Cateheză Sinod
  Prezentare
  Prefață
  Cuprins
  Calendar
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZĂ PENTRU SINODUL DIECEZAN 

Duminica a IV-a de peste an, 03.02.2002

I. BISERICA, NOUL POPOR AL LUI DUMNEZEU: CONSTITUȚIA BISERICII

9. CONSTITUȚIA IERARHICĂ A BISERICII

1. Tema

a) Papa

Isus Cristos, păstorul veșnic al Bisericii sale, i-a trimis pe apostoli, după cum el însuși a fost trimis de Tatăl, ca să predice evanghelia sa și a voit ca succesorii lor, adică episcopii, să fie până la sfârșitul veacurilor păstori ai Bisericii sale. Așa cum, prin instituire divină, episcopilor le este transmis oficiul apostolilor de a păstori Biserica, la fel pontifului roman îi este transmis oficiul încredințat lui Petru, primul dintre apostoli, de a fi principiul și fundamentul vizibil al comuniunii dintre episcopi, precum și al comuniunii dintre credincioși (cf. LG 18; 23).

Papa exercită o triplă funcție: episcop de Roma, păstor al Bisericii Universale și șef al Statului Vatican. Pentru fiecare dintre aceste funcții, el este asistat de o organizație proprie.

Episcop de Roma. Isus Cristos a încredințat apostolilor misiunea de a conduce Biserica și l-a desemnat pe sfântul Petru drept cap al lor. Episcopii sunt succesorii apostolilor. Moartea sfântului Petru la Roma a conferit titularului acestui sediu episcopal, în calitate de succesor al sfântului Petru, misiunea de a garanta unitatea vizibilă a Bisericii și unitatea credinței. Ca episcop, papa face parte din colegiul episcopal; ca episcop de Roma, el este capul acestui colegiu. Fiind episcop de Roma, papa este pe deplin responsabil de dieceza care i-a fost încredințată. În îndeplinirea acestei misiuni, papa este asistat de un cardinal vicar, iar acesta de mai mulți episcopi auxiliari. Birourile vicariatului Romei se află în palatul Lateran, alături de bazilica "Sfântul Ioan" din Lateran, catedrala Romei.

Păstor al Bisericii Universale. Cap al colegiului episcopal, papa exercită împreună cu toți episcopii conducerea poporului creștin. Astfel se explică structura colegială a conducerii Bisericii. Pe de o parte, ordinul episcopal dispune de o putere supremă și deplină asupra întregii Biserici, cu condiția să fie în comuniune cu episcopul Romei, papa; pe de altă parte, acesta, în calitate de succesor al sfântului Petru și având primatul în sânul colegiului episcopal, dispune și el de puterea supremă și deplină asupra întregii Biserici (cf. LG 22). În exercitarea acestei responsabilități, papa și colegiul episcopilor sunt asistați de mai multe organisme ce funcționează la Roma sub autoritatea papei (curia romană, secretariatele, tribunalele etc.). Revine papei dreptul de a prezida conciliile și sinoadele, de a numi cardinalii și episcopii, de a promulga dogmele. Sediul papei ca păstor al Bisericii Universale este bazilica "Sfântul Petru" din Roma.

Șef al Statului Vatican. Cetatea Vaticanului reprezintă un minuscul stat autonom (cel mai mic din lume), a cărui rațiune de a fi este cea de a asigura Sfântului Scaun independența față de orice putere temporală. În cadrul acestui stat, papa exercită totalitatea puterilor: legislativă, executivă și judecătorească, cu ajutorul unei administrații distincte de cea a conducerii Bisericii.

b) Episcopii

Consacrarea episcopală este un sacrament care, printr-o acțiune specială a Duhului Sfânt, îl face pe episcop părtaș la funcțiile lui Cristos: astfel el devine preot, adică cel care împarte misterele lui Dumnezeu și care îndeplinește funcția de moderator, promotor și păstrător al liturgiei (CDC, can. 853); învățător autentic al credinței și al doctrinei creștine (cf. LG 25); și păstor, adică principiu și fundament al unității în Biserica sa pe care o conduce în calitate de vicar al lui Cristos (cf. LG 27).

Puterile pe care episcopul le primește pentru a-și împlini misiunea sunt de origine sacramentală, dar nu pot fi exercitate decât în comuniune ierarhică cu membrii colegiului episcopal și cu capul acestuia, papa, episcopul Romei (cf. LG 21).

Plecând de la sacramentul episcopatului, care îi conferă plinătatea ordinului sacru, episcopul își exercită funcțiile cu o autoritate proprie, ordinară și imediată asupra acelei Biserici locale care i-a fost încredințată (cf. LG 27; CD 8), în care este prezent și se realizează misterul unicei Biserici a lui Cristos. Astfel, episcopul nu trebuie să fie considerat ca un delegat al papei în Biserica locală, un fel de guvernator într-o provincie a unui imperiu, ci, prin puterea Duhului Sfânt, care i-a fost dăruit prin consacrarea episcopală, este constituit ca păstor al Bisericii (cf. LG 27).

c) Preoții

După episcop și unit cu el, în viața unei Biserici locale are o mare importanță prezbiteriul. Acesta este constituit din totalitatea preoților, generați prin sacramentul Preoției, care lucrează în deplină comuniune cu episcopul, pentru a-l face prezent în orice loc al diecezei prin vestirea cuvântului, prin celebrarea sacramentelor și prin călăuzirea fiecărei comunități. Preoții, așadar, constituie un singur prezbiteriu și o singură familie, al cărei tată este episcopul, și sunt responsabili împreună cu el de binele spiritual al întregii dieceze (CD 28).

În virtutea preoției comune și sacre și în virtutea misiunii, toți preoții sunt între ei uniți într-o fraternitate profundă care trebuie, în mod spontan și de bună voie, să se manifeste prin ajutorul reciproc (spiritual, material, pastoral și personal), în întruniri și în comuniunea de viață, de muncă și de caritate (LG 28).

Prezbiteriul din Dieceza de Iași este alcătuit din 338 preoți, angajați la diferite niveluri de activitate pastorală (parohie, școală, asociații etc.); dintre aceștia 207 sunt preoți diecezani în pastorație, 97 sunt preoți călugări, iar 37 activează în alte dieceze (cf. Statistica 2001 realizată de "Presa Bună").

2. De aprofundat

- Cu ce atitudine primim învățătura papei și a episcopului (predici, scrisori pastorale...)? Suntem conștienți de faptul că Cristos ne vorbește și ne călăuzește prin episcop, deoarece "cel care vă ascultă pe voi, pe mine mă ascultă?" (Lc 10,16; cf. Mt 10,40)?

- De ce îi amintim și ne rugăm la fiecare Liturghie pentru papa și episcopul nostru? Ne rugăm pentru papa și pentru episcop și în afara celebrării euharistice?

- Ce importanță acordăm celebrărilor prezidate de episcop? Cum trăim latura eclezială și sacramentală a prezenței episcopului în comunitatea noastră?

- Cu ce criterii și atitudini analizăm persoana și acțiunea preoților noștri?

- Ne simțim responsabili de vocația și misiunea lor, ajutându-i să trăiască angajamentele slujirii lor preoțești?

- Ce aspecte din viața prezbiteriului nostru am dori să le favorizăm și pe care am dori să le eliminăm?

- Cum poate fi îmbunătățită unitatea și fraternitatea dintre preoți?

3. Lecturi
LG 18-29.
CBC, 874-896.
CDC, can. 330-348; 375-402; 273-289.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat