Cateheză Sinod
  Prezentare
  Prefață
  Cuprins
  Calendar
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZĂ PENTRU SINODUL DIECEZAN 

Duminica a V-a din Post, 17.03.2002

II. ESTE TRIMISĂ ÎN MISIUNE SĂ VESTEASCĂ

15. SFÂNTA SCRIPTURĂ, CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU OM

1. Tema

Dumnezeul creștinilor este Dumnezeul care s-a făcut cunoscut poporului său, încheind alianță cu el. Dumnezeul credinței creștine este Dumnezeul alianței. Credința creștină, care înnoiește viața celui credincios, răspunde la inițiativa lui Dumnezeu care vine, revelându-se, să-l întâlnească pe om.

Această Revelație este făcută din "fapte și cuvinte legate strâns între ele, astfel încât lucrările săvârșite de Dumnezeu în istoria mântuirii scot în relief și confirmă învățătura și realitățile semnificate prin cuvinte, iar cuvintele proclamă lucrările și luminează misterul conținut în ele" (DV 2). Revelația are loc, în sensul propriu al cuvântului, în cadrul istoriei concrete a oamenilor. În cadrul istoriei, este Dumnezeu cel care acționează și vorbește. El este cel care își alege un popor, pentru a-i încredința o misiune în favoarea celorlalte popoare.

În inima poporului pe care Dumnezeu și l-a ales se află Biblia, o carte în care el recunoaște semnătura Dumnezeului său. Biblia este "cartea" în care ne este transmisă revelația lui Dumnezeu și proiectul său de iubire, de la creație, de-a lungul istoriei poporului ales de el, Israelul, până la punctul culminant al acestei istorii: viața, moartea și învierea lui Isus și revărsarea Duhului Sfânt. Prin dăruirea Duhului Sfânt se naște Biserica, noul popor al lui Dumnezeu, altoit pe cel vechi și chemat să ajungă la desăvârșire în gloria cerească (cf. LG 48).

Vechiul Testament dă mărturie despre experiența pe care a făcut-o Israelul cât privește căile lui Dumnezeu cu oamenii, așa cum i le-au explicat profeții. Această parte a Bibliei (Legea, Profeții și Scrierile, după diviziunea iudaică) este patrimoniul comun al evreilor și al creștinilor. Locul pe care îl ocupă Vechiul Testament în Biblia creștină dă mărturie despre importanța pe care o are istoria Israelului pentru credința creștină. Adevărul cuprins în Vechiul Testament nu și-a pierdut valoarea prin împlinirea acestei istorii în Isus Cristos. Despre această împlinire dă mărturie Noul Testament, constituit din cele patru evanghelii, Faptele Apostolilor, scrisorile sfinților Paul, Petru, Iacob, Ioan și Iuda, Scrisoarea către Evrei și Apocalipsul.

Vechiul și Noul Testament, în distincția și unitatea lor, constituie Sfânta Scriptură. Aceasta, "consemnată sub inspirația Duhului Sfânt", este cu adevărat cuvântul lui Dumnezeu. Dacă scrierile care compun Biblia sunt redactate de mâna oamenilor, ele îl au și pe Dumnezeu ca autor și "transmit cu certitudine, cu fidelitate și fără eroare adevărul pe care Dumnezeu, pentru mântuirea noastră, l-a voit consemnat în scrierile sacre" (DV 11). Pentru a înțelege corect acest adevăr, trebuie să se țină cont de "genurile literare" ale diferitelor scrieri, dar și de situarea fiecărei scrieri în ansamblul Bibliei. În plus, e nevoie să te lași condus de înțelegerea pe care avut-o Biserica despre acest adevăr în tradiția ei, înțelegere pe care continuă să o facă cunoscută prin predica sa.

În Sfânta Scriptură Biserica își găsește hrana și tăria sa (cf. DV 21; CBC, 104). De aceea, pastorația biblică va trebui să impregneze întreaga activitate pastorală a Bisericii și să tindă spre a favoriza un contact continuu cu Sfânta Scriptură, printr-o lectură spirituală asiduă și un studiu atent (cf. DV 25). Acest contact se realizează în celebrarea liturgică, mediul cel mai propice pentru ascultarea cuvântului, în cadrul catehezei, dar se prelungește într-o întâlnire directă în lectio divina, în care ascultarea devine meditație, rugăciune și contemplare, individuală sau în familie.

Cristos, care încredințează Bisericii cuvântul său, pentru ca aceasta să-l citească, să-l interpreteze, să-l trăiască și să-l vestească, îi dăruiește și Duhul său pentru ca să o călăuzească pe drumul înțelegerii cuvântului divin (cf. DV 10; CBC, 108).

Conciliul al II-lea din Vatican a determinat redescoperirea centralității cuvântului lui Dumnezeu în viața și în misiunea Bisericii; totuși, alături de o anumită redeșteptare biblică, se observă că pentru majoritatea credincioșilor ocaziile de întâlnire și de ascultare a cuvântului divin sunt puține. Biblia, deși este cartea cea mai răspândită, este printre cele mai puțin citite; sunt tot mai puțini cei care se apropie de această carte, singuri sau în grup, pentru lectură și rugăciune.

Întâlnirile de formare biblică, promovate cu o anumită frecvență în ultimii ani, au un ecou slab; același lucru s-ar putea spune despre momentele de ascultare și de lectio divina. Cei mai mulți se întâlnesc cu Biblia doar la celebrarea liturgică zilnică sau duminicală, în cadrul căreia lectura fragmentelor biblice este explicată și aprofundată.

2. De aprofundat

- Cum pot fi create centre de lectio divina, pentru a favoriza lectura și ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, personal, în familie, în cadrul comunităților religioase, în parohie?

- Cum se poate face educația în spiritul lecturii Bibliei, încă de la o vârstă fragedă? Cum se poate realiza un adevărat drum de inițiere biblică?

- În ce mod se poate promova o formare biblică de bază și pregătirea unor animatori biblici?

- Ce spațiu se poate acorda componentei biblice în fiecare mediu al pastorației: cateheză, liturgie, omilie etc.?

- Cum se poate coordona și promova o pastorație biblică diecezană?

- Cum poate Biblia, care a avut un rol atât de mare în formarea culturii noastre, să devină o bază pentru un dialog intercultural în vederea ocrotirii valorilor spirituale și umane universale?

3. Lecturi
DV 2-25.
CBC, 51-133.
CDC, can. 762-772.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat