3. LITURGIA ȘI VIAȚA SACRAMENTALĂ
Indicații metodologice
Deoarece viața noastră creștină se exprimă prin liturgia Bisericii și mai ales în celebrarea sacramentelor, tema "Liturgia și viața sacramentală" constituie una dintre temele fundamentale asupra căreia Biserica noastră locală, în dorința ei de "a înainta în larg" trebuie să reflecteze. Celebrările liturgice și sacramentale exprimă modul în care o comunitate percepe, pătrunde și trăiește misterul lui Cristos.
Dată fiind vastitatea și specificitatea fiecărei teme, propunem ca acest material să fie prezentat în șapte întâlniri ale comisiilor sinodale parohiale:
1. Liturgia - noțiuni generale
2. Celebrarea sacramentelor - noțiuni generale
3. Sacramentele inițierii creștine (Botezul și Mirul)
4. Euharistia și sfințirea duminicii; cântul sacru
5. Sacramentele de vindecare (Pocăința și Ungerea bolnavilor)
6. Sacramentele slujirii (Preoția și Căsătoria)
7. Sacramentaliile; înmormântarea
Deși materialul este foarte vast, am încercat o sinteză care să atingă toate aspectele importante; cantitativ, este o disproporție între o temă și alta, dar nu s-a putut altfel: una este să tratezi sacramentele inițierii creștine, alta să vorbești despre sacramentalii!
Pentru o bună și rodnică prezentare a acestui material propunem următoarea schemă de lucru:
a. Cine suntem? - aceasta ar trebui să fie o "radiografie" cât mai exactă a vieții sacramentale așa cum este văzută și trăită ea astăzi în comunitățile noastre. Această radiografie nu o poate face nimeni mai bine decât cei care sunt implicați direct: parohii și credincioșii!
b. Ce trebuie să fim? - aici să se prezinte partea doctrinară.
c. Ce trebuie să facem? - propuneri concrete, soluții, sugestii, pentru a face din celebrări adevărate momente de întâlnire cu Dumnezeu și cu frații!