Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SINODUL DIECEZAN 

Biserica lui Cristos care este în Moldova

I. CINE SUNTEM?
Noul popor al lui Dumnezeu

Biserica a fost instituită de Isus Cristos la împlinirea timpurilor

Plănuită și voită încă din veșnicie de întreaga Sfântă Treime, Biserica începe să existe în istorie prin lucrarea lui Cristos. Acesta, la împlinirea timpurilor, a dus la îndeplinire în mod plenar planul de mântuire al Sfintei Treimi. Dându-și viața pentru oameni, Cristos i-a eliberat de păcat și i-a scos din sclavia diavolului și, trimițându-l pe Duhul Sfânt, a încheiat între Dumnezeu și omenire o nouă alianță, mai generoasă, mai universală și mai definitivă decât cea a vechiului Legământ. Prin toate aceste inițiative, Cristos a dat naștere Bisericii, o face să crească și o ține în viață.

Faptul că Biserica își trage originea istorică de la Isus din Nazaret este admis și de cei care nu au credință; însă pentru noi care credem, acest eveniment dobândește o semnificație cu totul deosebită, datorită raportului de credință pe care îl avem cu Cristos. Pentru noi, el nu este numai un personaj istoric strălucit, ci Fiul lui Dumnezeu cel viu, care s-a făcut om și care și-a asumat natura umană cu scopul precis de a duce la îndeplinire acel plan de mântuire voit de Dumnezeu încă din veșnicie: planul de a încheia cu omenirea o nouă alianță și de a da astfel viață unei noi omeniri, unui nou popor al lui Dumnezeu.

Noi, cei care credem că Isus din Nazaret este Fiul lui Dumnezeu întrupat, știm că Biserica își trage originea de la el prin ceea ce el este și prin ceea ce a făcut în timpul vieții sale pământești și prin ceea ce a dăruit comunității ucenicilor săi.

Biserica are o origine cristică înainte de toate prin ceea ce Isus Cristos este: Fiul lui Dumnezeu întrupat. În el, omenirea este deja unită personal cu Dumnezeu. Tocmai prin ceea ce Cristos este, Fiul lui Dumnezeu întrupat, între Dumnezeu și oameni poate fi încheiată o alianță nouă, și oamenii pot intra din nou în comuniune cu Dumnezeu. Umanității lui Isus i se poate uni, i se poate încorpora și omenirea, și astfel noi toți suntem introduși în circuitul vieții trinitare. Grație a ceea ce Cristos este în persoana sa, și anume Dumnezeu, el a putut să realizeze ceea ce nici un alt om nu ar fi putut face: să plătească prețul răscumpărării noastre, să ne elibereze de lanțurile păcatului și ale legii, să ne elibereze de sub stăpânirea diavolului; astfel, a dat naștere noii omeniri, noului popor al lui Dumnezeu.

Părinții Bisericii, printr-o fericită intuiție și în analogie cu originea Evei din coasta lui Adam, au văzut nașterea Bisericii în sângele care țâșnește din coasta străpunsă a lui Cristos pe cruce.

Isus din Nazaret este cauza principală a originii Bisericii nu numai pentru ceea ce este în persoana sa și pentru ceea ce face ca mijlocitor între Dumnezeu și oameni, acceptând să sufere și să moară pentru noi, ci și pentru tot ceea ce dăruiește noii omeniri, noului popor al lui Dumnezeu: sacramentele (în special Botezul și Euharistia), ministerele (de a învăța și conduce), legile (porunca cea nouă), valorile (credința în Tatăl, speranța împărăției, caritatea fraternă față de toți). Toate sunt elemente foarte importante, esențiale, însă dimensiunea cristică a Bisericii este condensată într-un mod mai deosebit și mai real în sacramentul Botezului și al Euharistiei, pentru că prin aceste două sacramente Biserica este unită cu capul ei, și astfel prin ele ea este consacrată și hrănită mereu.

În Biserică, așadar, totul vine de la Cristos și este al lui Cristos: originea, statutele, ministerele, structurile, învățătura, mijloacele de sfințire, legile; de la Cristos vine iubirea, credința, speranța, adică valorile specifice noului popor al lui Dumnezeu. Cine este unit cu Cristos, este unit și cu Biserica; cine trăiește în Cristos, trăiește în Biserică; cine primește harul lui Cristos, primește harul Bisericii; cine vorbește și acționează în numele lui Cristos, vorbește și acționează în numele Bisericii. Biserica este continuarea acțiunii mântuitoare a lui Cristos de-a lungul veacurilor: în ea, Cristos se roagă, suferă, moare și învie. El este păstorul care continuă să-și păstorească turma prin păstorii care urmează apostolilor; el este preotul care continuă să se ofere Tatălui și să mijlocească pentru noi prin miniștrii care celebrează sfânta jertfă a Liturghiei. El este profetul care ascultă vocea Tatălui și proclamă adevărurile care conduc la viața veșnică prin magisteriul bisericesc.

Relația dintre Cristos și opera sa, Biserica, mai mult decât relația dintre un artist și opera sa (care este o relație extrinsecă), este ca aceea dintre un tată și fiul său. Prin sângele său, el ne obține participarea la viața divină. Și așa cum între părinți și fii există o identitate de natură, tot astfel și între noi și Cristos, Fiul lui Dumnezeu, există o cvasiidentitate de natură: prin har și noi suntem fii ai lui Dumnezeu, deși fii adoptivi. De aceea se poate afirma pe bună dreptate că Biserica nu este doar cristică, ci este Cristos însuși: Cristos care se răspândește și comunică filiațiunea sa tuturor oamenilor de-a lungul veacurilor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat