Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Medicul care se roagă mult

Martin Benedict (1931-1986)

Slujitorul lui Dumnezeu Martin Benedict s-a născut la Galbeni (com. Nicolae Bălcescu, jud. Bacău) la 31 iulie 1931, într-o familie de țărani. După ce între anii 1938 și 1945 a frecventat școala elementară în satul natal, care astăzi îi poartă și numele, în septembrie 1945 a intrat la Seminarul Franciscan din Hălăucești, unde a fost elev timp de trei ani. Odată cu începerea persecuției oficiale a Bisericii Catolice și naționalizarea școlilor de către statul comunist, a fost constrâns să abandoneze Seminarul, transformat ulterior într-o școală de mecanică agricolă. Și-a completat studiile la Liceul de Băieți din Bacău, după care, în anul 1951, s-a înscris la Facultatea de Medicină a Universității din Iași, pe care a absolvit-o în anul 1957. A exercitat profesia de medic la Răducăneni, Tătărăni, Bacău, și, în sfârșit, la Spitalul Municipal Onești (din anul 1962 până la moarte), aflându-se mereu sub atenta observație a Securității.

În anul 1972 s-a îmbolnăvit foarte grav la intestinul subțire (ocluzie intestinală), motiv pentru care în câteva zile a fost supus la trei intervenții chirurgicale. La a doua intervenție, din cauza lipsei de responsabilitate a echipei medicale (sau din alte motive), i s-a uitat în abdomen o pensă chirurgicală. Medicii erau de părere că nu va trăi mai mult de câteva zile, însă acestea s-au transformat în 14 ani. Deoarece dimensiunea intestinului său era de doar 30 cm (măsura normală fiind de circa 6-7 metri), mulți considerau însăși viața sa ca fiind un miracol. În această perioadă, sora lui de sânge, Varvara, maică clandestină, a venit să locuiască la el.

Fără să fi întrerupt vreodată contactul cu frații franciscani, a continuat să se pregătească în secret pentru viața călugărească și pentru sfânta Preoție, sub îndrumarea pr. Gheorghe Patrașcu, OFMConv, ministru provincial in incognito din România; a frecventat în mod clandestin noviciatul, a depus profesiunea temporară în anul 1976 și cea solemnă în anul 1979. A fost sfințit preot, în secret, la 14 septembrie 1980, de către episcopul greco-catolic Alexandru Todea, la Slănic Moldova, împlinindu-se astfel ceea ce spusese într-o zi, de mic copil, mamei sale: "Vreau să devin preot franciscan".

În tot acest timp a continuat să lucreze în spital, fără ca agenții de securitate să-i poată bănui profesiunea călugărească și starea preoțească. Nici măcar rudele sale nu știau că este preot: era un mod de a-i proteja de interogatorii. În apartamentul său, unde avea un mic oratoriu, celebra în fiecare zi sfânta Liturghie, continuând să participe la Liturghia din parohie. Datorită rugăciunii sale constante, credincioșii îl numeau "medicul care se roagă mult" și, datorită bunătății sale și muncii făcute cu pasiune, îl mai numeau "părintele nostru medic". Pentru cei de la Securitate era un "element mistic fanatic", "bigotin feroce" și se întrebau: "Cum un om cu atâta cultură generală poate fi atât de credincios?"

Se ocupa nu doar de sănătatea trupească, ci și de sufletul bolnavilor săi, îndemnându-i să se roage, să se spovedească, să promoveze pacea în familie, să-și reglementeze viața lor matrimonială. S-a opus mai ales avortului și a apărat demnitatea persoanei umane și a drepturilor sale inalienabile. În același timp, a contribuit la construirea unor biserici catolice și ortodoxe, în ciuda ostilităților regimului comunist.

În timpul pelerinajului la Roma cu ocazia beatificării fratelui capucin român Ieremia Valahul, care a avut loc la 30 octombrie 1983, îmbrăcat în costum național românesc, în timpul sfintei Liturghii a citit o intenție de rugăciunea credincioșilor unde a adăugat spontan câteva cuvinte, care au trezit și mai mult atenția celor de la Securitate care-l urmăreau. De atunci persecutarea sa a devenit tot mai evidentă și agresivă (arestări, interogatorii, tentative de otrăvire și de accidente auto) și s-au sfârșit odată cu moartea sa, care a avut loc la 12 iulie 1986. Într-o scrisoare adresată episcopului Ioan Duma, referindu-se la "sora noastră moartea trupească", scria: "În mijlocul necazurilor, ispitelor, greutăților ce mă înconjoară, mă gândesc de multe ori că moartea în dragostea lui Isus e de o mie de ori mai dulce decât posibilitatea de a trăi în păcat. De aceea e mângâietor gândul morții care rupe lanțurile ce ne țin pe acest pământ, face să dispară ocaziile și posibilitățile de a mai păcătui!"

După moarte, casa sa natală și mormântul din cimitirul din Galbeni au devenit spontan loc de pelerinaj pentru cei care au fost îngrijiți de el și pentru multe alte persoane din împrejurimi și din toată țara. Aceste persoane, catolici, ortodocși și de alte confesiuni, erau atrase de parfumul și de gustul de trandafiri pe care, se spune, îl emana apa din fântâna aflată în apropierea casei. Acest lucru a generat o puternică ostilitate din partea Securității, dar orice tentativă de a opri fluxul de oameni a eșuat. Se povestesc miracole și însănătoșiri, iar lumea continuă și astăzi să vină la Galbeni, să se roage cu evlavie, cerând ajutorul și mijlocirea medicului preot Martin Benedict.

Fr. Eusebio Bejan, vicepostulator al cauzei de beatificare a slujitorului lui Dumnezeu pr. Martin Benedict

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat