Cateheză Sinod
  Prezentare
  Prefață
  Cuprins
  Calendar
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZĂ PENTRU SINODUL DIECEZAN 

Duminica a II-a din Post, 24.02.2002

I. BISERICA, NOUL POPOR AL LUI DUMNEZEU: STRUCTURILE ECLEZIALE DIECEZANE

12. STRUCTURILE ECLEZIALE DIECEZANE

1. Tema

a) Curia diecezană

Biserica, sfântă și divină, pentru a-și desfășura misiunea sa în istorie, are nevoie de structuri, organisme și competențe. Episcopul, la rândul său, are nevoie de colaboratori cu capacități funcționale, operative și aplicative, în serviciul de conducere.

"Curia diecezană trebuie astfel organizată încât să devină pentru episcop un instrument adecvat, nu numai pentru administrarea diecezei, ci și pentru realizarea operelor de apostolat. Preoții și laicii care fac parte din curia diecezană să fie conștienți că își dau concursul la slujirea pastorală a episcopului" (CD 27).

Curia Diecezei de Iași este structurată după două dimensiuni: directivă și consultativă.

Organe directive. Alături de episcopul Petru Gherghel, căruia îi revine dreptul divin de a conduce Biserica locală, din organele directive mai fac parte, prin decizie canonică, episcopul auxiliar și vicarul general, PS Aurel Percă, vicarul episcopal pentru viața consacrată, Mons. Alois Fechet. Aceștia constituie consiliul episcopal. Sarcini directe au, de asemenea, vicarul judiciar și președintele tribunalului bisericesc diecezan, pr. Mihai Patrașcu, cancelarul și secretarul, pr. Grigore Duma, șeful biroului personal și arhivarul, pr. Francisc Gârleanu, și economul diecezan, pr. Petru Gabor.

Organe consultative. Acestea sunt: Colegiul Consultorilor, Consiliul Prezbiteral, Comisia Pentru Cler, Comisia Liturgică, Comisia Biblică, Departamentul de Istorie a Bisericii Catolice din Moldova, Oficiul Diecezan pentru Cateheză și Centrul Misionar Diecezan.

b) Parohia

"Comuniunea eclezială, deși are întotdeauna o dimensiune universală, își găsește expresia sa cea mai imediată și vizibilă în parohie: ea este ultima localizare a Bisericii, este într-un anumit sens Biserica însăși care trăiește în mijlocul caselor fiilor și fiicelor sale (...) Parohia nu este în principal o structură, un teritoriu, o clădire, ci este mai degrabă «familia lui Dumnezeu, ca o fraternitate animată de Duhul de unitate», este «o casă familială, fraternă și primitoare», este «comunitatea credincioșilor»" (Ioan Paul al II-lea, Christifideles laici, 26; cf. și nr. 27).

În parohie, "credinciosul poate să trăiască de fapt viața sa creștină zilnică... Preotul îl reprezintă pe episcop și astfel parohia reprezintă în sine Biserica Universală. În baza relației sale cu Biserica particulară, parohia constituie de fapt și astăzi forma primă de comunitate eclezială care nu poate fi înlocuită" (CEI, Comuniune și comunitate, 41).

După statistica din anul 2001, în Dieceza de Iași sunt 125 de parohii, 13 parohii în administrație, 238 de filiale, organizate în 9 decanate. În total, în dieceză trăiesc 264.381 de credincioși în 79.233 de familii, păstoriți de 300 de preoți, dintre care 207 sunt diecezani iar 93 sunt călugări.

c) Decanatul

Decanatul este o circumscripție ecleziastică diecezană formată din mai multe parohii. Responsabilul unui decanat este numit de episcop după consultarea clerului care lucrează în acel decanat. Funcția decanului, limitată în timp, nu este legată, ca mai înainte, de luarea în primire a unei parohii anumite. Organizarea în decanate permite o mai bună colaborare între parohii.

În dieceza noastră există nouă decanate: Iași (16 parohii), Siret (12 parohii), Roman (16 parohii), Bacău (21 de parohii), Bucovina (11 parohii), Piatra (14 parohii), Traian (12 parohii), Trotuș (15 parohii) și Vrancea (8 parohii).

d) Bunurile bisericești și folosirea lor

"Credincioșii sunt obligați să vină în ajutorul trebuințelor Bisericii, pentru ca ea să aibă la dispoziție cele ce sunt necesare pentru cultul divin, pentru operele de apostolat și de caritate, și pentru întreținerea onestă a slujitorilor" (CDC, can. 222, § 1).

Patrimoniul bisericesc este rezultatul a ceea ce generozitatea credincioșilor a dăruit pentru viața și continuitatea în timp a Bisericii. Ofertele în bani, donații, moșteniri, prestarea gratuită de mână de lucru: acestea sunt modalitățile principale de sprijinire economică a Bisericii. O mare parte dintre resursele dobândite astfel sunt imediat utilizate sau utilizabile pentru cheltuielile curente ale diferitelor activităților; doar o modestă parte este capitalizată pentru a constitui o bază patrimonială minimă pentru necesitățile Bisericii.

2. De aprofundat

- Care este conștiința importanței și a semnificației profunde pe care o avem despre parohie? Cum trăiește parohia noastră comuniunea? Într-un stil de dialog și de primire?

- Parohia stimulează participarea și coresponsabilitatea laicilor?

- Care este conștiința apartenenței la comunitatea parohială în cei care participă la Euharistia duminicală?

- Ce raport are parohia cu celelalte parohii vecine și cu structurile diecezane?

- Care este raportul parohiei cu asociațiile, mișcările și grupările bisericești? Există colaborare pentru unica misiune eclezială?

- Centrele și instituțiile diecezei trebuie să fie dotate suficient cu bunuri de serviciu. Ce observații se pot face referitor la aceste bunuri?

- Deciziile referitoare la gestionarea bunurilor, chiar și în respectul responsabilităților personale, sunt luate "în mod colegial", consultând organismele comunitare și diecezane? Cum se ține seama de "colegialitatea verticală", adică de respectarea regulilor și al practicilor stipulate de dreptul canonic?

- Cum sunt folosiți diferiții tehnicieni competenți în diferitele și complexele sectoare administrative?

- Care sunt inițiativele promovate pentru a spori capacitatea de transparență internă și externă în ceea ce privește gestiunea bunurilor? Care sunt dificultățile întâlnite?

3. Lecturi
CD 25-32.
CBC, 2179.
CDC, can. 469-504; 515-552; 553-555; 1254-1310.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat