6. VOCAȚIA LA VIAȚA CONSACRATĂ ȘI PERSOANELE CONSACRATE ÎN SLUJIREA DIECEZEI
Indicații metodologice
Tema privind vocația la viața consacrată și slujirea pe care persoanele consacrate o aduc în Dieceza de Iași constituie un punct de plecare în formarea Bisericii locale, în împlinirea unei familii creștine care se formează și se completează permanent, unde ierarhii, clericii, persoanele consacrate și laicii își valorifică trăirea propriei spiritualități. Propunem comisiei sinodale parohiale o analiză atentă și comprehensivă asupra rolului și importanței vieții consacrate în spațiul Diecezei de Iași.
În societatea bisericească sau în structura Bisericii locale de Iași, un rol deloc neglijabil îl ocupă viața consacrată, cu tot ceea ce ea include: ordine și congregații călugărești, gata să împărtășească tuturor din bogata lor experiență multiseculară. Din statisticile actuale rezultă că în Dieceza de Iași activează 13 prezențe masculine și 33 prezențe feminine dispuse pe aproximativ întregul teritoriu și însumând toate carismele și domeniile de activitate, cu un număr de 405 frați și 517 surori.
În dezvoltarea expunerii, se va proceda în a descoperi care este percepția în ceea ce privește comunitatea călugărească (Cine suntem?), după aceea vom vedea cum alții percep prezența noastră în Dieceza de Iași (Ce trebuie să fim?) și, în cele din urmă, comisia parohială va vedea ce trebuie să facem sau cum trebuie să procedăm pentru a fi de folos diecezei în viitor (Ce trebuie să facem?).
Tema va fi dezbătută în două întâlniri în cadrul comisiei sinodale parohiale.
Este recomandabil ca acest material să fie prezentat tuturor persoanelor consacrate și celor interesați pentru a îmbrățișa o astfel de viață.