Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 PAROHIA 

Bârgăuani - Sfânta Maria Magdalena

Adresa: Str. Bisericii, nr. 339,
617040-Bârgăuani, jud. Neamț
Tel.: 0766/226371
E-mail: bargauani@ercis.ro
www.bargauani.cnet.ro
Înființare: 1882
Statistică: Familii: 273 (122 înt. + 151 jum.)
Credincioși: 477
Botezuri: 2
Prima Împărtășanie: 3
Miruiți: -
Căsătorii: 2
Înmormântări: 17
Istoric: Biserică zidită în anul 1894-1895, reparată în anul 2007, altarul sfințit la 19 august 2007.

Liturghii: d, s: 08.30; 11.00; z: 09.00 (08.00); 16.00 (19.00)
Preoți: Paroh

[ foto ]
pr. Gîrleanu Iosif


<< .... >>

Prezentare

(Lumina creștinului, septembrie 1994, p. 14)

Călătorind pe șoseaua Piatra Neamț - Roman, la jumătatea distanței, la patru km spre nord (stânga), într-o zonă colinară pitorească, putem găsi localitatea reședință de comună, Bârgăuani.

În acest sat trăiesc împreună, de sute de ani, ortodocși și catolici, iar relațiile dintre ei sunt bune, neînregistrându-se niciodată incidente confesionale între cele două religii surori.

Părerea istoricilor referitoare la originea denumirii acestei localități este împărțită. Unii susțin că ea ar proveni de la numele răzeșului îmbogățit Petru Bârgău, care ar fi trăit pe aceste meleaguri în vremea domnitorului Alexandru cel Bun (1401-1432). Alții susțin că ar fi apărut prin emigrarea unei părți a populației din Bârgăul Transilvaniei, în mod masiv, pe timpul împărătesei austriece Maria Tereza (1740-1780).

În lipsa unor documente autentice (cum ar fi arhiva parohiei catolice care a ars în timpul celui de al II-lea război mondial) e mai plauzibilă prima ipoteză, și anume originea numelui localității de la acel boier, Petru Bârgău.

Datorită încorporărilor masive în armată după ocuparea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, care a avut loc în urma tratatului de la Karlowitz (1699), o parte din populația românească s-a retras spre Moldova. În timpul domniei împărătesei Maria Tereza și mai ales a fiului ei Iosif al II-lea, mulți români transilvăneni, mai ales greco-catolici și ortodocși, se refugiază în Moldova. După cum ne spune istoricul nostru D. Mărtinaș, unii s-au stabilit în sate deja existente (Talpa, Hălăucești, Buruienești), alții au întemeiat comunități noi (după părerea unor istorici ar fi și cazul comunității din Bârgăuani).

Astfel, Prefectul Misiunii Catolice din Moldova, pr. Iosif Cambiolli, la 9 aprilie 1762, spunea că la o jumătate de oră de mers pe jos spre apus de Talpa (după unii, cea mai veche parohie catolică din Moldova), se află o grupare de 12 case cu 55 de credincioși catolici, numită Bargavani. Un an mai târziu, în 1763, același prefect, într-o informare pe care o făcea către Scaunul Apostolic și Papei Clement al XIII-lea (1758-1769), preciza că populația crește mereu cu emigranții sosiți din Ardeal. Prin înființarea parohiei Talpa, în anul 1828 de către părinții misionari iezuiți, comunitatea din Bârgăuani a devenit filiala acestei parohii după ce ani de-a rândul a fost administrată de preoții din Hălăucești și Săbăoani.

În anul 1830 s-a construit la Bârgăuani o biserică din cărămidă pentru cele câteva zeci de familii catolice care, în contextul acestui început de secol spune multe despre existența elementului catolic pe aceste meleaguri.

În secolul al XIX-lea, în partea de apus a satului se stabilesc pe teritoriul boierului alți străini, care erau de origine ortodoxă, iar boierul îi ajută să-și construiască și ei o bisericuță. Cu decenii în urmă, o parte din populația catolică din Bârgăuani vorbea un dialect al limbii maghiare (numit ceangău), fapt atestat și de denumirea părții compact catolice a satului din partea nordică: Secui. Pădurea care înconjura satul a dispărut treptat în acest secol, iar satul s-a extins în interiorul ei, formând o zonă compact catolică numită Poiana. Dar, fără îndoială, evenimentul secolului al XIX-lea pentru credincioșii acestei parohii l-a constituit construirea unei noi biserici pe locul celei vechi, dărâmată între timp de către preotul iezuit Ernestus Herden în 1894. Ea a fost construită prin contribuția materială și munca fizică a credincioșilor parohiei, deveniți în puține decenii câteva sute. Ctitorul bisericii va muri în același an în care a încheiat și construirea bisericii (1894) și își va afla locul de veci sub peretele de vest al bisericii. Biserica este construită după normele tradiționale cu altarul spre răsărit și intrarea spre apus. Noile perspective deschise la Bârgăuani de construirea acestei biserici i-au determinat pe părinții iezuiți, care administrau această filială, să-și mute sediul aici și astfel, din 1894, Bârgăuaniul este parohie. Talpa, ceva mai izolată, devine filială Bârgăuaniului pentru un secol. Din cauza lipsei preotului, mulți dintre tinerii catolici căsătoriți s-au stabilit la Bârgăuani în următoarele decenii, și populația filialei Talpa, care în acel timp era mai mare decât a parohiei Bârgăuani, a scăzut treptat.

Credincioșii acestei parohii cu vechi tradiții istorice, au participat alături de conaționalii lor români la marile evenimente ale istoriei neamului. (Merită menționat faptul că toți s-au simțit mereu români și nu "unguri", cum li se spunea de către locuitorii ortodocși, numiți la rândul lor "moldoveni"). Astfel, răsfoind Arhivele Statului referitor la istoria secolelor al XIX-lea și al XX-lea și observând monumentele construite în acest timp pe teritoriul comunei, îi găsim pe catolicii din Bârgăuani "rătăciți" în oastea lui Tudor, participanți la revoluția din 1848, la adunările ad-hoc pentru unirea principatelor din 1859. Ei au dat tributul lor de sânge în timpul războiului de independență și al primului război mondial, fiind împroprietăriți cu numeroase hectare de pământ de către Coroana Regală. Bătrânii vorbesc de o "răzmeriță" în 1907 și de unele tulburări care ar fi fost în deceniul al IV-lea al secolului nostru.

Satul a avut mult de suferit după al II-lea război mondial. Prin instaurarea regimului comunist, unii din intelectualii satului și opozanții regimului au petrecut ani grei în închisorile comuniste. Merită să amintim aici un fapt rămas în memoria comunității catolice din această parohie. În 1952 câțiva din oamenii acestui sat, dornici de a se îmbogăți mai repede, la "indicațiile prețioase" primite "de sus", au încercat să înființeze după modelul comunist o Cooperativă Agricolă de Producție. Voind ca la "inaugurare" invitații nomenclaturii de la județ să poată ședea, au venit să ia băncile din biserică. Dascălul Budău Leon și preoții parohiei s-au opus trăgând clopotele pentru a nu-i lăsa pe comuniști să "profaneze" biserica. Confruntarea dintre credincioși și activiștii veniți să ia băncile a dus la chemarea unor "întăriri" de la județ și a degenerat într-o adevărată încăierare. Preoții parohiei și cantorul au plătit acest curaj al lor cu ani lungi de temniță grea, iar mulți din credincioșii "ridicați" cu acea ocazie aveau să nu se mai întoarcă niciodată în biserica, pe care conform conștiinței lor, au salvat-o de la "profanare".

Parohia Bârgăuani a avut în tot acest timp, pe lângă Talpa, și filiale ca: Breaza, Dochia, David, Văleni. În 1988 filiala Dochia a trecut la Parohia Piatra-Neamț, iar căderea regimului comunist în 1989 a dus la întemeierea, doi ani mai târziu, a vechii parohii Talpa. Prin numirea pr. Petrișor Aurel ca paroh de Talpa la 15 august 1991, Parohia Bârgăuani a rămas fără filiale.

Actualmente Parohia are 353 de familii (din care 103 jumătăți) cu 1091 credincioși. Parohul comunității este pr. Anton Gabor, născut în satul Buhonca, jud. Neamț la 28 ianuarie 1925 și care administrează această parohie din 28 octombrie 1964. Anul trecut (1993) au avut loc în parohie 18 botezuri, 12 căsătorii, 22 de înmormântări.

Trebuie menționat că numărul credincioșilor a scăzut în mod vertiginos, datorită "exodului" spre Piatra-Neamț sau spre alte orașe. Sperăm însă că "legea fondului funciar", care i-a găsit pe mulți din credincioșii parohiei cu frumoase și fertile suprafețe de teren, îi va readuce pe mulți pe meleagurile parohiei copilăriei lor.

Pr. Iulian Pascaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat