Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SINODUL DIECEZAN 

17. INSTRUMENTE ÎN SLUJBA PASTORAȚIEI: BUNURILE ECONOMICE ȘI ADMINISTRAREA LOR

I. CINE SUNTEM?

Problematica funciară a Bisericii locale din Moldova

1. Situația funciară a Bisericii până în anul 1944

Considerând poziția geografică a țării noastre, în special partea estică - ținutul Moldovei, cu Episcopia Romano-Catolică de Iași, observăm că, de-a lungul secolelor, numeroase popoare au căutat să cucerească aceste teritorii, să lipsească de libertate populația existentă pe aceste meleaguri și să-și însușească bunurile, atât naționale cât și private.

Credincioșii catolici împreună cu ceilalți creștini au înfruntat cu demnitate războaie și calamități specifice timpurilor respective, descrise cu durere în istoria zonelor cu populație romano-catolică.

Biserica noastră, ca organizație ierarhică s-a conturat prin secolul al XIII-lea cu încreștinarea cumanilor, apoi este menționată în Moldova cu sedii episcopale la Siret (1371), Baia (1413), Bacău (1607-1818) și Iași (1818 până azi).

Puținii preoți misionari cât și populația catolică au dispus de mijloace reduse pentru supraviețuire în satele Moldovei răvășite de boli, invazii ale străinilor, precum și de nesiguranța de a trăi în liniște și pace. Principii și domnii Moldovei care au apărat Biserica-instituție și au ajutat-o să-și împlinească misiunea primită de la Cristos au fost numeroși. Mai ales dacă ne gândim la acest aspect din punct de vedere al ajutorului constând din bunuri materiale și funciare.

Suflete generoase autohtone au stat alături de Biserică și de slujitorii ei, oferind pentru cult și întreținerea clerului bunuri materiale cu care s-au ridicat biserici modeste, case parohiale simple, s-au întreținut cimitirele și au fost ajutați săracii din comunitățile catolice. În comunitățile din județele Roman, Dorohoi, Botoșani, Bacău și Iași binefăcători generoși au făcut donații considerabile, extinzându-se astfel proprietățile Bisericii locale.

Apariția ordinelor religioase în Moldova a dat un impuls puternic vieții religioase, atât din punct de vedere spiritual cât și material, prin achiziționarea unor terenuri sau păduri care, ulterior, au intrat în posesia Episcopiei de Bacău și apoi a celei de Iași. Este necesară menționarea străduinței și grijii preoților misionari de a aduce ajutor financiar din multe țări ale Europei pentru a construi câte o biserică, cel puțin modestă, în fiecare localitate cu populație catolică. La acest ajutor purtat din afară s-a adăugat munca și puținele posibilități financiare ale creștinilor săraci de pe aceste meleaguri.

Bunurile materiale pe care Biserica din Moldova le-a avut în proprietate, în majoritate, au fost dobândite prin donații sau cumpărare și se rezumă la terenuri, biserici, case parohiale, cimitire și câteva clădiri cu scop caritativ. Biserica din Moldova nu a deținut niciodată manufacturi, fabrici sau alt gen de întreprinderi sau societăți industriale.

Un număr de 24 din satele în care locuiau credincioșii catolici au fost închinate de către voievozii Moldovei mănăstirilor ortodoxe. Acestea erau: Fărcășeni, Iugani, Adjudeni, Tețcani, Răchiteni, Săbăoani, Berindești, Gherăești, Tămășeni, Sagna, Faraoani, Pildești, Prăjești, Mogoșești, Buruienești, Luizi-Călugăra, Măgura-Cujbic, Bălușești, Călugăreni, Frumoasa, Berzunți, Vizantea-Mănăstirească, Stănești, Lucăcești.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a eliberat întreaga țară de povara daniilor nedrepte către alte țări și Biserici străine de neamul nostru. Secularizând averile mănăstirilor ortodoxe prin legea 1251/15.12.1863, Cuza a dorit, printre altele, să ajute pe toți preoții catolici și ortodocși, astfel că în legea rurală din august 1864 se specifică: "Terenurile preoților de la sate rămân în proprietatea acestora, potrivit legilor anterioare reformei agrare". Legile anterioare reformei agrare din 1864 obligau proprietarii de moșii să dea în folosință, fiecărui preot de la țară, 8,5 fălci de pământ (teren arabil, fânaț, loc pentru cimitir, loc pentru casă parohială). În funcție de numărul credincioșilor, fie catolici, fie ortodocși, parohiile trebuiau să aibă 1-2-3-4 preoți, fiecare având dreptul la 8,5 fălci de pământ.

La începutul secolului al XX-lea Guvernul Român, condus de Dimitrie Sturza, s-a sesizat în această problematică și a încercat prin Legea Casei Bisericilor să remedieze situația, astfel încât doar parohul să aibă 8,5 fălci de pământ, iar restul să fie dat în arendă comunelor rurale în favoarea Casei Clerului de pe lângă Ministerul Cultelor. Episcopul Dominic Jaquet s-a opus acestei legi arătând guvernului că surplusul de teren în cazul Bisericilor catolice urma a fi folosit de acele parohii care nu aveau mijloace suficiente pentru a se întreține. Episcopul Jaquet demonstra astfel încălcarea de către guvern a dispozițiilor art. 14 din legea rurală din august 1864, și faptul că nu era respectată autoritatea instituției Propaganda Fide și a Sfântului Scaun în materie de administrație a bunurilor materiale ale Bisericii.

La 17.07.1921, sub regele Ferdinand a fost aprobată legea ce prevedea împroprietărirea celor care au fost mobilizați în Primul Război Mondial, a celor care au fost mobilizați în campania din 1913, a văduvelor de război, a agricultorilor mici fără pământ, a invalizilor, a orfanilor de război, precum și a preoților, învățătorilor și funcționarilor publici care aveau reședința la țară și, prin urmare, erau îndreptățiți să primească pământ și să-l lucreze. În urma reformei agrare din 1921 au primit terenuri din Dotația statului mai multe Biserici din jurul Bacăului și al Romanului. După cum reiese din legile de împroprietărire, au fost puține parohiile care au beneficiat de sprijin funciar după anul 1900.

În 1923, episcopul de Iași, Alexandru Cisar, a solicitat Guvernului Român retrocedarea terenurilor acordate de donatori la Barați, Trebeș și Cotnari pe timp de două secole, pentru întrebuințarea episcopiei în conformitate cu intenția donatorului.

Într-un Jurnal al Consiliului de Miniștri din 1932, semnat de prim ministrul de atunci, Nicolae Iorga, Episcopia Romano-Catolică de Iași a fost înzestrată cu 300 ha de pădure (Cucuteni).

Cu ocazia construirii căii ferate în zona Bahluiului, s-a înfăptuit exproprierea forțată a terenului în folos public C.F.R., iar la solicitarea municipalității orașului Iași în curtea Seminarului s-a construit, în 1935, un rezervor de apă, ceea ce a însemnat exproprierea în folos public a unui teren care aparținea Seminarului.

Vrednică de laudă a fost inițiativa episcopului Mihai Robu de a face o inventariere a fondului funciar care aparținea episcopiei, parohiilor și filialelor. Această inventariere a fost făcută în 1936 de către inginerul Freund care a făcut și o hartă topografică, elaborată minuțios și modern, hartă de mare actualitate ce constituie baza și justificarea locurilor de amplasare a proprietăților funciare ale Bisericii locale de Iași.

Alături de aceste bunuri funciare, Biserica Moldovei și Dieceza de Iași a cuprins și alte obiective materiale, ce-i drept puține, dar de un real folos în activitatea sa pastorală: biserici, case parohiale descrise de misionari sau de vizitatorii apostolici în rapoartele pe care ei le-au întocmit. Un loc aparte îl ocupă casa parohială din Iași pomenită încă din anul 1599 cât și bunurile materiale alăturate ei, palatul episcopal construit de episcopul Iosif Camilli, ca și alte adăugiri la casa parohială adăugate de episcopul Mihai Robu.

În perioada interbelică s-a construit clădirea Editurii catolice Presa Bună, sala "Pius al X-lea", Seminarul Catolic, naționalizat în 1948 și redeschis în 1956, Institutul Notre Dame de Sion din Iași și Galați. Gimnaziul Franciscan din Hălăucești și Seminarul din Luizi-Călugăra, Școala de Dascăli din Hălăucești, Tipografia Serafica din Săbăoani etc.

În Dieceza de Iași nu au existat alte imobile mai deosebite, fapt datorat lipsurilor financiare.

 

2. Situația funciară între anii 1944-1989

În urma Celui de-al II-lea Război Mondial Europa s-a împărțit în sfere de influență iar Dieceza de Iași a fost afectată de lagărul sovietic ateu, trăind zile și ani de suferință crescândă. Ierarhia, preoții și credincioșii precum și toate bunurile mobile și imobile ale diecezei au avut parte de timpuri de prigoană aprigă și nu de puține ori au trăit momente de derută și de descurajare.

Dacă a fost ușor să se rezolve formarea omului nou, comunist, prin distrugerea clasei intelectuale și îndoctrinarea mulțimilor cu teoriile marxist-leniniste, cu arestarea ierarhiei bisericești și a clasei politice de altă culoare decât cea comunistă, nu la fel de ușor a fost cu bunurile materiale.

Prin legea 187 din 23.03.1945 s-a urmărit împroprietărirea țăranilor cu până la 5 ha de teren arabil cât și crearea de ferme agricole, școli agricole de stat ce aveau să pregătească drumul colectivizării. Aceeași lege prevedea exproprierea unor terenuri ce nu au fost lucrate cât și a persoanelor ce au luptat împotriva Națiunilor Unite, a cetățenilor germani, a refugiaților și a criminalilor de război. Au fost exceptate bunurile agricole aparținând mănăstirilor, mitropoliilor, episcopiilor, Bisericilor și așezămintelor bisericești (187/23.03.1945; art. 8).

De asemenea, prin decretul 176/02.08.1948 se trecea în proprietatea statului, pentru democratizarea învățământului, toate bunurile mobile și imobile ca au aparținut Bisericilor, congregațiilor, comunităților religioase, rămânând în proprietatea Bisericii doar strictul necesar al bunurilor destinate exclusiv serviciului de cult: biserica și cimitirul; uneori, la orașe, casele parohiale au fost date spre folosință altor persoane, străine de Biserică.

Decretul 70/1953 la articolul 7 spune că "parohiile și așezămintele, care au în proprietate terenuri agricole și nu sunt în stare să le lucreze din cauza funcțiunilor pe care le îndeplinesc și doresc să treacă aceste pământuri în proprietatea statului, pot face cereri de trecere a pământului în proprietatea statului la Comitetului Executiv al Sfatului Popular local pe raza căruia se găsesc terenurile respective". Prin acest decret s-a realizat trecerea abuzivă a fondului funciar al Bisericii și a fondului forestier în posesia Statului Român. S-a considerat că funcția de preot este incompatibilă cu administrarea bunurilor pământești.

Prin astfel de decrete și legi s-a urmărit confiscarea și exproprierea bunurilor fie ale Bisericii, fie ale omului de rând, statul însușindu-și suveranitatea asupra tuturor bunurilor, în mod deplin și autoritar. În aceste condiții s-a realizat omul dezlipit de cele materiale, în 1962 trecându-se la colectivizarea agriculturii. O altă consecință a acestor legi și decrete a fost imposibilitatea de a mai construi ceva fără aprobarea statului: pentru construirea unei locuințe era necesar să cumperi pământ de la stat, să obții aprobarea specială de construire, tip și model unic (legea 58/1974).

În toată această perioadă caracterizată de atâtea dificultăți, Biserica s-a rezumat la întreținerea, cu modestie, a bunurilor imobile care au rămas în posesia ei, la construirea unor foarte puține biserici și case parohiale, a unei părți din actuala clădire a Institutului Teologic din Iași. Toate acestea au fost posibile cu ajutorul financiar al multor binefăcători externi precum și a generozității comunităților catolice.

 

3. Situația funciară după 1990

Începând cu anul 1990 situația Bisericii din Moldova, ca de fapt întreaga situație a României, a trăit schimbări pozitive profunde și în ceea ce privește aspectul ei material.

Prin legea fondului funciar 18/1991 s-a retrocedat tuturor parohiilor din întreaga țară suprafața de 5 ha de teren agricol, indiferent de confesiune, pe fostele amplasamente posibile, la cererea comisiilor parohiale și a altor organe reprezentative ale comunităților locale de cult din mediul rural; mănăstirilor, fie că au posedat sau nu în trecut terenuri preluate de C.A.P., li s-a acordat câte 10 ha de teren arabil (art. 22).

Potrivit legii, organele reprezentative ale unităților de cult recunoscute de lege, din mediul rural, pot cere reconstituirea dreptului de proprietate și pentru suprafața de teren agricol care reprezintă diferența dintre suprafața de 5 ha, în cazul parohiilor, și suprafața pe care au avut-o în proprietate, dar nu mai mult de 10 ha, iar în cazul mănăstirilor diferența dintre cele 10 ha și ceea ce au posedat înainte de expropriere, dar nu mai mult de 50 de ha.

Conform art. 22 al legii 18/1991, republicată la 05.01.1998, parohiile din mediul urban cât și schiturile, mănăstirile pot cere reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole în limita suprafețelor pe care le-au avut după cum urmează:

- centrul patriarhal: 200 ha;

- centrele eparhiale: 100 ha;

- protoieriile: 50 ha;

- parohiile din mediul urban: până la 10 ha;

- filialele din mediul urban și rural: până la 10 ha.

Parohiile sau organele tutelare ale acestora pot cere retrocedarea de păduri, zăvoaie fânețe, pășuni împădurite pe raza mai multor localități, până la 30 ha, dacă au posedat în trecut asemenea bunuri (art. 47, leg. 18/1991).

În puține cazuri parohiile au primit 10 ha iar acest fapt se datorează prevederilor legii 18/1991, care conține formulări ambigue și incomplete. Legea 1/2000, cunoscută și ca Legea Lupu, a încercat să remedieze această lipsă, acordând drept de proprietate. Datorită împărțirii fondului funciar țăranilor, uneori nu se mai găsește teren liber sau apar neînțelegeri între oameni și Biserică. În unele localități s-a făcut reducere cu 10-20% din terenul agricol destinat cetățenilor, din lipsă de teren, astfel fiind afectată și Biserica în dreptul ei la proprietate, drept recunoscut de comisiile locale ale primăriilor.

În ce privește bunurile imobile ale Diecezei Romano-Catolice de Iași, acestea au fost recuperate în majoritate sau sunt în curs de recuperare. Prin străduința și grija episcopului Petru Gherghel, în acest timp de avânt religios, s-au realizat zeci de Biserici noi, case parohiale, catedrala nouă, a fost extinsă clădirea Seminarului diecezan, seminarii călugărești, așezăminte religioase, mănăstiri, case pentru activitățile pastorale cu tineri și copiii, orfelinate, case de odihnă și exerciții spirituale, astfel încât întreaga dieceză este un șantier deplin.

Alături de aceste bunuri trebuie să menționăm și ofertele bănești ale credincioșilor pentru întreținerea cultului, a slujitorilor și pentru cei săraci ai comunității. Daniile pentru serviciile religioase prestate în folosul credincioșilor, vii sau răposați, au constituit mereu un sprijin material pentru Biserică precum și ajutorul oferit de guvernele românești din toate timpurile în salarii parțiale oferite clerului pentru întreținerea vieții de zi cu zi.

Amintim că toate aceste bunuri, mobile sau imobile și cele financiare, sunt folosite de Biserica locală de Iași pentru a-și atinge scopul supranatural al mântuirii sufletelor credincioșilor săi. Se încearcă mereu oferirea unei educații creștine tot mai autentice, înaintare spirituală și slujirea aproapelui. Toate aceste bunuri, care se află în patrimoniul fiecărei parohii, constituie obiecte de inventar și sunt supuse controlului episcopului diecezan. Supravegherea imediată și directă revine decanilor și parohului comunității de care aparțin, pentru a fi păstrate în siguranță și pentru a fi întrebuințate cu responsabilitate și dragostea față de Dumnezeu și de Biserica sa.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat