15. ACTIVITATEA SOCIAL-CARITATIVĂ A BISERICII LOCALE
INDICAȚII METODOLOGICE
Într-o societate în care cazurile de sărăcie dobândesc o dimensiune de masă, iar pe de altă parte, mentalitatea consumistă creează nevoi și aspirații superflue, când de fapt nu sunt împlinite nici trebuințele primare, numărul celor săraci crește simțitor, tipul de sărăcie dobândește noi valențe și astfel mereu pot fi identificați noi săraci: cei care trăiesc grupați într-o locuință insuficientă; analfabeții, cei dezorientați, drogații, delincvenții, bătrânii, cei discriminați și marginalizații de orice tip, cei subdezvoltați, cei care suferă de îngrădirea libertății... Pentru toți acești săraci Biserica locală este chemată să își îndeplinească alegerea sa preferențială și prioritară.
Biserica are misiunea de a fi prezentă în lume ca mamă și învățătoare. Ea se îndreaptă cu o grijă majoră spre lumea în care, în ciuda progresului tehnic și economic, sărăcia amenință tot mai mult prin proporțiile sale alarmante (cf. Centesimus annus 57). În acest efort, toți creștinii - în virtutea propriei vocații - sunt chemați să fie exemple și ghizi asemenea lui Isus care nu a venit pentru ca să fie slujit, ci ca să slujească și să ducă săracilor vestea cea bună.
Tema va fi prezentată în 2-3 întâlniri. Ca și temele anterioare, și aceasta este structurată în trei părți:
I. Cine suntem?
II. Ce trebuie să fim?
III. Ce trebuie să facem?
Recomandăm ca această temă să fie prezentată și congregațiilor, fundațiilor și asociațiilor care desfășoară diferite activități socio-caritative. Mărturia autentică a acestora este de neînlocuit în cadrul unei prezentări sistematice a temei.