Cateheză Sinod
  Prezentare
  Prefață
  Cuprins
  Calendar
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZĂ PENTRU SINODUL DIECEZAN 

Duminica a III-a din Post, 03.03.2002

I. BISERICA, NOUL POPOR AL LUI DUMNEZEU: ORGANISMELE DE COORDONARE

13. ORGANISMELE DE COORDONARE A ACTIVITĂȚII PASTORALE

1. Tema

a) Consiliul prezbiteral

"Așadar, episcopii, în virtutea darului Duhului Sfânt dat preoților prin hirotonire, au în preoți colaboratori și sfătuitori necesari în slujirea și în funcția lor de a învăța, de a sfinți și de a păstori poporul lui Dumnezeu (...) Pentru ca acest lucru să se realizeze practic, să se înființeze, într-un mod adecvat condițiilor și necesităților de azi, o comisie sau un senat de preoți, în forma și după normele juridice care urmează a fi stabilite; acest organism ce reprezintă preoțimea trebuie să-l poată ajuta efectiv prin sfaturile sale pe episcop în conducerea diecezei" (PO 7).

Consiliul prezbiteral, voit de Conciliul al II-lea din Vatican, reunește reprezentanți ai tuturor preoților dintr-o dieceză: jumătate dintre ei sunt aleși de preoți, o parte sunt membri de drept, iar ceilalți sunt numiți de episcop. Consiliul prezbiteral este consultat de episcop în toate problemele importante. Dintre membrii consiliului prezbiteral, episcopul poate alege 6-12 consultori care au misiunea, în cazul în care scaunul episcopal devine vacant, să aleagă administratorul diecezan care să conducă dieceza în timpul vacanței scaunului episcopal.

În dieceza noastră, consiliul prezbiteral este format din 28 de membri, dintre care 12 sunt consultori.

b) Consiliul pastoral diecezan

"Dacă circumstanțele pastorale cer acest lucru, în fiecare dieceză să fie instituit un consiliu pastoral, căruia îi revine datoria, sub autoritatea episcopului, să caute să descopere problemele legate de activitățile pastorale din dieceză, să le examineze și să propună soluții practice" (CDC, can. 511).

"Recentul Sinod a cerut... să se favorizeze crearea de consilii pastorale diecezane, la care să se recurgă în funcție de oportunități. Este vorba, în realitate, de principala formă de colaborare și de dialog, precum și de discernământ, la nivel diecezan" (Ioan Paul al II-lea, Christifideles laici, 25).

Consiliul pastoral diecezan rezultă a fi organismul privilegiat de întâlnire și de confruntare dintre păstor (și colaboratorii săi direcți) și laici, care, ca urmare a vocației baptismale și a pregătirii și competenței lor, pot face cunoscută propria părere în ceea ce privește binele Bisericii particulare și să propună sfaturi practice cu referire la activitățile pastorale (cf. Paul al VI-lea, Ecclesiam suam, 16; CDC, can. 511-514).

Consiliul pastoral diecezan este alcătuit în principal din laici ca reprezentanți ai poporului lui Dumnezeu dintr-o dieceză. Membrii săi sunt aleși astfel încât să fie reprezentate diferitele sectoare geografice, condiții sociale și activități apostolice ale diecezei. El deliberează asupra problemelor referitoare la evanghelizarea diecezei, stabilind astfel un contact rodnic între responsabilul diecezei, creștinii angajați în condiții concrete de viață și instituțiile ecleziastice. Printre tematicile abordate de acest organism trebuie să se afle evanghelizarea și cateheza, pastorația tineretului, pastorația copiilor, familia, problemele sociale, pastorația parohială etc.

c) Consiliul pastoral parohial

"Dacă, după aprecierea episcopului diecezan, fiind ascultată părerea consiliului prezbiteral, se consideră că este oportun, în fiecare parohie să fie constituit un consiliu pastoral, care este condus de paroh și în care credincioșii, împreună cu cei care participă în virtutea oficiului la grija pastorală a parohiei, să contribuie la creșterea activității pastorale" (CDC, can. 536, § 1).

Comuniunea și participarea credincioșilor laici la viața parohiei, implicarea comună în rezolvarea problemelor de pastorație ale comunității "trebuie să-și găsească dezvoltarea sa adecvată și structurată prin punerea în valoare, într-un mod mai clar, amplu și decis a consiliilor pastorale parohiale. În circumstanțele actuale, credincioșii laici pot și trebuie să facă foarte mult pentru creșterea unei autentice comuniuni ecleziale în cadrul parohiilor lor și pentru a redeștepta elanul misionar față de necredincioși și față de înșiși credincioșii care au abandonat sau au diminuat practicarea unei vieți creștine" (Ioan Paul al II-lea, Christifideles laici, 27).

Recomandat în mod insistent, chiar dacă nu și obligatoriu, consiliul pastoral parohial nu există încă în parohiile din dieceza noastră.

2. De aprofundat

- Consiliul prezbiteral exprimă acea fraternitate sacramentală a preoților necesară pentru a instaura raporturi de caritate și de dialog cu episcopul, cu ceilalți preoți și cu credincioșii laici?

- Ce sugestii puteți oferi pentru intensificarea unui dialog sincer cu episcopul prin intermediul consiliului pastoral diecezan?

- În ce mod ar putea consiliul pastoral diecezan să reprezinte întreaga porțiune a poporul lui Dumnezeu, care este dieceza, în articularea sa pe zone pastorale, în varietatea stărilor de viață și în pluralitatea condițiilor sociale, a profesiilor și a asociațiilor?

- Cum ar putea consiliul pastoral diecezan să se implice în elaborarea unui plan pastoral diecezan?

- Cum se poate favoriza dialogul, comuniunea și participarea generoasă și responsabilă a credincioșilor la activitățile parohiei?

- De ce nu se constituie în fiecare parohie din dieceza noastră un consiliu pastoral parohial?

- Cum s-ar putea consiliul pastoral parohial să se implice în elaborarea unui plan pastoral al parohiei și în verificarea acestuia?

- În ce raport s-ar putea pune consiliul pastoral parohial cu activitățile pastorale din zona pastorală? Dar cu consiliul pastoral diecezan?

3. Lecturi
PO 7; CD 27.
CDC, can. 495-502; 511-514.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat