Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Viața Mariei Ward

La 23 ianuarie 1585, se naște Maria Ward, în Mulwith, aproape de Ripon, în Yorkshine, într-o familie fidelă religiei catolice. Era o perioadă importantă pentru politica externă a Angliei, regatul transformându-se într-o putere mondială. Pentru catolici, timpul acela era caracterizat ca fiind cel mai rău care putea fi vreodată închipuit, deoarece prigoana a atins punctul ei culminant. Atmosfera călduroasă din casa natală contrasta puternic cu legile aspre impuse în acea vreme împotriva catolicilor. Cu toate acestea, familia Ward a rămas statornică în credința sa.

1595: Are loc un incendiu în casa familiei Ward, la Mulwith.

1599: Strămutarea Marie Ward la familia Babthorpe, în Osgodby, aproape de Selbi.

1605: Pleacă la Londra.

1606: Maria Ward părăsește Anglia și intră în mănăstirea clariselor sărace, ca soră laică, la Saint Omer.

1607-1608: Fondează în Gravelines o mănăstire a clariselor sărace, pentru tinere de naționalitate engleză, unde intră ea însăși.

1609: La 2 mai i se arăta că viața la clarisele sărace nu este vocația ei. În luna septembrie a aceluiași an se întoarce în Anglia, alături de primele însoțitoare: Winefrid Wigmore, Susanna Rookwood, Catherine Smith, Jane Browne, Mary Poyntz.

1609-1610: Șapte surori, care aveau același năzuințe, s-au stabilit în orașul Saint Omer din nordul Franței, însuflețite de idealul ca pe viitor să lucreze în totalitate pentru binele sufletelor.

1611: Prin viziunea "Ia pe aceleași a societății", Dumnezeu i-a arătat Marie Ward drumul vieții. I s-a revelat că trebuie să urmeze modul de viață și regulile sfântului Ignațiu din Loyola.

1614-1619: Călătorii dese în Anglia.

1615: "Viziunea sufletului drept" constituie ceasul de har la care Maria Ward a ajuns la un moment hotărâtor al vieții sale, deoarece a știut ce trebuie să facă și ce să ceară. În "Viziunea sufletului drept", Maria spune că sufletul pe care l-a văzut în spirit, i s-a părut mult mai frumos decât ar putea ea să exprime. Împreună cu un grup de surori, a inițiat în Londra apostolate clandestine. Fiecare acțiune a lor urmărea binele aproapelui, îi învățau pe cei neștiutori și îi pregăteau pentru sacramente, îi încurajau pe cei persecutați, vizitau pe cei închiși în închisoare, le duceau hrană și diferite lucruri necesare. Un arhiepiscop din Canterbury a declarat că Maria Ward face mai mult decât șase iezuiți.

1616: Anul în care evenimentele au luat o cotitură hotărâtoare. Maria a fondat prima ei casă la Liege.

1621: În luna octombrie, fondează o casa la Köln și Trier. În aceeași lună, împreună cu un grup mic de surori, Maria Ward a pornit spre Roma pentru a prezenta Sfântului Părinte planul lor îndrăzneț. Călătoria lor plină de peripeții, lungă de peste 2.000 km, a fost parcursă pe jos, pe poteci înzepezite, și s-a încheiat în ajunul Crăciunului. La 28 decembrie are audiență la papa Grigore al XV-lea. Din păcate, el nu s-a ocupat personal de cererea pentru aprobare, ci a fost încredințată în mâinile Congregației pentru Episcopi și Ordine Religioase. Aprobarea Institutului a fost respinsă și Maria nu a fost informată direct despre aceasta.

1622: Cereri repetate pentru recunoașterea de către papă a Institutului său și a unei școli la Roma.

1623: Moartea Barberei Ward la 23 ianuarie. Tot în același an fondează un Institut la Napoli și Perugia și merge în audiență la papa Urban al VIII-lea.

1625: În luna aprilie, primesc decretul Congregației "Propaganda Fide" prin care se interzice Institutul Mariei Ward. Decretul a avut consecințe imediate doar asupra caselor din Italia. În luna iulie are loc închiderea forțată a școlii din Roma, iar în luna noiembrie, prin decretul cardinalului vicar al Diecezei de Roma, se închide forțat și casa din Roma. Urmeză și închiderea forțată a casei din Perugia.

1626: În luna noiembrie, călătoria de la Roma la München.

1627: La cererea principelui Maximilian I al Bavariei, a fondat casa Paradeis, la München, cu scopul de a educa fete, care până atunci nu au avut posibilitatea să acceadă la educație. În luna iunie, bazându-se exclusiv pe bunăvoința împăratului Ferdinand al II-lea, fondează la Viena o casă și o școală.

1628: Tot prin bunăvoința împăratului Ferdinand al II-lea, fondează și casa din Pressburg, azi Bratislava. În același an, primește din partea Congregației "Propaganda Fide" un alt decret care interzice Institutul Mariei Ward, însă ea nu a fost informată despre aceasta. În lunile mai-iunie, încearcă să fondeze o casă în Praga. În toamna aceluiași an, au loc repetate călătorii de la München, la Viena și închiderea definitivă a casei din Napoli.

1630: În luna ianuarie are loc închiderea casei din Saint Omer, iar în luna aprilie Maria părăsește Roma călătorind spre München. La 6 aprilie, Maria Ward adresează însoțitoarelor din Liege o scrisoare și peste câteva săptămâni este închisă forțat casa din Liege, iar mai târziu cea din Köln și din Trier. Winefrid Wigmore este trimisă în luna iulie de către Maria Ward ca vizitatoarea caselor din Köln, Trier și Liege, încercând să dea un nou avânt formei exterioare a vieții consacrate. În luna septembrie a aceluiași an, sunt interogate primele membre ale Institutului din Liege de către nunțiul Carafa. Are loc trimiterea protocoalelor la congregația pentru apărarea credinței. Documentele sunt trimise inchiziției.

1631: La 13 ianuarie a venit o lovitură decisivă, când papa Urban al VIII-lea a iscălit decretul "Pastoralis Romani Pontificis", document în care le condamnă cu cele mai dure cuvinte pe "iezuite" și declară Institutul complet "suprimat, desființat și nimicit". La 7 februarie este arestată Maria Ward la porunca Inchiziției și încarcerată în mănăstirea "Anger", din München, iar la 14 aprilie același an este eliberată din închisoare. Tot în același an, la 13 februarie, este arestată și încarcerată de către Inchiziție și Winefrid Wigmore.

1632: Maria ajunge la Roma, la invitația papei Urban al VIII-lea. Ea este reabilitată de către papa, dar Inchiziția o obliga să trăiască sub strictă observație la Roma.

1635: Redeschiderea școlii din "Casa Paradeis", în München.

1637-1638: Maria părăsește Roma și stă cinci luni la Paris. Călătorește apoi de la Paris la Spa și Liege; pe parcursul călătoriilor se îmbolnăvește în repetate rânduri.

1639: Sosește în Anglia unde conduce o casă la Londra, împreună cu câteva eleve.

1642: Pleacă spre Hutton Rudby, Yorkshire, apoi spre Heworth și York.

1644: Asediul din York atinge apogeul și împreună cu însoțitoarele părăsește orașul, iar după capitularea trupelor parlamentului, Maria se întoarce la Heworth.

1645: La 30 ianuarie moare Mariei Ward. Înainte să moară, a adunat în jurul ei un grup de surori și le-a încredințat ca testament aceste cuvinte: "Vă recomand, să vă trăiți vocația; aceasta să fie statornică, eficace și plină de dragoste". Ultimul ei cuvânt a fost "Isus".

1877: Institutul apostolic fondat de către Maria Ward a fost recunoscut de Biserică, sub numele de "Institutum Mariae Virginis" (IBMV).

1909: Este anul în care a fost recunoscută oficial ca și fondatoare. O sută de ani mai târziu, a fost îndepărtată povara acuzațiilor din trecut prin decretul papei Pius al X-lea, care a permis Institutului să facă publică numirea acestei femei deosebite ca fondatoare.

1951: Papa Pius al XII-lea a numit-o pe Maria Ward patroana "Congresului mondial al apostolatului laic", alături de sfântul Vincențiu de Paul, numind-o "acea incomparabilă femeie pe care Anglia catolică a dăruit-o Bisericii, în timpurile sale cele mai sumbre și mai sângeroase".

1978: Cu acordul Societății lui Isus, congregația Mariei Ward a obținut aprobarea pentru constituțiile iezuiților, pe care ea le-a cerut încă din anul 1621.

2003: În baza decretului nr. 10 din 7 iunie 2003, Biserica a aprobat noile constituții ignațiene. Asfel, "Ramura romană" a Institutului a preluat integral constituțiile iezuiților și numele de "Congregatio Jesu", așa cum a fost viziunea inițială a Mariei Ward, în care numele făcea parte din revelația originară avută în anul 1611: "Ia aceleași lucruri de la Societatea lui Isus".

2009: La 5 octombrie 2009, s-a deschis la Roma, în "Piazza del Popolo", seria celebrărilor jubiliare prilejuite de împlinirea a 400 de ani de la fondare. Jubileul s-a desfășurat până în ziua de 9 octombrie. Totodată, a fost celebrat jubileul de 100 de ani de la recunoașterea de către Biserică a Mariei Ward ca fondatoare a "Congregatio Jesu". Este și anul în care papa Benedict al XVI-lea a promulgat decretul prin care se recunosc virtuțile eroice ale Mariei Ward.

Sursa: http://www.scoala-sfmaria.ro/prezentare/fondatoare

Sr. Bernarda Frâncu, CJ

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat