 de suflete; Boera (Bâra) cu 28 de suflete; Balumirești cu 19 suflete și Ozzoleni cu 490 de suflete. În acea vreme în satele din jurul Romanului se vorbea ungurește și moldovenește, în afară de Adjudeni, Rotunda și Buhonca, unde se vorbea moldovenește. În 1935 numărul catolicilor din sat era de 1752.

Statisticile bisericilor catolice din Moldova din anii 1871-1872 ne arată că la Adjudeni era o biserică din lemn construită în anul 1816. Apoi, nu se știe exact când, a fost construită o biserică din cărămidă, care, mărită între anii 1926-1928, a rezistat până la actuala biserică, construită peste cea veche.

Construirea noii biserici a fost începută în vara anului 1972 de părintele Ștefan Apostol și părintele Mihai Ungureanu, făcându-se subsolul. În anul următor, în luna iunie, a venit la Adjudeni un alt preot ca paroh, părintele Dumitru Adămuț. Oamenii se întrebau: "Ce-o să facă preotul acesta slab, înalt și negru?". Însă nimeni nu știa ce inimă mare și generoasă bătea în pieptul lui. A fost modificat proiectul inițial cu un altul. Din vara anului 1973 și până în 1979 a fost terminată biserica, dar rămâneau turnurile, În 1980, obținând o aprobare și având fundația deja turnată pentru un turn, părintele Adămuț a hotărât să facă două turnuri, dar, dar... cu foarte multe sacrificii: amenzi, persecuții, amenințări, condamnare la doi ani și șapte luni de suspendare (1982-mai), care l-au îmbolnăvit și l-au dus în mormânt. Oricum, la moartea părintelui Dumitru, 10 septembrie 1982, turnurile erau aproape gata.

De la 1 noiembrie 1983 până în noiembrie 1986 lucrările au fost continuate de părintele Mihai Budău. Jertfa supremă a părintelui Dumitru, unită cu jertfele, sacrificiile și munca credincioșilor din Adjudeni au fost încununate la 3 iulie 1990, când Preasfințitul Petru Gherghel, abia consacrat episcop la 1 mai 1990, a consacrat această măreață "catedrală" cu patronul Duhului Sfânt pe care l-a avut din vechime.

Biserica este printre cele mai mari din țară, având o lungime de 72 m, lățimea în crucieră de 36 m, cu două turnuri înalte de 72 m. Ce a dus la realizarea acestei noi biserici? Unirea credincioșilor în jurul păstorului, iubirea față de Dumnezeu, credința și sacrificiul.

Parohia Adjudeni este în continuă creștere. În ianuarie 1993 avea 1094 de familii cu aproape 5000 de suflete. O bucurie deosebită este că acești credincioși nu și-au construit în zadar "templul Domnului", ci ca să-l aibă pe Dumnezeu în mijlocul lor și să trăiască cu el; frecvența la biserică și la Sfintele Sacramente fiind foarte mare.

Doamne, păstrează-i buni și reunește-i pe toți cu păstorii lor în ceruri!

Mons. Ioan Lucaci * Duminică, 3 iunie 1990, a avut loc consacrarea bisericii din satul Adjudeni. PS Petru Gherghel a exercitat pentru prima oară de la consacrare puterea sa episcopală, consacrând biserica cea mai mare din dieceza noastră. A participat un mare număr de preoți și un impresionant număr de credincioși din parohiile învecinate. Construcția bisericii a început în anul 1972 și cea mai mare parte a lucrărilor au fost dirijate de către regretatul preot Dumitru Adămuț. Biserica are o lungime de 72 m și o înălțime a turnurilor tot de 72 m. (Lumina creștinului, iunie 1990, p. 12)

* O carte despre Adjudeni

(Lumina creștinului, aprilie 2005, p. 11)

La inițiativa pr. Aurel Iștoc, paroh de Adjudeni, au fost demarate cercetări interdisciplinare care vizează întocmirea unei lucrări monografice dedicate satului Adjudeni, veche și compactă localitate catolică românească păstorită sute de ani de misionarii franciscani, și care va vedea lumina tiparului în toamna acestui an. În "Lumina creștinului", nr. 1/1995, a mai fost publicat un articol dedicat Parohiei Adjudeni.

Cercetările se derulează cu oarecare dificultate, din cauza, pe de o parte, a absenței unor arhive importante, care au ars în 1944 (arhiva Școlii Primare, a Primăriei Adjudeni și a Căminului Cultural "Aprodul Purice"), iar, pe de altă parte, din cauza actualei legislații arhivistice, care limitează accesul la unele genuri de documente. În acest sens, rămân interzise istoricilor documentele privind viața economică a satului, reformele agrare din anii 1864, 1921 și 1945, confiscarea și colectivizarea pământurilor, dosarele învățătorilor, situațiile școlare ale elevilor etc.

Înarmați totuși cu răbdare și optimism, am demarat primele investigații arhivistice cu rezultate care, pentru istoria Bisericii locale, au valoare de noutate, corectând, în același timp, și unele informații eronate vehiculate în istoriografia românească. Astfel, în baza celor cinci registre ale parohiei, cele mai vechi (1775-1873) confiscate de Arhivele Statului în 1975, au putut fi fixate cu exactitate în timp perioadele în care, între anii 1775 și 1860, centrul parohial a fost stabilit alternativ la Adjudeni, Răchiteni și Tămășeni. Conform opiniei lui Iosif Tomassi, vizitator apostolic în Moldova, mutarea centrului parohial era decisă în epocă "după cum a fost judecat oportun și util" de către parohi. Situația era favorizată și de realitatea că parohiile din Moldova nu erau fondate canonic, așa cum se întâmpla în Occident.

În anul 1861, a fost redeschisă Parohia Adjudeni, ce va fi păstorită timp de trei decenii de pr. Alfons Manfredi, ctitor în perioada 1879-1880 al primei biserici de piatră la Adjudeni.

Biserica "Coborârea Duhului Sfânt" a fost lărgită și refăcută în 1928, iar între anii 1973 și 1984 a fost construită o nouă și monumentală biserică. Cu ocazia sfințirii și consacrării acestei biserici, la 3 iunie 1990, PS Petru Gherghel spunea: "A fost construită prin efortul extraordinar al credincioșilor acestui sat, sub conducerea eroică a pr. paroh Dumitru Adămuț, mort în timpul lucrărilor, jertfă pusă întru zidirea acestei mărețe biserici, precum și a preoților parohi Ștefan Apostol, Mihai Budău și Ioan Lucaci".

Capitole speciale au fost dedicate preoților originari din Adjudeni, dascălilor, iar informațiile vor fi completate cu o serie de fotografii inedite, precum și cu Status animarum din anii 1789, 1804 și 1808.

Eroii satului vor fi, la rândul lor, omagiați într-un scurt capitol, lista conținând nume precum săteanul Mihăiță Anton, mort în Războiul de Independență din 1877, și Petru Băcăoanu, participant ca preot confesor pe frontul de Est în anii Celui de-al Doilea Război Mondial. Lista eroilor conține și numele preoților mărturisitori Petru Băcăoanu, Iosif Alexandru Ghiuzan, Martin Mihoc, Matei Ghiuzan, Iosif Iacob și Eugen Ghiuzan, arestați și condamnați la ani grei de închisoare de regimul comunist ateu.

Școala Primară Adjudeni a fost înființată în anul 1896, în cadrul proiectelor mari dezvoltate de Spiru Haret. Această școală a contribuit mult la progresul cultural și social al satului, la educarea și formarea a generații de elevi pregătiți de învățători valoroși, precum Constantin Madinjac (primul învățător al școlii), Gheorghe Namolovanu, Iulița Namolovanu, Aurel Cobzaru, Constantin Andrei etc.

Această monografie este un omagiu adus locuitorilor de ieri și de astăzi ai localității Adjudeni, care, în decursul secolelor, i-au impresionat pe misionarii franciscani, păstorii lor sufletești, printr-o evlavie nemaiîntâlnită și un real atașament față de Biserică și de slujitorii săi.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat