Cateheză Sinod
  Prezentare
  Prefață
  Cuprins
  Calendar
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZĂ PENTRU SINODUL DIECEZAN 

Duminica întâi din Post, 17.02.2002

I. BISERICA, NOUL POPOR AL LUI DUMNEZEU: CONSTITUȚIA BISERICII

11. CREDINCIOȘII LAICI

1. Tema

a) Identitatea credincioșilor laici

"Prin «laicii» se înțeleg aici toți credincioșii, în afară de membrii ordinului sacru și ai stării călugărești recunoscute de Biserică, și anume credincioșii care, încorporați lui Cristos prin Botez, constituiți popor al lui Dumnezeu și făcuți părtași, în modul lor propriu, la funcția preoțească, profetică și regală a lui Cristos, își exercită partea lor din misiunea încredințată întregului popor creștin în Biserică și în lume" (LG 31).

"Ca părtași la misiunea lui Cristos, preot, profet și rege, laicii își au partea lor activă în viața și în acțiunea Bisericii. Înlăuntrul comunităților bisericești, acțiunea lor este atât de necesară încât, fără ea, însuși apostolatul păstorilor de cele mai multe ori nu-și poate atinge deplina eficacitate" (AA 10).

"Caracterul secular este propriu și specific laicilor (...) care trăiesc în lume, adică implicați în toate și în fiecare dintre activitățile și problemele lumii și în condițiile obișnuite ale vieții familiale și sociale, de care existența lor este ca întrețesută (...) Credincioșii laici sunt chemați de Dumnezeu să contribuie, din interior și asemenea unui ferment, la sfințirea lumii (...) Imaginile evanghelice ale sării, luminii și fermentului... vorbesc nu numai despre inserarea profundă... în lume, ci mai ales despre noutatea și originalitatea unei inserări și ale unei participări la răspândirea evangheliei care mântuiește" (Ioan Paul al II-lea, Christifideles laici, 15).

Putem constata că în dieceza noastră o parte dintre credincioșii laici au ajuns la o bună conștientizare a demnității și a angajamentului care derivă din consacrarea lor baptismală; trebuie însă să recunoaștem că mai sunt multe de făcut pentru ca această conștientizare să se înrădăcineze și în mentalitatea celorlalți credincioși laici, mai ales a celor practicanți. În cadrul comunității noastre ecleziale există o implicare a laicilor în opera de evanghelizare; tinde să crească participarea la viața parohiei, văzută ca o comunitate de apartenență; semnificativă este, de asemenea, dezvoltarea numărului de grupuri și mișcări.

b) Carismele și slujirile laicilor

"Avem daruri diferite după harul care ne-a fost dat: dacă cineva are darul profeției, să profețească după măsura credinței; dacă are darul slujirii, să stăruie în slujire; dacă este învățător, să-i învețe pe alții; dacă are darul de a îndemna, să îndemne. Cine dă să dea cu simplitate, cine conduce să o facă cu zel, cine face milostenie s-o facă cu bucurie" (Rom 12,6-8).

"Extraordinare sau simple și umile, carismele sunt daruri ale Duhului Sfânt care au, direct sau indirect, o utilitate eclezială, orânduite spre edificarea Bisericii, spre binele oamenilor și spre necesitățile lumii" (Ioan Paul al II-lea, Christifideles laici, 24).

Carisma este un dar care îmbogățește persoana (sau grupul) și o predispune să facă "servicii" precise și particulare pentru viața comunității. Multe carisme sunt premisa și fundamentul pentru slujiri stabile și autentice în sânul comunității. Carisma este ca o "sămânță" din care se naște slujirea. Aceasta însă ar putea fi zădărnicită, atunci când întâlnește o inimă împietrită, un mediu lipsit de receptivitate sau o comunitate care nu oferă ajutoarele adecvate.

În dieceza noastră se constată o slujire de facto a laicilor, aceasta însă are nevoie de o mai profundă pregătire spirituală și pastorală. La nivel diecezan, această ministerialitate a fost promovată, în special, prin Facultatea de Teologie Didactică, prin Școala de Cântăreți Bisericești "Sfânta Cecilia" și prin cursurile de formare de la Casa de reculegere a Misionarilor Verbiți de la Traian, Roman. La nivel parohial există anumite inițiative care îi implică pe laici în activitățile pastorale ale parohiei.

c) Asociațiile de laici

"Așadar, apostolatul desfășurat în comun corespunde în chip fericit nevoilor credincioșilor atât din punct de vedere uman cât și creștin și în același timp poartă semnul comuniunii și unității Bisericii, în Cristos (...) Păstrând relația cuvenită cu autoritatea bisericească, laicii au dreptul să întemeieze asociații, să le conducă și să se înscrie în cele deja întemeiate" (AA 18-19).

"Rațiunea profundă care justifică și solicită asocierea credincioșilor laici este de ordin teologic: este o rațiune ecleziologică, așa cum recunoaște în mod deschis Conciliul al II-lea din Vatican, care indică în apostolatul asociat un «semn al comuniunii și al unității Bisericii lui Cristos»" (Ioan Paul al II-lea, Christifideles laici, 29).

Pe teritoriul Diecezei de Iași sunt prezente numeroase asociații, grupări și mișcări bisericești, semn al pluralității formelor de participare la comuniunea și la misiunea Bisericii: Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif", Asociația Scout, Asociația "Sfântul Vincențiu de Paul", Asociația Medicilor Catolici, Centrul Diecezan Caritas, Organizația Kolping, Serviciul de Ajutor Maltez... Prezența acestor asociații care îmbogățesc viața Bisericii recere existența unui instrument de coordonare care să promoveze o comuniune trăită și o slujire autentică spre folosul întregii comunități ecleziale. Structura diecezană de coordonare va trebui să favorizeze un spirit de fraternitate între diferitele asociații, grupări și mișcări bisericești, pentru a spori elanul apostolic și pentru a individualiza formele concrete de colaborare în deplină sintonie cu planul pastoral al diecezei.

2. De aprofundat

- La ce grad de conștientizare au ajuns credincioșii laici cu privire la demnitatea și angajamentul ce derivă din consacrarea lor baptismală?

- Cum sunt educați laicii ca să devină protagoniști în viața eclezială, și nu doar simpli membri pasivi?

- Ce probleme au de înfruntat laicii în raport cu vocația și misiunea lor?

- Ce trebuie să facem pentru creșterea ministerialității în Biserica noastră locală, pentru ca ea să devină o comunitate pe deplin ministerială?

- În ce măsură sunt ajutați credincioșii laici să-și descopere "darurile" primite de la Duhul Sfânt spre folosul comunității?

- Cum se poate realiza participarea grupurilor ecleziale la pastorația organică și unitară a diecezei?

- Ce raport există între asociațiile laice și parohii? Cum pot să colaboreze între ele pentru realizarea planului pastoral al diecezei?

3. Lecturi
LG 30-38; AA 2-27.
CBC, 897-913.
CDC, can. 298-329.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat