Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

O prezență mereu discretă

Cu câteva luni în urmă, în decembrie 2014, România a sărbătorit 25 de ani de la schimbarea regimului ceaușist. S-a vorbit mult despre înainte și după, despre rezultate și eșecuri... Biserica poate acum să-și spună cuvântul într-o societatea deschisă și democratică, ceea ce i-a fost imposibil o lungă perioadă de timp.

Suntem în anul dedicat vieții consacrate în Biserică și mulți ne-am obișnuit deja de a vedea călugări și călugărițe în comunitățile noastre, la orașe și sate, dar uităm că așa ceva nu era posibil în anii de atunci ai comunismului! Acel segment important din viața Bisericii a lipsit vreme de 40 de ani din istoria noastră recentă. Cum vorbește Dumnezeu lumii, în momentele dureroase? Unii ar putea găsi un probabil răspuns în rândurile care urmează, care nu sunt altceva decât o mărturie despre o generație care încetul cu încetul se stinge.

În anii de după Revoluție, fiind în noviciat în Congregația "Notre Dame de Sion", mergeam deseori într-o altă comunitate de surori, pe care noi, tinerele, le numeam "surori din epoca de aur". Dacă astăzi această expresie poate suna straniu celor mai tineri, pentru cei care au trăit acele vremuri, expresia le spune destul de multe; chiar dacă epoca era cât se poate contrară unei situații strălucitoare, aceste surori erau cele care dădeau viață cuvântului lui Dumnezeu și îl făceau să strălucească în jurul lor.

Printre ele era și sr. Lena, o soră mică de statură, deja înaintată în vârstă, care se deplasa greu din cauza unei probleme la un picior. Ceea ce m-a impresionant era că, deși auzisem că avusese o viață dificilă, pe fața ei se vedea o lumină, era totdeauna liniștită și zâmbitoare. Nu vorbea mult. În momentele mele mai dificile era o bucurie să o vizitez. Așteptam să-mi vorbească despre viața ei, deoarece știam că a fost și în închisoare. Niciodată nu vorbea despre ea și de suferințele ei. Un singur lucru îmi aduc aminte că repeta: "Datorită rugăciunii am fost eliberată". Cu timpul mi-am dat seama de unde venea această seninătate de pe chipul ei, ținând cont și de mărturiile adunate despre ea.

Sr. Lena, pe numele de familie Maria Ciobanu, s-a născut în anul 1923 în satul Pildești, județul Neamț. În anul 1938 a intrat în mănăstirea "Notre Dame de Sion" la Galați, după care a plecat la București pentru perioada de noviciat. Maestra de novice spunea: "Era una dintre cele mai bune novice, harnică, inteligentă, gata să facă orice era nevoie...". În timpul zilelor de reculegere, premergătoare primelor voturi, sora Lena se îmbolnăvește. Doctorul spune că este o boală incurabilă. Sr. Benedicta o încurajează și cere începerea unei novene de rugăciuni la sfânta Fecioară prin mijlocirea părintelui Ratisbonne, fondatorul congregației noastre. Iată ce spune sr. Lena unei superioare despre acest moment din viața ei: "Nouă zile după novena făcută de novice împreună cu mine, a fost chemat Monseniorul Ghika, care s-a pus în genunchi la patul meu, a pus acel spin din coroana lui Isus Cristos pe pieptul meu, care mă durea îngrozitor, și a spus «Tatăl nostru». Apoi a spus: «Dacă bunul Dumnezeu vrea, ea va fi vindecată». După nouă zile, m-au dus la spital, unde erau 20 de studenți, iar profesorul de medicină a declarat (adresându-se superioarei) că pacienta nu mai are absolut nimic. Și din acea zi, eu nu am mai avut niciodată dureri în piept".

A trăit pentru un timp la Iași, pentru a se recupera din punct de vedere al sănătății, unde a lucrat cu copiii, și de unde, în anul 1948, după naționalizarea mănăstirilor, a trebuit să plece în propria familie. În perioada comunistă a fost de mai multe ori interogată de miliție, bătută, și chiar a stat în închisoare pentru câteva luni. Ea a avut mereu încredere în ajutorul providenței. Fiind în închisoare, se adresa sfântului Iosif, precum ea însăși va spune mai apoi: "Când eram în închisoare, am făcut o novenă la sfântul Iosif, de dimineață până seara, și la ora 10 seara, m-au eliberat. Am multă încredere în sfântul Iosif și am promis că întreaga mea viață, prima miercuri din lună, voi plăti o Liturghie la sfântul Iosif pentru sufletele din purgator". Ieșită din închisoare, pentru faptul că era singură, a mers și a lucrat într-o familie de doctori timp de 13 ani, unde a învățat și limba franceză. După această perioadă a lucrat în Parohia Catolică din Răducăneni, unde pentru 26 de ani a slujit Biserica și împărăția lui Dumnezeu.

În anul 1993, când surorile, care erau împrăștiate în diferite colțuri ale țării, încep să se regrupeze, sr. Lena va merge pentru trei ani în comunitatea din Iași și apoi, în anul 1996, la Roman. În acești ani spunea: "Sfânta Fecioară, pe când eram bolnavă, m-a ajutat, persecutată fiind, m-a ajutat, peste tot m-a ajutat. Acum că suntem libere, unde voi merge? Iată, bunul Dumnezeu m-a adus aici, unde sunt foarte fericită și mulțumesc congregației care a avut grijă de mine. Eu nu o merit, dar totuși, iată sunt aici!"

Nu cred că este nevoie de a mai spune acum de unde venea acea lumină de pe fața ei, cine a condus-o în viață, și cine și ce i-a dat ei forță. Pentru cei care au cunoscut-o, a fost un instrument în mâna Domnului, ascuns în viața cotidiană a muncii, dar nu pentru aceasta mai puțin importantă în ochii Domnului, precum acea sămânță mică a împărăției care lucrează în lume.

În aceeași perioadă cu sr. Lena, multe alte surori de origine română, îl slujeau pe Dumnezeu departe de familiile lor, de țara lor și de meleagurile natale. Printre ele era și sr. Veronica Roca, născută în anul 1914 la Răducăneni, județul Iași. După timpul de noviciat, face primele voturi în anul 1939 la Paris în Congregația "Notre Dame de Sion". Persoană devotată și gata oricând de orice slujire, se va dărui cu entuziasm în multe câmpuri de apostolat în Franța. Între anii 1939 și 1993 a activat în diferite comunități din Franța, precum Strasbourg, Paris, Évry, Issy, Biarritz, Gémenos, Marseille, Mery-sur-Marne, Lorgues.

Dedicarea ei a impresionat mult pe cei care o cunoșteau, fiind foarte disponibilă. A lucrat la croitorie, cu copiii, în domeniul catehetic... Răbdarea în munca cu oamenii a caracterizat-o mult, fiind pentru mult timp directoarea unui cămin și mai apoi responsabilă în comunitatea din Lorgues. Pasiunea pentru slujirea lui Dumnezeu și a congregației, alături de iubirea de pământul natal, o aduce pe sora Veronica în România în anul 1993. Mulți i-au admirat curajul de a reveni după atâția ani, pentru a fi alături de surorile rămase aici. Ea va fi aceea care, timp de zece ani se va dărui, din toată inima, în a anima și îngriji surorile care au trăit timpurile grele ale comunismului și care cu bucurie s-au adunat în comunitatea din Roman.

Ea era aceea care te întâmpina la ușa mănăstirii, persoană impunătoare, prin statura și personalitatea sa, dar foarte primitoare. După ce o cunoșteai, îți dădeai imediat seama, că trăiește din plin din acea paternitate a lui Dumnezeu, prin grija pe care o avea pentru acele surori slăbite fizic din cauza anilor și a condițiilor de viață, însă tinere în suflet. Ele priveau la ea ca la o adevărată mamă și, chiar dacă erau din diferite colțuri ale țării și trăiseră 50 de ani în afara comunității, faptul că se găseau din nou în comunitate, le umplea inima de bucurie.

Sr. Veronica nu vorbea mult despre ea, însă din mărturia surorilor știm că era o persoană atentă la toate, înțelegătoare cu fiecare în parte. A reușit să facă din această diversitate de surori un singur trup, un singur cămin de pace și înțelegere. Acel "focar de rugăciune", cum unii numeau comunitatea, a fost binecuvântat prin prezența sorei Veronica, stinsă mai apoi din viață în anul 2010, în comunitatea Bayonne din Franța.

Sr. Iuliana Neculai

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat