Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Târgu Trotuș - Trupul și Sângele Domnului

Adresa: Str. Trotușului, nr. 503,
607630-Târgu Trotuș, jud. Bacău
Tel.: 0744/508374
E-mail: targutrotus@ercis.ro
Înființare: reînființată în anul 1831
Statistică: Familii: 425 (233 înt. + 192 jum.)
Credincioși: 1044
Botezuri: 8
Prima Împărtășanie: 6
Miruiți: -
Căsătorii: 4
Înmormântări: 26
Parohia:

Târgu Trotuș - "Trupul și Sângele Domnului". Biserică din 1885, renovată și mărită, sfințită la 13/26 septembrie 1920, renovată în anii 1936-1937.; fm: 370 (263 î. + 107 j.), cr: 1012

Filiale: 1. Caraclău - "Preasfânta Treime" (1814) - 16 km. Biserică din anul 1994, sfințită la 13 octombrie 2018.; fm: 15 (9 î. + 6 j.), cr: 39;
2. Glodosu - "Sfânta Elena, Mama Impăratului Constantin" (1814) - 25 km; fm: 8 (2 î. + 6 j.), cr: 17;
3. Viișoara - "Sfântul Anton de Padova" - 2 km; fm: 6 (2 î. + 4 j.), cr: 10
Liturghii: d, s: 09.00; 11.00; 17.00; z: 07.00; 17.00 (19.00); Caraclău: d, s: 10.30; Glodosu: d2 și d4: 08.00
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Pișta Eusebiu


Vicari

[ foto ]
pr. Pișta Gheorghe

[ foto ]
pr. Amitricioaei Iosif


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, ianuarie 2002, p. 11)

Târgu Trotuș a fost un vechi oraș și centru catolic aproape de hotarele Transilvaniei, azi centru comunal din județul Bacău, situat pe terasa superioară din stânga râului Trotuș, la o depărtare de 8 km vest de municipiul Onești, pe drumul național D12A.

Prima mențiune documentară a orașului apare în privilegiile comerciale acordate de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun la 6 octombrie 1408. Începând din secolul al XIV-lea și până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea orașul Târgu Trotuș a ajuns unul din centrele cele mai importante în exploatarea sării din Moldova, important punct de apărare și de vamă, un centru meșteșugăresc, comercial și reședința pentru ținutul Trotușului.

Pentru a ne da seama de viața catolică și puterea economică a catolicilor din Târgu Trotuș, ajunge să ne gândim că în registrul studenților de la Universitatea din Cracovia în anul 1470 era înscris Jonan Stanislau din Trotușul Moldovei, iar pe plan cultural și religios în anul 1440 în Târgu Trotuș s-a făcut prima traducere a Bibliei în limba maghiară de către doi pastori husiți din Ungaria care erau expulzați și s-au stabilit în Târgu Trotuș.

Localitatea Târgu Trotuș este cuprinsă aproape în toate rapoartele și relațiile care descriu situația Bisericilor Catolice din Moldova. Ca reședință parohială, în secolele XV-XVII are în subordine toate comunitățile catolice din zona Trotuș Oituz și Cașin însumând un număr de șase filiale. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, mutarea populației către Târgu Ocna și contopirea ținutului Trotușului cu cel al Bacăului au determinat scăderea numărului catolicilor. În această situație Trotușul va rămâne o comunitate mică și va fi o filială a Parohiei Grozești (azi Oituz) timp de aproape 150 de ani, până la începutul secolului al XIX-lea când va deveni iarăși un centru parohial puternic și reședința Protopopiatului de Trotuș.

La Târgu Trotuș se pare că a fost construită prima biserică din zid, una din cele mai frumoase și mai mari, de către Margareta Mușat, principesa Moldovei, bunica domnitorului Alexandru cel Bun (1375) despre care vor aminti toți vizitatorii apostolici ai Moldovei în rapoartele lor până la sfârșitul secolului al XVII-lea, iar începând din anul 1696 se amintește de o altă biserică din lemn lângă actuala biserică.

Din statisticile Bisericilor Catolice din Moldova în a doua jumătate a secolului al XIX-lea se menționa că biserica din lemn de la Târgu Trotuș a fost construită în anul 1816 și apoi refăcută din cărămidă în anul 1844. În locul acestei biserici, pr. paroh Domenic della Posta, în anul 1885, va termina construirea bisericii actuale cu ajutoare bănești primite de la Sfântul Scaun, iar în anul 1937, prin grija pr. paroh Alois Herciu se va clădi turnul clopotniță actual. Numărul credincioșilor după terminarea bisericii va crește rapid de la 400 în anul 1885 la peste 700 de credincioși în anul 1937. În sediul Parohiei Târgu Trotuș, din anul 1915 până în anul 1956 va funcționa Decanatul de Trotuș, având în subordine patru parohii de pe Valea Oituzului, Trotușului și Tazlăului. Ca preoți parohi și decani în această perioadă au fost preoții Iosif Giorgini, Vincentius Vella, Nazaren Cipolloni, Alois Herciu, Petru Lucaci, Felix Raffaelli, Anton Tălmăcel, Mihai Ghiuzan și Gheorghe Patrașcu.

Începând cu anul 1955 și până în anul 1986 s-au dezmembrat un număr de șapte filiale din care cinci au devenit centre parohiale. În prezent, Parohia Târgu Trotuș are trei filiale în subordine (Caraclău, Glodosu și Viișoara); parohia este încredințată părinților franciscani, paroh fiind pr. Damian Pișta ajutat de pr. Ionel Cristian Diac, pr. Ioan Ghercă și pr. pensionar Anton Dămoc. În cursul anului 2001, până la data de 1 noiembrie s-au oficiat 19 căsătorii, 22 botezuri, 8 înmormântări și 39 de copii au primit prima sfântă Împărtășanie.

Col. (r) Gheorghe Ianău

* * *

Cultul Madonei de Lourdes

(Lumina creștinului, octombrie 2008, p. 11)

Localitatea Târgu Trotuș este o localitate rurală din județul Bacău, situată între două orașe semnificative ale țării noastre, Onești și Târgu Ocna, aproape de stațiunea Slănic Moldova, bucurându-se totodată de renumele celei mai vechi comunități de pe valea Trotușului, păstrând și astăzi frumoasele obiceiuri creștine mai ales devoțiunea către sfânta Fecioară Maria. Este o localitate unde conviețuiesc atât creștini de confesiune catolică, cât și ortodoxă.

Anul acesta, Târgu Trotuș sărbătorește două evenimente importante. La 25 septembrie s-au împlinit 120 de ani de la inaugurarea solemnă a cultului Madonei de Lourdes, iar la 6 octombrie se împlinesc 600 de ani de la prima mențiune documentară a localității.

Localitatea Târgu Trotuș apare menționată pentru prima dată în privilegiul comercial acordat de domnul Moldovei, Alexandru cel Bun negustorilor lioveni la 6 octombrie 1408, stabilind taxele vamale pentru diferite feluri de mărfuri, precum și locurile unde acești negustori urmau să plătească respectivele taxe. În acest document se arată că negustorii lioveni care transportau postav la Brașov trebuiau să plătească "la vama principală în Suceava, de grivnă trei groși, în Bacău de grivnă un gros și jumătate, iar în Trotuș de grivnă un gros și jumătate. Iar când se vor întoarce, de fiecare povară, la Trotuș, câte doi groși...". Conform cercetărilor arheologice localitatea era mult mai veche.

Dincolo de aceste date istorice se poate descoperi o bogată istorie pe care oamenii locului o duc în spate, cât și o credință fermă care a rămas în sufletul lor în pofida diferitelor influențe protestante care s-au perindat pe aceste meleaguri. În acest context istoric, un merit deosebit l-au avut misionarii franciscani care au vegheat ca flacăra credinței să rămână mereu trează în conștiința credincioșilor.

La nivelul stadiului actual al cercetărilor, rezultă că localitățile Brăila, Galați, Butea, Răchiteni și Târgu Trotuș au fost primele care au inaugurat statui ale Madonei de Lourdes.

După o lungă perioadă de pregătire pe care a desfășurat-o parohul acestei comunități Domenico Della Posta a sosit și fericita zi de 25 septembrie 1888, atunci când s-a sfințit noua statuie a Maicii Domnului de la Lourdes și în mod oficial se instaura cultul Madonei de Lourdes.

La această sărbătoare au fost prezenți credincioși din Târgu Trotuș și din satele învecinate Tuta, Onești, Slănic Moldova, Grozești, Satu Nou, Tisești, care erau filiale la acea dată, cât și credincioși din sate mai îndepărtate, precum Pustiana.

Cu fast somptuos, la ora 10.30, episcopul Iosif Camilli și-a făcut intrarea în biserică printre două șiruri de credincioși îngenuncheați, unde a început celebrarea și, însoțit de preoți, s-a așezat în fața statuii Madonei de Lourdes. În momentul dezvelirii acesteia, a răsunat ca un tunet cântecul Fecioara la munte. La cuvântul de învățătură, episcopul i-a îndemnat pe credincioși să fie buni creștini, să practice legile lui Isus Cristos, așa cum Biserica ne propune. Acesta este de altfel și motivul aparițiilor sfintei Fecioare la Lourdes, unicul și adevăratul motiv de bucurie pentru Dumnezeu și pentru mântuire.

După terminarea sfintei Liturghii, s-a făcut o procesiune solemnă prin localitate. Procesiunea s-a sfârșit cu recitarea rugăciunii de consfințire către sfânta Fecioară Maria, s-a dat binecuvântarea cu preasfântul sacrament și astfel la ora 14.20 s-a încheiat această sărbătoare despre care necatolicii spuneau că niciodată nu au mai văzut în aceste locuri ceva mai frumos și mai evlavios.

Ca un gest de recunoștință pentru toate harurile primite de la sfânta Fecioară Maria, comunitatea din Târgu Trotuș s-a reunit în ziua de joi, 25 septembrie, la ora 10.30, într-o celebrare euharistică de mulțumire și apoi s-a făcut o procesiune prin localitate cu statuia Madonei de Lourdes în compania cântecelor mariane și a rugăciunii Rozariului.

(Informațiile istorice din acest articol au fost preluate din cartea Adu-ți aminte, Marie, și de România, de Dănuț Doboș, Ed. Sapientia, 2005).

Pr. Anton Mărăndescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat