Astăzi, surorile din Congregatio Jesu sunt implicate în proiecte pedagogice, pastorale și sociale, pe toate continentele. Congregatio Jesu este prezentă astăzi, prin cele peste 1850 de surori în 21 de țări, având generalatul la Roma și trăind după constituțiile sfântului Ignațiu de Loyola. Surorile din Provincia română sunt prezente în număr de 119 surori, dintre care 104 în țară și alte 15 surori activează în străinătate. În anul 1852, la invitația episcopului Michel-Angelo Conte di Parsi, au sosit în București primele surori din Nymphenburg (Germania) care, în ciuda marilor greutăți și vitregii ale timpului, au reușit să înceapă apostolatul, dând viață carismei lor: educația. Grija deosebită a surorilor pentru formarea elevelor a făcut din Institutul "Sfânta Maria" un focar de cultură, de educație aleasă și o familie. După 96 de ani (1852-1948) de muncă rodnică, Institutul "Sfânta Maria" avea cinci școli, de la grădiniță până la liceul: două școli în București - Școala "Pitar Moș" și "Sfântul Iosif" de pe Str. G-ral Berthelot, nr. 56-58 - și trei în orașele Brăila, Turnu-Severin și Craiova. Institutul "Sfânta Maria", cum era numit în acea vreme, în urma mai multor cereri, a înființat o sucursală în anul 1885 în Brăila, la inițiativa sorei Kunigunde care, ulterior, a fost numită și directoarea școlii. Școala a funcționat până în anii 1948-1949, după care clădirea institutului a fost abuziv confiscată de regimul comunist care s-a instaurat în România, după Cel de-al Doilea Război Mondial. În anul 1893, pensionatul avea 4 clase primare și 5 secundare. În pensionat se mai predau limbile: germană, franceză și engleză, lucrul de mână, desenul, pianul și cântul.
După desființarea congregațiilor religioase catolice, în anul 1949 toate surorile provenite din alte țări au fost obligate să se întoarcă în țara lor de origine. Au fost izolate de către Securitate la ferma "Saint Agnes" din Popești-Leordeni. Alături de ele au avut curajul să rămână și câteva surori românce, care doreau cu orice risc să rămână în comunitate. La Ferma "Saint Agnes", cum era numită în acea vreme, surorile au păstrat și au dus pline de curaj, timp de mai bine de 40 de ani, "făclia" vie a Institutului "Sfânta Maria" din București. Institutul a supraviețuit mulți ani în clandestinitate. Din "sămânța" suferinței, a rugăciunii și a jertfelor surorilor în vârstă, a răsărit, odată cu revoluția din anul 1989, un nou început și pentru Institutul Sfânta Maria, azi Congregatio Jesu (CJ). Congregația a fost binecuvântată cu surori tinere, dornice de a-și ajuta aproapele prin diferite forme de apostolat. Treptat, s-au deschis câteva grădinițe în București, Brăila, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Luizi-Călugăra și Bacău. Ultimele trei case au fost închise pe parcursul anilor, iar în anul 2004, în Iași s-a născut o nouă comunitate, în număr de trei surori care își desfășoară misiunea lor în Centru de Plasament "Sfântul Iosif", care aparține Caritasului din Dieceza de Iași. Așa cum spunea și fondatoarea noastră Maria Ward: "Dumnezeu are pentru toate timpul său!" Nimeni și nimic nu poate distruge opera pe care Dumnezeu a început-o prin surorile, care au activat la "Saint Agnes", azi Congregatio Jesu, chiar dacă activitatea lor a fost redusă la tăcere.
În anul 1995, la inițiativa superioarei Mater Benedicta Blaj din București, în Brăila s-a cumpărat o casă pentru deschiderea unei grădinițe, ca punte de legătură între trecut și prezent. La 1 octombrie 1995 a avut loc deschiderea festivă a anului școlar 1995-1996 pentru un număr de 35 de copii la învățământul preșcolar. În anul 2000, la insistențele părinților copiilor din grădiniță, s-a deschis școala primară "Sfânta Maria" într-un imobil provizoriu, ce aparținea Bisericii Romano-Catolice. Acest nou început reprezenta o continuitate în formarea tinerei generații pentru societate. Grădinița funcționa cu un număr de trei grupe de preșcolari, iar școala, cu patru clase de învățământ primar. Astăzi, surorile continuă activitatea, dând slavă lui Dumnezeu prin misiunea la care au fost chemate.
Așa cum am specificat mai sus, surorile din Congregatio Jesu, din Provincia română își desfășoară activitățile la Popești-Leordeni, în București (Arhiepiscopia Romano-Catolică și Nunțiatura Apostolică), Timișoara, Timișul de Sus, Brăila, Rădăuți și Iași. Pregătirea profesională a surorilor se realizează atât în țară, cât și peste hotare. Domeniile sunt din ce în ce mai diverse, în funcție de cerințele timpului și de aptitudinile surorilor. La ora actuală, surorile din Congregatio Jesu activează în comunitățile lor, în grădinițele congregației; în școala coordonată de Biserica Catolică; în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic; în școlile de stat sunt surori profesoare de limbă germană și latină, de matematică și religie; la școala primară "Sfântul Anton" a fundației "Sfântul Andrei"; în proiectul de catehizare a tinerilor din Popești-Leordeni; în spitale; în azilul "Refugiul Mariei", realizat de binefăcători belgieni; în proiectul de îngrijire a celor nevoiași la domiciliu, impulsul venit din constatarea necesităților și a sărăciei în care trăiesc unele familii; la Centru de Plasament din Iași și Centrul Social din Rădăuți, în internatul catolic din Timișoara, dar și la diferite necesități de apostolat ale timpului de azi, unde sunt solicitate. Aceste acte de caritate trezesc interesul pentru cele spirituale și dorința celor îngrijiți medical și spiritual de a trăi o viață creștinească.
În Dieceza de Iași, surorile din Congregatio Jesu sunt prezente la Rădăuți și Iași.
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat