Cateheză Sinod
  Prezentare
  Prefață
  Cuprins
  Calendar
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZĂ PENTRU SINODUL DIECEZAN 

Coborârea Duhului Sfânt, 19.05.2002

II. ESTE TRIMISĂ ÎN MISIUNE SĂ CELEBREZE

23. MIRUL

1. Tema

Împreună cu Botezul și Euharistia, sacramentul Mirului formează ansamblul sacramentelor inițierii. Primirea acestui sacrament, care se dă o singură dată și care imprimă în suflet o pecete spirituală de neșters, numită caracter, este necesară pentru desăvârșirea harului baptismal.

În timpul activității sale publice, Isus Cristos a făgăduit în mai multe rânduri trimiterea Duhului Sfânt. Această făgăduință a împlinit-o prima dată în ziua de Paști și, apoi, în chip mult mai strălucitor, în ziua de Rusalii. Din acest moment, plini de Duhul Sfânt, apostolii și-au îndeplinit misiunea primită de la Învățătorul lor, au început să proclame "faptele minunate ale lui Dumnezeu" (Fap 2,11) și le-au împărtășit neofiților, prin impunerea mâinilor, darul Duhului Sfânt care duce la desăvârșire harul Botezului.

În ritul latin, oficiantul Mirului este de drept episcopul; în caz de necesitate poate fi dat de orice preot. Administrarea acestui sacrament de către episcop, urmaș al apostolilor care a primit plinătatea Preoției, "prin ungerea cu crismă pe frunte, făcută cu impunerea mâinii, și prin cuvintele prescrise în cărțile liturgice aprobate marchează faptul că sacramentul Mirului are drept efect unirea mai strânsă a celor care îl primesc cu Biserica, cu originile ei apostolice și cu misiunea ei de a-l mărturisi pe Cristos.

Oricine a fost botezat și nu a fost încă miruit poate și trebuie să primească sacramentul Mirului la timpul potrivit. Pentru a primi acest sacrament este necesară starea de har. De aceea se cuvine să se recurgă la sacramentul Pocăinței și la o pregătire mai îndelungată prin cateheză și rugăciune. Tradiția Bisericii stabilește ca punct de referință pentru primirea acestui sacrament vârsta puterii de discernământ. În Dieceza de Iași vârsta stabilită este 14 ani. Totuși, în pericol de moarte, copiii trebuie miruiți chiar dacă nu au ajuns la această vârstă (cf. CBC 136-137).

Pregătirea pentru Mir trebuie să aibă ca scop îndrumarea creștinului spre o unire mai profundă cu Isus Cristos, spre o familiaritate mai vie cu Duhul Sfânt, cu acțiunea lui, cu darurile și chemările lui, ca să-și poată asuma mai bine responsabilitățile apostolice ale vieții creștine. De aceea, cateheza pregătitoare pentru primirea sacramentului Mirului se va strădui să trezească simțul apartenenței la Biserica lui Cristos, atât la Biserica Universală cât și la cea locală și la comunitatea parohială din care face parte (cf. CBC 1309).

Din celebrarea sacramentului rezultă că rodul principal este revărsarea deplină a Duhului Sfânt, așa cum le-a fost dăruit și apostolilor în ziua de Rusalii. Totodată, cei care sunt miruiți sunt înrădăcinați mai adânc în filiațiunea divină, uniți mai strâns cu Isus Cristos, înzestrați cu darurile Duhului Sfânt, legați mai desăvârșit de Biserică, întăriți cu o putere specială a Duhului Sfânt pentru a răspândi și apăra credința prin cuvânt și faptă, ca adevărați martori ai lui Cristos, pentru a mărturisi cu mai mult curaj numele lui Cristos și pentru a nu se rușina niciodată de crucea lui.

Când Mirul este celebrat separat de Botez, ca în ritul roman, liturgia sacramentului începe cu reînnoirea făgăduințelor de la Botez și cu profesiunea de credință a celor care vor primi Mirul. Apare astfel evident că Mirul este continuarea Botezului. Când un adult primește Botezul, i se conferă imediat și Mirul și participă la Euharistie.

În ritul roman, episcopul întinde mâinile asupra grupului celor ce vor primi Mirul, gest care, încă din vremea apostolilor, semnifică darul Duhului Sfânt. Episcopul este cel care invocă revărsarea Duhului Sfânt spunând: "Dumnezeule atotputernic, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care din apă și Duh Sfânt i-ai renăscut pe acești fii ai tăi, eliberându-i de sub jugul păcatului, Doamne, tu însuți trimite asupra lor pe Duhul Sfânt, Mângâietorul. Dăruiește-le lor Duhul înțelepciunii și al înțelegerii, Duhul sfatului și al tăriei, Duhul științei și al pietății, și umple-i cu Duhul temerii de Dumnezeu. Prin Cristos, Domnul nostru". Urmează apoi ritul esențial al sacramentului. Mirul este conferit prin ungerea cu sfânta crismă pe frunte, făcută cu impunerea mâinii și însoțită de cuvintele: "Primește pecetea darului Duhului Sfânt". Semnul păcii, care încheie ritualul sacramentului, semnifică și arată comuniunea eclezială cu episcopul și cu toți credincioșii (cf. CBC 1297-1304; LG 11).

Conform unui plan general eșalonat stabilit de episcopie, în ultimii doi ani sacramentul Mirului a fost celebrat în toate comunitățile catolice de pe cuprinsul Diecezei de Iași. Cât privește demersurile catehetice, acestea constituie un câmp mai vast de aprofundare și de aplicare. Nu este suficientă doar o cateheză premergătoare celebrării sacramentului sau o pregătire a copiilor pentru anumite celebrări care ar putea apărea ca puncte puternice de reper în viața lor, ci se impune și o inițiere susținută și continuă pentru un mod de a trăi în comuniune cu Dumnezeu și cu ceilalți oameni.

2. De aprofundat

- Cum pot fi transpuse în viața comunității darurile Duhului Sfânt primite la Mir?

- Comunitatea parohială are o responsabilitate deosebită în pregătirea celor ce vor primi Mirul. Ce inițiative concrete propuneți în acest sens?

- Ce criterii sugerați pentru alegerea nașilor și care este misiunea lor?

- Cum ar putea să continue cateheza și după primirea sacramentului Mirului?

- Ce experiențe din comunitatea dumneavoastră parohială au arătat bogăția de daruri și carisme revărsate de Duhul Sfânt?

3. Lecturi
- Fap 2,1-39; 8,15-17.
- CBC 1285-1314.
- CDC, can. 879-896.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat