Cateheză Sinod
  Prezentare
  Prefață
  Cuprins
  Calendar
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZĂ PENTRU SINODUL DIECEZAN 

Duminica a XXVIII-a de peste an, 13.10.2002

III. LA OAMENII DE ASTĂZI

43. URGENȚE ȘI ALEGERI PREFERENȚIALE: FAMILIA

1. Tema

a) Familia și societatea

Familia este celula fundamentală a societății. Ea este societatea naturală care dă naștere la noi membri, le formează personalitatea, transmite valori esențiale pentru conviețuirea civilă, ca demnitatea persoanei, încrederea reciprocă, folosirea corectă a libertății, dialogul, solidaritatea, ascultarea față de autoritate. Familia condiționează într-o măsură considerabilă alegerile membrilor ei în multe aspecte, carieră profesională, folosirea timpului liber, prieteniile și relațiile sociale în general, și dezvoltă adesea o acțiune socială directă prin asociații familiare, implicare în școală, diferite forme de voluntariat în favoarea celor săraci, bătrâni, marginalizați.

Este necesar să redescoperim și să dăm valoare pe deplin rolului pe care îl are familia, această comunitate intermediară între individ și societate. Importanța ei pentru viața și bunăstarea societății implică pentru societate o răspundere deosebită în susținerea și consolidarea căsătoriei și a familiei. Puterea civilă să considere că ține de îndatorirea ei sacră "recunoașterea, ocrotirea și favorizarea adevăratei naturi a căsătoriei și familiei, ocrotirea moralității publice și promovarea prosperității domestice" (GS 52).

În linia magisteriului Bisericii, Catehismul afirmă că îi revine comunității politice îndatorirea să cinstească familia, să o asiste, să-i asigure în special: 1. libertatea de a întemeia un cămin, de a avea copii și de a-i crește în acord cu propriile convingeri morale și religioase; 2. protejarea stabilității legăturii conjugale și a instituției familiei; 3. libertatea de a-și mărturisi credința, de a o transmite, de a-și crește copiii în ea, cu mijloacele și instituțiile necesare; 4. dreptul la proprietatea privată, libertatea de a întreprinde, de a obține o muncă, o locuință, dreptul de a emigra; 5. în conformitate cu instituțiile țării, dreptul la îngrijire medicală, la asistență pentru persoanele în vârstă, la alocații familiale; 6. protejarea siguranței și a sănătății, îndeosebi față de pericole ca drogul, pornografia, alcoolismul etc.; 7. libertatea de a întemeia asociații cu alte familii și de a fi astfel reprezentate în fața autorităților civile (CBC 2211).

În tradiția locală familia are o valoare însemnată și îi este recunoscut rolul educativ, asistențial și religios. Situația economică, socială și politică prin care trece societatea românească ridică însă numeroase probleme pentru familia creștină. Astăzi nu i se asigură familiei susținerea juridică, economică, de asistență și culturală necesară. Mobilitatea socială tot mai rapidă, găsirea unui loc de muncă departe de căminul familial, sărăcia tot mai accentuată, asistența medicală precară, dar și alte cauze, duc la răcirea și vicierea ambientului familial și la o slabă preocupare pentru educația noii generații, obstaculează acceptarea unui raport definitiv al cuplului și favorizează legăturile extraconjugale și legăturile provizorii în afara legii. Statisticile din ultimii ani sunt îngrijorătoare cu privire la numărul familiilor fără locuință sau aflate în sărăcie gravă, la numărul copiilor abandonați, la situația absenteismului școlar în creștere, la procreare și promovarea vieții etc. Lipsit de o susținere adecvată pe plan economic și cultural, cuplul apelează la metode moderne de contracepție, care rănesc iubirea și tandrețea conjugală, și reduce la minim noile nașteri, fapt care atrage consecințe demografice grave.

Pe de altă parte, este de remarcat tenacitatea, curajul și credința familiilor creștine care în pofida situațiilor dificile ale prezentului afirmă valoarea și frumusețea vieții de familie. Prezența atâtor soți și soții, tați și mame care, împreună cu cei doi, trei sau șapte copii ai lor, dau mărturie de iubire și credință în favoarea fidelității conjugale și a moralei creștine, curajul și dăruirea atâtor familii tinere de a întemeia un cămin și o familie, exemplul atâtor copii și tineri de a pune în practică virtuțile creștine pentru a-și proiecta un viitor în viață, dar și exemplul consecvent de credință al părinților și bunicilor trecuți prin încercările vieții, sunt o speranță pentru prezentul și viitorul diecezei care dorește să-și aprofundeze și să-și reînnoiască viața creștină.

b) Îngrijirea pastorală a celor emigrați

În activitatea sa pastorală, Biserica încearcă să fie întotdeauna atentă și la problema migrării. Prin termenul "migranți" ea face referință atât la refugiații și la exilații aflați în căutarea libertății și a siguranței în afara granițelor propriei țări, cât și la tinerii care studiază în afară și la cei care își părăsesc propria țară pentru a căuta în altă parte condiții mai bune de viață. Fenomenul migrației este în continuă expansiune. Această situație ridică semne de întrebare și provocări acțiunii pastorale.

Întrucât predicarea evangheliei este orientată spre mântuirea integrală a omului, spre eliberarea lui autentică și efectivă, Biserica nu încetează să apere drepturile fundamentale ale omului și să-și facă auzită vocea atunci când acestea sunt încălcate. În acest context este luat în considerație dreptul de a emigra pe care Biserica îl recunoaște fiecărui om sub aspectul dublu de posibilitate de a ieși din propria țară și posibilitatea de a intra într-o alta în căutarea unor condiții mai bune de viață. Desigur, exercitarea unui astfel de drept este reglementată prin norme internaționale capabile să reglementeze drepturile fiecăruia.

Pe baza experienței maturizate de-a lungul anilor, Biserica a elaborat o pastorație organică pentru asistența emigranților (cf. Constituția apostolică Exsul familia nazarethana, din 1952) în care emigranții nu reprezintă o categorie echivalentă cu cele în care se încadrează populația parohială - copii, tineri, persoane căsătorite, muncitori etc. - care prezintă o omogenitate culturală și lingvistică. Ei fac parte dintr-o altă comunitate, căreia trebuie să i se aplice o pastorație cu elemente similare celei din țara de origine în relație cu patrimoniul cultural, cu necesitatea unui preot care vorbește aceeași limbă și cu exigența unor structuri specifice permanente (cf. Ioan Paul al II-lea, Pastorația pentru migranți, cale pentru împlinirea misiunii Bisericii astăzi, 2001, 4). Cât privește emigranții necreștini, o provocare continuă pentru comunitățile ecleziale, enciclica Redemptoris missio menționează că aceștia creează prin instalarea lor ocazii noi de contacte și de schimburi culturale, care solicită comunitatea creștină la ospitalitate, dialog, ajutor și fraternitate.

Cu privire la emigranți, pastorația din Dieceza de Iași s-a schimbat mult, mai ales în ultimii 12 ani. Dacă aproape trece neobservat fenomenul emigranților în cadrul comunităților din dieceză, nu același lucru se poate spune despre emigrarea masivă în special spre țările Europei de vest, în Grecia, Israel, Canada și Statele Unite ale Americii. Acest fapt a dus la formarea unor comunități române în străinătate (Italia, Germania, Austria, Spania, Irlanda, Israel etc.) care se bucură de o asistență pastorală organizată.

2. De aprofundat

Cum putem ajuta familiile să înțeleagă și să-și îndeplinească mai bine rolul social și politic care le revine?

Ce inițiative se pot lua pentru a promova valoarea și drepturile familiei în societate?

Ce propuneri aveți pentru o mai vie pastorație a familiilor?

Care este atitudinea noastră față de fenomenul emigrării?

Ce aspecte noi au apărut în Dieceza de Iași datorită migrării spre alte țări? Ce propuneri pastorale aveți în acest sens?

3. Lecturi
Lev 19,33-34; Dt 24,17-18.
CD 18.
Ioan Paul al II-lea, Pastorala pentru migranți, cale pentru împlinirea misiunii Bisericii astăzi; Redemptoris missio, 55; Novo millennio ineunte, 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat