|
9. PREZENȚA LAICILOR ÎN BISERICĂ, ÎN SOCIETATE ȘI ÎN CULTURĂ 5. Formarea credincioșilor laici Promovarea laicilor în Biserică, apostolat și societate nu poate să dea rod bogat și eficacitate deplină decât cu condiția unei formări multilaterale și integrale, cu participarea activă și responsabilă la viața creștină, cu angajare totală în viața comunitară în societate, imprimând în toate domeniile spiritul creștin. Decretul conciliar "Apostolicam actuositatem" și papa Ioan Paul al II-lea în "Christifideles laici" dau o importanță capitală formării credincioșilor laici.
a. O pregătire spirituală Este prima condiție de formare adevărată pentru viață, și mai ales pentru apostolat. Unirea cu Cristos, trăirea spiritului evanghelic, împlinirea voinței lui Dumnezeu, participarea la viața liturgică, dăruirea față de aproapele, corectitudinea în îndeplinirea tuturor datoriilor creștine și umane sunt capitolele principale din viața fiecărui laic, în care Cristos să ocupe locul central în toate preocupările zilnice.
b. O pregătire doctrinară În societatea de azi, atât de complexă și cu multitudini de probleme, mai ales în sectorul dogmatic etic, social, este necesară o pregătire doctrinară, nu numai pentru aprofundarea credinței proprii, ci mai ales pentru apostolatul zilelor noastre, pentru ca laicii să fie atât de bine pregătiți pentru a da un răspuns concret la atâtea întrebări pe care și le pun oamenii zilelor noastre. "În afară de formarea spirituală, e necesară o solidă pregătire doctrinară, și anume: teologică, etică, filozofică, adaptată vârstei, condiției și înzestrării fiecăruia. Această formație trebuie considerată baza și condiția oricărui apostolat rodnic" (AA 29). Din păcate, se întâmplă ca, în societatea de azi, să găsim mulți creștini foarte bine pregătiți profesional, dar cu pregătire foarte slabă teologică și morală. Tot în cadrul pregătirii doctrinare, Biserica recomandă credincioșilor laici, angrenați în diferite sectoare din domeniul social și politic, să cunoască și să promoveze doctrina socială a Bisericii. Iar această doctrină să fie prezentată cu mai mult interes în instruirea catehetică, în întâlniri specializate, în școli și universități.
c. O pregătire umană Pentru promovarea bunelor relații umane sunt necesare să se cultive adevăratele valori omenești, precum: spiritul de colaborare frățească și comunitară, arta conviețuirii umane, pornind de la familia proprie, apartenența la comunitatea parohială și capacitatea de a stabili un dialog cu ceilalți. Conciliul precizează: "(Laicii) să dea mare importanță competenței profesionale, simțului familial, și cetățenesc, precum și acelor virtuți care privesc relațiile sociale, și anume: cinstea, spiritul de dreptate, sinceritatea, politețea, tăria de caracter, față de care nu poate exista nici chiar adevărata viață creștină" (AA 4).
d. Cine sunt educatorii? "Dumnezeu este primul și marele educator al poporului său. Așa cum acțiunea educativă umană este strâns unită cu paternitatea și maternitatea, tot așa formarea creștină își află rădăcina și puterea în Dumnezeu Tatăl care iubește și-i instruiește pe copiii săi" (CL 61). Acțiunea educativă a lui Dumnezeu se realizează prin Cristos, care prin învățătura, exemplul și harurile câștigate formează și sfințește inimile credincioșilor. Biserica este chemată să ia parte la acțiunea educativă divină, atât prin ea însăși, cât și prin toate structurile ei, printr-o comuniune și colaborare a tuturor membrilor: papa, episcopi, preoți, călugări și credincioșii laici. Papa, în Biserica Universală, are rolul de prim formator și, ca urmaș al sfântului Petru, are misiunea de "a întări în credință pe frați", arătându-le credincioșilor chemarea, misiunea creștină și eclezială a fiecăruia. Aceasta o îndeplinește prin cuvânt, documente, enciclice, precum și prin dicasteriile Sfântului Scaun, care cer o ascultare docilă și iubitoare a tuturor credincioșilor laici. Episcopul Bisericii locale are misiunea și responsabilitatea față de credincioșii laici, pe care trebuie să-i formeze prin vestirea cuvântului, celebrarea Euharistiei și a sacramentelor, animarea și călăuzirea vieții lor creștine. Parohia și preoții au responsabilitatea, în cadrul diecezei de care aparțin, pentru formarea mai urgentă și personală a credincioșilor laici. "Parohia este Biserica așezată printre casele oamenilor... Este casa deschisă pentru toți și slujirea tuturor... Este fântâna satului spre care aleargă toți pentru a-și potoli setea..." (CL 27). Iar Conciliul Vatican II în "Presbyterorum ordinis" consemnează: "Preoții să recunoască și să promoveze sincer demnitatea laicilor și rolul specific pe care laicii îl au în misiunea Bisericii" (PO 9). Familia creștină este prima școală de educație, umană și religioasă, a copiilor și a tinerilor. Învățând primele gesturi ale iubirii, copiii învață să se deschidă față de ceilalți, și prin dăruirea de sine să înțeleagă sensul conviețuirii umane și creștine în Biserică și în societate. Școlile și universitățile catolice, ca și centrele de reînnoire spirituală, sunt locuri foarte importante de formare și maturizare religioasă și socială. Biserica scoate în evidență rolul profetic al școlilor și universităților catolice, precum și dăruirea exemplară a învățătorilor și a profesorilor laici, oferind elevilor și studenților o imagine vie a Bisericii și străduința de a face cât mai inteligibilă profunda legătură care există între credință și știință, evanghelie și cultura umană, bazată pe criteriul slujirii omului. "În afară de acestea, să se înființeze centre de documentare și de studii, nu numai în domeniul teologic, ci și antropologic, psihologic, sociologic, metodologic, pentru o mai bună dezvoltare a aptitudinilor laicilor, bărbați și femei, tineri și adulți, pentru toate sectoarele de apostolat" (AA 32).
Concluzie Conciliul Vatican II a definit Epifania manifestarea lui Dumnezeu pentru timpurile noastre. Prin urmare, să-i analizăm cuvintele, să-i primim îndrumările și să ne lăsăm cuprinși de lumina pe care o răspândește pentru că promotorul este Cristos. Oricine iubește Conciliul nu poate să nu devină un creștin convins și activ, un apostol eficient în anturajul său. Ceea ce așteaptă Conciliul de la laici este o schimbare radicală, o manifestare și o mentalitate nouă, un angajament total în viața Bisericii și a lumii. Din creuzetul Conciliului Vatican II izvorăște o lumină mai pură, mai apropiată de sursă, mai capabilă să cuprindă pe toți oamenii, încredințată întregului popor al lui Dumnezeu. Iar noi, oamenii de azi, suntem purtătorii acestei torțe.
|
|
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat |