Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins « >

Irina. Povestea fetiței care s-a născut la 6 ani

Ca orice poveste care are menirea de a ramâne doar o poveste, și aceasta începe cu "a fost odată ca niciodată". Povestea Irinei, fetița care s-a născut la 6 ani este, însă, adevărată, oricât de incredibil ar părea și continuă așa...

"M-am născut într-o grădină frumoasă la vârsta de 6 ani. Până la 6 ani, nu am amintiri. Prima mea amintire este din ziua în care, la 6 ani, am ajuns întro grădină unde am fost adusă alături de două dintre surorile mele. S-a întâmplat după ce mama a murit. Nu mi-o aduc aminte pe mama, nu știu de ce. Nu am niciun resentiment pentru că eu, până la vârsta de 6 ani, atunci când am ajuns în acea grădină, nu am amintiri".

Așa și-a început Irina Ghiurcușor, care acum are 20 de ani, povestea. Cu capul sus, cu privirea fixată în privirea mea, cu nicio inflexiune a vocii, cu niciun tremur, foarte clar, vorbe răspicate, frapant de lucide, ca și cum totul, absolut totul în ea, în viața ei este, dintotdeauna, calculat matematic. Matematica, pasiunea ei.

De altfel, ea este convinsă că "toate se întâmplă cu un scop", iar dacă ar fi să spună ceva, din senin, unui oarecare trecator pe stradă, acel ceva ar fi "viața trebuie trăită!". Iar viața începe în momentul în care tu te-ai hotarât să te (re)naști...

Renașterea

Grădina în care Irina a renăscut se află în incinta Asociației Casa de Copii Sfânta Maria din sat Barați, comuna Mărgineni, județul Bacău. Acolo, la vârsta de 6 ani, a ajuns Irina, de loc din comuna Gioseni, după moartea mamei ei, împreună cu alte două surori. În total, sunt 9 frați, 8 fete și un băiat, cel din urmă beneficiar al Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanei cu Handicap Ungureni, cea mai mică dintre fete, aflată în plasament familial, elevă în clasa a VIII-a, patru dintre ele sunt cu familiile lor în Germania, unde lucrează cu contract de muncă în domeniul agricol, iar celelalte sunt beneficiare, de asemenea, de protecție socială. Irina este cea de-a VII-a din familie, după 13 ani de protecție la Casa "Sfânta Maria", fiind, în prezent, beneficiară a proiectului Centrul de Integrare a Tinerilor din cadrul Asociației Betania din Bacău unde și locuiește. Este studentă în anul II, la Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău, la Contabilitate și Informatica de Gestiune și voluntar totodată al Asociației Casa de Copii "Sfânta Maria", acolo unde, ne spune ea, a renascut.

"Am stat acolo circa 13 ani, a fost atât de frumos, că nu știu cum să povestesc. Surorile s-au purtat foarte frumos cu noi din prima secundă, iar lor le datorez dragostea mea pentru carte, faptul că la vârsta mea știu să iau o decizie și să mă descurc și faptul că... eu cu frații mei suntem cu adevărat o familie", a povestit Irina. Deși separați de soartă, între cei nouă frați există o legătură extrem de puternică și atât de sănătoasă că... pare greu de crezut.

"Fetele sunt un model. Sunt devotate trup si suflet una, celeilalte. Este ceva ce rar întâlnești în familii nedestrămate. Luptă una pentru cealaltă, sunt una pentru cealaltă", ne-a mărturisit și Claudia Lovin, asistent social la Asociația Betania, cea fară de care, Irina, deși o putea face, n-a vrut să vorbească.

Despre viața ei în Casa "Sfânta Maria", Irina nu se poate opri din vorbit. Acolo a fost casa ei. Acolo a renăscut, acolo a descoperit și a înțeles ce înseamnă iubire necondiționată, iertare și acceptare a ceea ce ești și-ți este dat. "Surorile au avut mare grijă de mine, cu rândul, acolo, ne ocupam unii de altii, acolo am învățat să cred în mine, să cred în umanitate. Eram, toți cei de acolo, o familie adevărată, făceam lecții împreună, ne jucam împreună. Făceam pictură, teatru, lectură", a povestit, de data aceasta cu licăr în priviri, Irina.

În Casa "Sfânta Maria", Irina a descoperit și gustul de carte, mai mult, în clasa a VII-a - primii opt ani i-a făcut la Scoala din Barați - și-a dat seama că-i place matematica, iar aceasta tot printr-o soră care îi ajuta pe copii la teme, după ce ei se întorceau de la ore.

"Eram în clasa a VII-a și, o soră (maica) care iubea matematica, a venit la noi să ne ajute la teme. Ea a descoperit că sunt bună la matematică, ea m-a făcut să înteleg că-mi place matematica. Am început apoi, intens, pregătirea și, dupa clasa aVIII-a, am urmat Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău, profilul Matematică-Informatică", a continuat Irina, propria-i poveste.

Mereu acasa

Odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, Irina a părăsit Casa Sfânta Maria, venind la Betania, la Centrul de Integrare a Tinerilor.

A parăsit-o "pe hârtie", pentru că, beneficiar acum al proiectului de la Betania, Irina, și nu doar ea, ci toți prietenii ei de asemanatoare copilărie, sunt totodată voluntari ai Casei Sfinta Maria din Barați și voluntari ai Asociației Betania.

"Este impresionant de-a dreptul să-i cunoașteți pe acești tineri. Toti cei care au ieșit din centru, cel puțin o dată pe an, pun mână de la mână și se duc la copiii aflați acum la Sfânta Maria, pentru a le dărui din puținul lor. Le fac spectacole, se joacă împreună, este impresionant", a ținut să mărturisească asistent social Claudia Lovin, din cadrul Asociației Betania.

Irina se simte și acum, la Betania, tot acasă. "Cred că sunt foarte norocoasă. La Sfânta Maria am fost acasă, la Betania sunt acasă. Gândul meu de recunoștință este pentru toți acești oameni care m-au ținut aproape de surorile mele, care nu ne-au lăsat să ne destrămăm, să fim o familie, să ne iubim. Pentru noi toate, acești oameni care ne sunt alături de atâția ani înseamnă acasa!", a spus tânara studentă. O studentă care promite, care, de fapt, își promite, care visează la casa ei, la familia ei, la afacerea ei.

Despre vise

"Dar cine nu visează, doamnă?", a zâmbit Irina. "Poate că dacă nu aș fi renăscut la "Sfâta Maria", n-aș fi avut vise. Așa, n-am amintiri. Sunt la prezent, iar viața mea este extraordinară. Am primit atâta dragoste că n-am timp să mă lamentez, să mă îngrijorez. Cred în umanitate și mai cred că pentru a reuși, un om are nevoie de minte, de conștiință, de îndrumători. Desigur, uneori mă gândesc ce-aș fi fost dacă n-ar fi fost asta povestea mea. Poate că, dacă nu ajungeam în acea grădină, acum, la 20 de ani, aș fi avut cel mult opt clase și o mare de copii cărora n-aș fi știut să le fiu un îndrumator".

Irina își înghite lacrimile, își ridică fruntea și zâmbește, definind demnitatea...

"Visez, cum să nu visez" - continuă Irina. "Îmi promit să fiu cuminte și vreau ca după ce termin facultatea, să mă duc în Germania, la surorile mele, să învăț limba germană, ca ele, să fac un curs de specializare în domeniul contabil și să mă stabilesc acolo. Mai am un an de facultate și plec". În Germania, surorile o așteaptă. Povestea Irinei este povestea lor. Au plecat la muncă legal, una dintre ele s-a stabilit definitiv, au familii, sunt împlinite, sunt fericite.

Până să ajungă în Germania, Irina mai are însă, ceva misiuni pe aici. Crearea de amintiri la prezent pentru copiii care, în fiecare an, renasc, independent de voința lor, "totul cu un scop însă, matematic", în vreo grădină sau alta...

Mădălina Rotaru

Sursa: www.desteptarea.ro

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat