Cateheză Sinod
  Prezentare
  Prefață
  Cuprins
  Calendar
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZĂ PENTRU SINODUL DIECEZAN 

Duminica a III-a de peste an, 27.01.2002

I. BISERICA, NOUL POPOR AL LUI DUMNEZEU: PRINCIPII DOCTRINARE

8. BISERICA PARTICULARĂ

1. Tema

Această expresie nu a intrat prea mult în limbajul catehetic și popular. Treptat însă, se afirmă și se consolidează expresia de "Biserică locală". În sens propriu, ea înseamnă realitatea unei singure Biserici, unită cu episcopul său și inserată pe deplin în comuniunea Bisericii Universale.

Încă de la originile sale, Biserica a apărut ca o comunitate de credincioși ce trăiește într-un loc determinat. Textele neotestamentare vorbesc despre "Biserica lui Dumnezeu care este în Corint" (1Cor 1,2; cf. 2Cor 1,1). Sfântul Luca scrie: "În ziua aceea a început o mare persecuție împotriva Bisericii din Ierusalim" (Fap 8,1).

În Biserica locală, "prin predicarea evangheliei lui Cristos, se adună credincioșii și se celebrează misterul Cinei Domnului «pentru ca prin trupul și sângele Domnului să fie strâns unită toată frățietatea trupului»" (LG 26). Catehismul Bisericii Catolice reia și explică mai apoi: "Prin Biserica particulară, care este dieceza, se înțelege o comunitate de credincioși creștini în comuniune în credință și în sacramente cu episcopul lor consacrat în succesiunea apostolică. Aceste Biserici particulare sunt formate «după chipul Bisericii Universale; în ele și din ele este constituită Biserica Catolică, una și unică»" (CBC, 833).

"În țesutul universal al Bisericilor particulare, care compun unica Biserică a lui Dumnezeu, găsim un centru și un punct de referință: Biserica particulară din Roma. Ea este Biserica cu care - după cum scrie sfântul Irineu - «trebuie să se armonizeze în mod necesar întreaga Biserică» și care «stă în fruntea carității și a comuniunii universale»" (Comisia Teologică Internațională, Teme alese de ecleziologie: Ench. Vat. 9, 1715).

Bazele structurale ale Bisericii particulare sunt episcopul, evanghelia vestită și celebrarea Euharistiei. Episcopul dă naștere prezbiteriului, iar prezbiterii sunt colaboratorii săi în conducerea pastorală a diecezei; de asemenea, episcopul este cel care conferă ministerul diaconatului celor aleși pentru această slujire.

"Euharistia este centrul vieții Bisericii particulare" (CBC, 893). Principala sa manifestare este atunci când episcopul celebrează Euharistia, în catedrală, înconjurat de preoți și de ceilalți slujitori ai altarului (cf. SC 41). O altă manifestare expresivă este atunci când o Biserică particulară celebrează, în strânsă comuniune cu episcopul său, Sinodul diecezan.

2. De aprofundat

Ce idee au credincioșii despre natura Bisericii particulare?

Cum se poate trezi în credincioși sentimentul apartenenței la Biserica particulară?

3. Lecturi
LG 26.
CBC, 832-838.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat