Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Casa de Copii "Sfânta Maria", Barați

Casa de Copii "Sfânta Maria" cu sediul în Comuna Mărgineni, sat Barați, județul Bacău, funcționează ca organizație neguvernamentală din anul 1997, în baza Hotărârii Judecătorești nr. 47/1998.

Casa a fost construită din inițiativa Episcopiei Romano-Catolice de Iași și încredințată în administrare Surorilor Oblate Asumpționiste, călugărițe misionare.

Misiunea Casei de Copii "Sfânta Maria" este de a oferi protecție copiilor aflați în dificultate, orfani, abandonați, proveniți din familii cu risc social ridicat, prin servicii la cele mai înalte standarde, în vederea asigurării unei dezvoltări integrale și care să permită ulterior reintegrarea socială și familială a acestora în condiții optime.

Beneficiarii instituției noastre sunt 60 de copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 3-19 ani, băieți și fete, care provin din trei județe din Moldova: Bacău, Iași și Neamț. Toți copiii sunt ocrotiți în baza unei măsuri de protecție specială emisă de către Comisia pentru Protecția Copilului sau de către tribunal.

Activitățile desfășurate de către asociația noastră vizează următoarele aspecte:

1. Asigurarea unui climat care să ofere siguranță și confort psihic copiilor aflați în instituție.

2. Îngrijirea și asigurarea unei educații integrale adaptate la specificul vârstei și potențialului fiecărui copil în perspectiva unei dezvoltări armonioase.

3. Prevenirea abandonului copiilor de către familiile acestora pe durata șederii acestora în instituție.

4. Dezvoltarea deprinderilor de viață autonome în vederea integrării sociale și profesionale a copiilor cu vârste cuprinse între 14-18 ani, care urmează să părăsească instituția de ocrotire.

5. Identificarea tuturor posibilităților de reintegrare familială a copiilor aflați în instituție într-un timp cât mai scurt.

Proiectul educativ în desfășurare pune accentul pe următoarele patru obiective:

1. Obiectivul spiritual: permite fiecărui copil și adolescent să dea un sens vieții lor. Copiii sunt crescuți și educați după valorile umane și creștine. Exemplul dat de adulți are un mare rol în creșterea și dezvoltarea pe toate planurile a acestor copii.

2. Obiectivul pedagogic: cultivăm dragostea față de școală și studiu pentru ca fiecare copil să poată dobândi volumul de cunoștințe cerut, să-și dezvolte capacitatea intelectuală, judecata și simțul critic, să dezvolte aptitudinile și să aibă capacitatea de alegere în timpul școlii, cât și după terminarea formării, în vederea integrării lor sociale.

3. Obiectivul educativ: formăm persoane responsabile și autonome. Copiii utilizează bine timpul și fiecare are un loc și un rol precis în casă. Acordându-le încredere, toți copiii participă la diverse activități.

4. Obiectivul relațional: relația între persoane ajută la deschidere. Există o relație foarte bună între copiii din casă și cei din școală. Vara ne bucurăm de prezența grupurilor de voluntari care vin în sprijinul copiilor și propun activități variate. Insistăm mult asupra climatului de familie, lucrul în echipă, cooperare, toleranță, întrajutorare.

Activitatea noastră educativă s-a dezvoltat mult în cei 18 ani. Constatăm progrese importante în viața copiilor. De la deschidere și până astăzi, prin Casa de Copii "Sfânta Maria" au trecut peste 180 copii și tineri care au beneficiat de ocrotire și care se simt "acasă" atunci când ne vizitează. Unii dintre ei și-au întemeiat deja propria familie.

În serviciul copiilor lucrează 20 de persoane calificate: șapte călugărițe și personal angajat (psiholog, asistent social, asistent medical, educatori, îngrijitor).

Copiii sunt ocrotiți în casa mare din Barați și, pe măsură ce absolvă Școala cu clasele I-VIII din Barați, continuă cursurile liceale, profesionale (în Bacău) sau universitare, feicare după potențialul său. La Trebeș avem deschisă o casă pentru băieți adolescenți. Împreună cu ei se află în permanență o familie. În apropierea Școlii Speciale din Bacău, avem un apartament în care se află 4 copii cu nevoi speciale.

După programul de școală, copiii mănâncă, se odihnesc și își fac temele ajutați de educatori. În timpul liber, ei pot desfășura diverse activități extrașcolare: participă la activitățile de la Palatul Copiilor (dans modern, muzică ușoară și populară, desen-pictură, informatică, jurnalism) și desfășoară activități recreative acasă asistați de educatori. Copiii mai dispun și de o sală de jocuri, o bibliotecă, o sală de sport, un parc și un teren de sport.

Zi de zi, încercăm să descoperim și să punem în valoare darurile tuturor copiilor, pentru ca ei să ajungă la potențialul maxim. După terminarea studiilor, facem eforturi să îi susținem pentru a-și găsi un loc de muncă și pentru a trece treptat la un stil de viață independent.

Dorim să trăim ca într-o familie, să împărtășim bucuriile și dificultățile, să ne ajutăm și să creștem împreună. Satisfacția și recompensa noastră constau în progresele pe care vedem că le fac copiii de-a lungul timpul și în bucuria pe care o manifestă pentru faptul că sunt acceptați și iubiți așa cum sunt.

Toate aceste realizări sunt rezultatul colaborării dintre surori și lucrătorii din casă, între colaboratorii din exterior și voluntari, o colaborare în care feicare oferă din timpul propriu, din talentele și, nu în ultimul rând, din bunurile proprii.

Această operă caritativă de întrajutorare a copiilor aflați în dificultate va continua atâta timp cât vor exista persoane cu inimă mare care, într-un mod sau altul, doresc să contribuie la creșterea și educația lor, doresc să continue să facă bine.

Sr. Marinela Hazu, O.A.

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat