Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SINODUL DIECEZAN 

PASTORAȚIA COPIILOR ȘI A TINERILOR
Responsabilitate și angajare

II. CE TREBUIE SĂ FIM?

B. Cine trebuie să fie Biserica pentru copii și pentru tineri

Biserica și copiii

2. Liturgia și sacramentele

Pastorația nu poate să separe cateheza de sacramente, ambele sunt elemente constitutive ale credinței. Prin participarea la sacramente, copilul trebuie să experimenteze încă de la această vârstă întâlnirea personală cu Cristos în Biserica sa. De aceea este foarte importantă participarea liturgică într-un context comunitar, ajutându-l pe copil să se integreze tot mai mult în viața liturgică a Bisericii prin rugăciuni și cântece religioase. În mod deosebit pastorația liturgică a copiilor va avea în vedere pregătirea pentru celebrarea și primirea sacramentelor Pocăinței și Euharistiei.

Pregătirea copiilor la sacramentele Pocăinței și Euharistiei

  • Pregătirea la sfânta Spovadă este un moment integrant al pregătirii la Euharistie. Fără ea, Euharistia ar pierde o dimensiune esențială. Euharistia este de neconceput fără componenta convertirii, a mărturisirii și a iertării (cf. 1Cor 11,28-29; Mt 5,23; 8,8). Aceasta nu înseamnă că fiecare Împărtășanie trebuie să fie precedată de Spovadă, însă se amintește prin aceasta că celebrarea Pocăinței, fiind o întâlnire plină de încredere între noi, păcătoșii, și Tatăl milostiv, va favoriza și în copii sentimente de iubire și de respect pentru întâlnirea cu Isus Cristos în comuniunea euharistică.

  • Toată viața creștină este viață de convertire și tinde spre comuniunea perfectă cu Cristos și cu frații în Euharistie, punctul culminant al experienței de credință. Pentru aceasta, Biserica recomandă ca, în pregătirea copiilor la prima Împărtășanie, să fie inclusă și pregătirea la celebrarea sacramentului Pocăinței. În acest fel, ei vor experimenta bunătatea Domnului nu numai prin participarea la masa sa euharistică, ci și prin descoperirea milostivirii sale nemărginite în sacramentul Pocăinței. Convertirea de la păcat și obligația de a cere iertare trebuie să fie atitudini constante și în viața copiilor.

  • Copiii trebuie să știe că drumul pe care îl parcurg cei botezați este anevoios. Pentru a ajunge la bucurie și la plinătatea vieții și mai înainte de a fi admiși la Cina Domnului, ei trebuie să aibă curajul necesar de a lupta împotriva răului, pentru a construi iubirea, pentru a rămâne fideli obligațiilor luate la Botez.

  • Este necesar de a forma în copii o conștiință capabilă de a da și de a primi iertarea, de a se angaja intens în îndeplinirea propriei datorii, în oboseala muncii, în caritate, în rugăciune, în suportarea cu răbdare a dificultăților și a suferințelor, în orientarea întregii vieți la lumina evangheliei.

  • În timpul anului ar trebui valorificate mai mult acele momente cu caracter penitențial: zilele de vineri, vigiliile marilor sărbători, Postul Mare, Săptămâna Sfântă, iar copiii să fie îndemnați ca și ei să participe mai intens la ele. Însă convertirea de la păcat și dorința de iertare trebuie să fie o atitudine permanentă a fiecărui creștin, deci și a copiilor. De aceea, copiii trebuie învățați ca, în fiecare zi, să-și îndeplinească datoria, în ciuda sacrificiilor, să fie dispuși la ajutorarea celor nevoiași, la rugăciune, la iertare, la primirea sfaturilor, la promisiuni sincere, la restabilirea prieteniei și păcii în familie și cu aproapele.

  • Cât privește frecvența la Spovadă, este foarte utilă recurgerea cât mai deasă la acest sacrament. Nu este vorba de o simplă repetiție rituală, nici de un fel de exercițiu psihologic, ci de o angajare constantă și reînnoită de a perfecționa harul Botezului și de a fi mai docili la glasul Duhului Sfânt.

Părinții, educatorii au obligația de a aminti copiilor despre această exigență a vieții spirituale, de a-i forma și de a le da exemplu, celebrând împreună cu dânșii sacramentul iertării și al reconcilierii. Dacă un catehet sau un educator va ști să îndeplinească bine această formare la Pocăință, ca parte integrantă a pregătirii la prima Împărtășanie, nu numai că nu va fi compromisă bucuria comuniunii cu Domnul Isus, ci va fi și mai profundă, pentru că va fi trezită în sufletul copiilor conștiința participării la masa Domnului ca invitați, îmbrăcați în haină de nuntă (cf. Mt 22,12).

Sfânta Liturghie

  • O problemă deosebită este participarea copiilor la sfânta Liturghie. Magisteriul Bisericii a intervenit printr-un document special al Congregației pentru Cultul Divin: Directoriu pentru Liturghiile cu participarea copiilor din 1973. În acest document se tratează în primul rând despre importanța educării copiilor pentru a putea participa la misterul pascal și la comuniunea de viață cu Cristos și cu frații. Din educația generală a copiilor trebuie să facă parte și educația liturgică, educație care să înceapă deja din familie prin recitarea rugăciunilor, prin vizitarea bisericii, explicarea semnelor liturgice (altar, tabernacol), până la participarea la celebrarea euharistică. Liturghia duminicală, la care participă întreaga comunitate, este punctul de sosire al oricărei educații creștine a copiilor.

  • În timpul celebrării este important de a-i angaja pe copii la o participare activă și conștientă prin dispunerea ambientului liturgic, folosirea unor instrumente muzicale, cântări, proclamarea lecturilor, pronunțarea intențiilor de la rugăciunea credincioșilor, purtarea darurilor la altar etc.

  • Copiii trebuie să fie pregătiți la o desfășurare ordonată a mișcărilor, la procesiunea de intrare, la procesiunea cu cartea cuvântului, la oferirea darurilor. De asemenea, să fie explicate cu grijă pozițiile corpului: statul jos, în picioare, în genunchi, baterea din palme, semnul păcii etc.

Toate reflecțiile de mai sus nu trebuie citite și utilizate cu scopul de a face ceva nou, ci de a trezi dorința ca toți copiii să participe activ și conștient la celebrarea Euharistiei și, astfel, să se poată întâlni cu Cristos.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat