Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SINODUL DIECEZAN 

Document episcopal

Schema teologico-pastorală și componența comisiilor parohiale

Către Cucernicii părinți parohi și vicari

Către institutele de viață consacrată

Duc in altum!

În pregătirea noastră pentru celebrarea Sinodului diecezan am parcurs prima etapă, care a fost o perioadă de popularizare și sensibilizare a credincioșilor cu privire la principalele aspecte și probleme pastorale. Culegând diferitele sugestii și propuneri venite din dieceză în urma catehezelor ținute, am alcătuit schema teologico-pastorală în vederea elaborării documentului Lineamenta, care va sta la baza etapei următoare a Sinodului. Schema cuprinde 17 teme, fiecare temă urmând a fi elaborată de un grup de coordonatori aleși din cadrul Comisiei de Pregătire a Sinodului, cât și din preoți din dieceză, persoane consacrate și laici competenți în materie.

Schema a fost dezbătută și îmbunătățită în cadrul întâlnirii Comisiei de Pregătire a Sinodului Diecezan din 28 octombrie 2002 și a Consiliului Prezbiteral din data de 5 decembrie 2002. La toate întrunirile decanale din cursul lunii decembrie s-au făcut precizările necesare cu privire la etapa pe care o vom parcurge în anul 2003.

Pentru o analiză competentă a temelor fixate și în vederea culegerii sugestiilor, propunerilor precum și a diferitelor observații, am propus constituirea comisiilor sinodale parohiale. Paralel cu dezbaterile care vor avea loc în cadrul acestor comisii, va trebui să informați și credincioșii din parohie cu privire la derularea Sinodului diecezan.

Comisia sinodală parohială va fi alcătuită din: paroh, preoții vicari, acolo unde este cazul, consiliul parohial, la care se vor adăuga și alte persoane mai active în biserică (profesori de religie, persoane cu pregătire superioară sau persoane doritoare să promoveze diferite inițiative spre binele Bisericii), persoane consacrate.

Aceasta este o etapă importantă în drumul nostru pentru celebrarea Sinodului, pentru că toate parohiile au o ocazie privilegiată de colaborare la viața Bisericii locale și la proiectele sale pastorale.

Comisiile sinodale parohiale vor reprezenta "vocea" credincioșilor cu privire la aspectele care vor fi dezbătute și vor putea face observații și propuneri pentru etapa următoare a Sinodului diecezan.

În prezentarea și analiza fiecărei teme din schema propusă se va urmări:

  • o analiză a situației pastorale prezentată de schema respectivă;

  • o confruntare cu textele mai semnificative ale magisteriului (în special documentele Conciliului

  • Vatican II, Catehismul Bisericii Catolice, Codul de drept canonic);
  • fixarea unor orientări pastorale generale și a unor obiective concrete care vor fi analizate în faza de celebrare a Sinodului diecezan.

Fiecare temă va avea o formă mai extinsă de prezentare, care va fi trimisă preoților și celor care coordonează lucrările din aceste comisii, și o schemă cu principalele puncte ale temei, care va fi pusă la dispoziția tuturor membrilor comisiei parohiale; la aceste scheme va fi anexată o pagină cu un chestionar. Este procesul verbal, care va fi completat la sfârșitul analizei temei, unde se va expune succint modul cum s-au desfășurat lucrările și la ce concluzii sau propuneri s-a ajuns. Este foarte important ca aceste pagini să fie completate la timp și trimise la secretariatul Sinodului. Fiecare proces verbal va purta semnătura parohului și a secretarului comisiei sinodale locale.

Institutele de viață consacrată sunt invitate să programeze întâlniri în cadrul comunităților pentru dezbaterea temelor propuse, așteptând sugestii și propuneri pentru o bună reușită a Sinodului diecezan.

În speranța că Biserica noastră va putea "înainta în larg" mai mult prin participarea activă și implicarea parohiilor prin aceste comisii și că adunarea sinodală, când va fi alcătuită, va putea avea la dispoziție un material bogat și semnificativ, expresie sinceră de colaborare a tuturor comunităților și a realităților diecezei noastre, încredințăm această lucrare inspirației și călăuzirii Sfântului Duh și ocrotirii preasfintei Fecioare Maria.

27 decembrie 2002

Aurel Percă, episcop auxiliar, coordonatorul Comisiei de Pregătire a Sinodului Diecezan



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat