Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Tărâța - Nașterea Sfintei Fecioare Maria

Adresa: Str. Parcului, nr. 21, Com. Pârjol,
607438-Tărâța, jud. Bacău
Tel.: 0234/384005
E-mail: tarata@ercis.ro
Înființare: 1 septembrie 2000
Statistică: Familii: 148 (66 înt. + 82 jum.)
Credincioși: 346
Botezuri: 3
Prima Împărtășanie: 8
Miruiți: -
Căsătorii: 3
Căsătorii mixte: 2
Înmormântări: 11
Parohia:

Tărâța - "Nașterea Sfintei Fecioare Maria". Biserică zidită în perioada 2003-2004, sfințită la 17 octombrie 2004.; fm: 102 (48 î. + 54 j.), cr: 253

Filiale: 1. Cucuieți - "Înălțarea Sfintei Cruci" (1900) - 21 km. Biserica zidită în perioada interbelică, sfințită la 17 septembrie 1926; reconstruită în perioada 2016-2017, sfințită la 28 septembrie 2017.; fm: 36 (17 î. + 19 j.), cr: 74;
2. Ardeoani - "Preasfânta Treime" (1965) - 5 km. Biserică zidită în perioada 1932-1933.; fm: 12 (2 î. + 10 j.), cr: 21;
3. Măgirești - 16 km; fm: 1 (1 î. + 0 j.), cr: 2;
4. Sărata - 16 km; fm: 1 (1 î. + 0 j.), cr: 4;
5. Hemeieni - 1 km; fm: 1 (1 î. + 0 j.), cr: 3;
6. Solonț - 14 km; fm: 3 (0 î. + 3 j.), cr: 3;
7. Băhnășeni - 5 km; fm: 1 (0 î. + 1 j.), cr: 2;
8. Șesuri - 12 km; fm: 2 (0 î. + 2 j.), cr: 2
Liturghii: d, s: 11.30; z: 16.00 (19.00); miercuri: 08.00; Ardeoani: d, s: 08.00; Cucuieți: d, s: 09.30
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Conțu Alin-Benone


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, octombrie 2004, p. 11)

Duminică, 17 octombrie 2004, comunitatea catolică din Parohia Tărâța, județul Bacău, va fi în sărbătoare întrucât se va sfinți noul lăcaș de cult, închinat sfintei Fecioare Maria. Celebrarea liturgică, la care au fost invitați să participe numeroase autorități civile și religioase, precum și mulți binefăcători din țară și străinătate, va începe la ora 12.30.

Fiind un sat component al comunei Pârjol, județul Bacău, Tărâța este situat pe valea dreaptă a Tazlăului Mare, la confluența acestuia cu pârâul Solonț. La acest punct șoseaua județeană părăsește valea Tazlăului Mare spre a urca panta dealului și a coborî apoi la Ardeoani, în valea Tazlăului Sărat. Relieful subcarpatic din zonă este alcătuit din dealuri și văi împădurite, oferind locuitorilor din Tărâța și din împrejurimi multe păduri și fânețe și puțin teren arabil.

Cercetând documentele arhivei Episcopiei de Iași, constatăm că satul s-a numit și Gura Solonț (de pe la anul 1908), pentru faptul că este așezat la vărsarea pârâului Solonț în Tazlăul Mare. De asemenea, s-a mai numit și Tazlăul Mic sau Kicsi Szoloncz și aparținea de Districtul Trotuș. Satul era renumit în zonă pentru iarmarocul care se ținea în ziua de 8 septembrie, în sărbătoarea Nașterii Sfintei Fecioare Maria, care era și este hramul comunității catolice.

Credincioșii catolici din Tărâța, fiind puțini și izolați, au aparținut până în anul jubiliar care tocmai s-a scurs de Parohia Pustiana. Aceasta, fiind cea mai mare comunitate catolică de pe valea Tazlăului, ocupa, încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, un loc central între satele catolice din împrejurimi și a fost declarată parohie de sine stătătoare în anul 1806. Aria de activitate a preoților din Pustiana se desfășura pe o suprafață foarte mare, având în subordine aproape 20 de comunități cu 15 biserici. De exemplu, la înființarea acestei parohii, erau în acea zonă aproape 400 de familii cu aproximativ 2.000 de suflete.

Catolicii din Tărâța sunt veniți din satele vecine, mai ales din Pustiana, și au venit aici pentru a munci pe moșia boierului Rossetti. Acesta avea în zonă suprafețe mari de pământ și a oferit țăranilor condiții mai bune de viață decât ceilalți proprietari din zonă.

Prima biserică din Tărâța a fost binecuvântată la 1 septembrie 1846. Ea a fost ridicată de primii catolici veniți în acest sat, fapt consemnat documentar în jurul anului 1840, când sunt semnalați în registrele Parohiei Pustiana. Pentru acel an, dosarul Status animarum consemnează 25 de familii catolice, cu 119 credincioși, care au demarat lucrările de ridicare a unei biserici din paiantă. Acest lăcaș de cult a fost reclădit după Primul Război Mondial și a fost consolidat în mai multe rânduri.

Din cauza intemperiilor vremii și a materialelor din care a fost construită, această biserică se năruia pe zi ce trecea. Grație unor preoți și specialiști inimoși, susținuți de numeroși oameni de bunăvoință, anul trecut s-a lansat ideea dărâmării acestei bisericii și a construirii unui nou lăcaș de cult. Acesta se impune prin dimensiunile considerabile pe care le are, prin calitatea materialelor din care este confecționat și prin mobilierul cu care este dotat.

Din anul 2000, Tărâța este parohie de sine stătătoare, incluzând și filialele: Cucuieți, cu o biserică închinată Înălțării Sfintei Cruci; Bogdănești (Râpa Iepei), cu o biserică închinată solemnității Adormirea Maicii Domnului, Stejaru și Grigoreni, fără biserici. Paroh al acestor comunități, care însumează în cele aproximativ 180 de familii, 560 de credincioși, este părintele Valentin Ciceu. Anul trecut s-au celebrat opt botezuri, două căsătorii și șase înmormântări.

Pr. Alois Moraru * * *

Sărbătoare în Parohia Tărâța

Parohia Tărâța a fost în mare sărbătoare în ziua de 28 septembrie 2017, când credincioșii s-au rugat și au mulțumit lui Dumnezeu Atotputernicul, pentru lucrurile minunate săvârșite în parohia lor. A fost prezent între ei cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, Eminența Sa fiind reprezentant al Vaticanului, al papei Francisc, care dorește să ajungă și la creștinii din periferie. Cardinalul a fost însoțit de Monseniorul Miguel Maury Buendía, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, ambasador al Vaticanului la București, de PS Petru Gherghel și de PS Aurel Percă.

Joi, 28 septembrie 2017, ceremoniile au început la Tărâța, la ora 13.00, și au continua mai apoi la Cucuieți, la ora 16.00, cu ceremonia de sfințire a noii biserici și de consacrare a altarului.

Ca o încununare și a propriilor sacrificii, a fost o bucurie mare pentru cele două comunități din Parohia Romano-Catolică Tărâța, atât pentru însemnătatea momentului, vizita oaspeților de seamă, dar mai ales pentru lucrările minunate ale Domnului în mijlocul lor.

*

Tărâța

Tărâța, sat component al comunei Pârjol din județul Bacău, e situat pe valea dreaptă a râului Tazlău, la 17 km de Moinești și la 40 km de Bacău. Catolicii din Tărâța sunt veniți din satele vecine și au fost semnalați pentru prima dată de Status Animarum din anul 1840 al Parohiei Pustiana, de care aparțineau ca filială, având atunci 25 de familii cu un total de 119 credincioși. Tot atunci s-a notat că biserica era în construcție. Această biserică a fost reclădită, tot din paiantă, în anii de după ultimul război mondial.

În anul 2004, cu ajutorul financiar oferit de pr. dr. Iosif Antoci, fost vicar în Parohia Pustiana între anii 1994-1996, și cu susținerea enoriașilor, paroh fiind pr. Valentin Ciceu, sub directa îndrumare a pr. Toma Encuță, atunci paroh de Săbăoani, s-a ridicat noua biserică, având o lungime de 30 metri și o lățime de 12 metri precum și casa parohială, lângă biserică. În anul 2017, comunitatea romano-catolică din Tărâța cuprinde 135 de familii, respectiv 370 de credincioși, și este păstorită de pr. Mihai-Daniel Bitiușcă.

În toamna anului 2016, considerându-se necesară o renovare a bisericii la interior și exterior, precum și izolarea ei, s-au început lucrările. În anul 2017 lucrările au continuat cu pavarea curții bisericii, izolarea termică a casei parohiale, precum și realizarea unui oratoriu dedicat copiilor și tinerilor în mod special, situat la etajul casei parohiale.

Din nou, pe lângă contribuțiile enoriașilor, destul de modeste din cauza sărăciei din zonă, binefăcătorul acestor opere minunate a fost pr. dr. Iosif Antoci, căruia comunitatea îi este recunoscătoare pentru că a alergat și a bătut la multe uși, cerând ajutorul, pentru ca la rându-i să poată ajuta!

*

Cucuieți

Cucuieți este o localitate din comuna Solonț, județul Bacău, aflată la o distanță de 25 km de Moinești. În trecut, pe teritoriul satului Cucuieți, a existat o fabrică de sticlă, unde la început lucrau meșteri germani și cehoslovaci catolici. Fabrica a fost înființată în anul 1900 și a funcționat până în anul 1925. Denumirea "Cucuieți" apare în statisticile catolice abia în anul 1892, când erau acolo 16 familii cu un total de 76 credincioși.

Vechea biserică din Cucuieți cu hramul "Înălțarea Sfintei Cruci" a fost construită în perioada interbelică, fiind sfințită la 17 septembrie 1926. Comunitatea catolică din Cucuieți a fost filială a Parohiei Pustiana, până în anul 2000, când a fost transferată Parohiei Tărâța, nou înființată în acel an.

În anul 2017 comunitatea catolică este formată din 38 de familii, având 96 de credincioși. Întrucât vechea biserică nu mai putea oferi siguranță în timpul serviciilor religioase și nici o renovare nu era posibilă, s-au început demersurile pentru o nouă biserică.

La inițiativa parohului pr. Mihai-Daniel Bitiușcă și la angajamentul și disponibilitatea totală în susținerea financiară a proiectului din partea pr. dr. Iosif Antoci, care activează în prezent ca păstor de suflete în Austria, după realizarea documentației și obținerea autorizațiilor, în luna aprilie a anului 2016 au început lucrările de demolare ale vechii biserici din Cucuieți și lucrările de construcție ale unei noi biserici, lucrări finalizate cinci luni mai târziu, la sfârșitul lui august 2016. Noua biserică are o lungime de 16 metri și o lățime de 8 metri. Înălțimea în interior este de 5,50 metri, iar înălțimea turnului, până la baza crucii, este de 15,85 metri. Proiectant al lucrării a fost ing. Sergiu Bălteanu, de la S.C. Base Proiect S.R.L. din Roman, iar lucrările de executare au fost efectuate de S.C. Robu Construct S.R.L. din Roman, reprezentată fiind de ing. Robu Valentin.

*

Lucrările efectuate, sacrificiile făcute, precum și marea și solemna sărbătoare din 28 septembrie 2017, la Tărâța și la Cucuieți, nu vor să fie altceva decât o laudă adusă lui Dumnezeu și un ajutor mare și frumos pentru mântuirea omului!

Pr. Mihai-Daniel Bitiușcă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat