Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman

Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, pe urmele Academiei "Sfântul Bonaventura" din Luizi-Călugăra, județul Bacău, și-a deschis porțile în ziua de 2 mai 1990, în localitatea Nisiporești, județul Neamț, de unde, începând cu toamna anului 1991 a fost transferat la Roman. Institutul și-a început activitatea universitară pe baza circularei nr. 50 din 15 iulie 1991, emisă de părintele provincial Iosif Sabău, în urma decretului diecezan nr. 1026 din 20 august 1991, emis de Excelența sa Petru Gherghel, Episcop de Iași, și pe baza H.G. nr. 92 din 1992. Din anul 1995, Institutul nostru este afiliat la Facultatea Pontificală "Sfântul Bonaventura" din Roma, iar începând cu anul universitar 2000-2001 a obținut, din partea Consiliului Național de Evaluare Academică și Acreditare, autorizația de funcționare provizorie. În cadrul Institutului funcționează două facultăți: Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus" (2009) și Facultatea de Teologie Pastorală (2001).

Creșterea calității învățământului și a cercetării au fost preocupările de bază ale conducerii Institutului și a corpului profesoral, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Acestea sau concretizat prin uniformizarea planurilor de învățământ, cooptarea unor profesori de valoare și recunoscuți pe plan național și internațional, promovarea fraților tineri care au absolvit facultățile pontificale și civile în rândul cadrelor didactice, implicarea studenților în munca de cercetare, editarea de cursuri și cărți și a unor reviste de specialitate.

Astfel, munca de cercetare s-a concretizat prin apariția a noi reviste, una fiind deja editată din anul 1993, "Viața Fraternă". Le amintim: "Studii franciscane", revista Institutului nostru; "Lumen fidei", revista Centrului de Studii Religioase "Sfântul Anton de Padova"; "Pax et unitas", revista Centrului de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios. Mai menționăm și coloana "Studia et Documenta" a Academiei Istorico-Juridice-Teologice "Petru Tocănel", în care s-au publicat diferite volume și teze de doctorat. Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus", în anul 2011 a înființat revista "Cultură și filozofie franciscană". Editura "Serafica" a jucat un rol important în publicarea cursurilor și a cărților elaborate de profesorii Institutului.

Biblioteca universitară "Petru Tocănel"

Un loc aparte în procesul de învățământ îl ocupă biblioteca Institutului. Biblioteca universitară "Petru Tocănel" are aproximativ 64.000 de volume, deținând carte rară și veche, în mare parte donată de părintele Petru Tocănel, dar și achiziționată sau donată de alți frați sau binefăcători.

Biblioteca noastră deține seriile complete ale unor enciclopedii renumite cum ar fi: Enciclopedia Italiană, în 35 de volume, Enciclopedia Britanică, în 25 de volume Enciclopedia Americană, în 20 de volume, și Enciclopedia Artei, în 17 volume. Cartea înregistrată până în momentul de față se ridică la 45.000 de volume. Volumele prelucrate până acum au fișe la cele două cataloage (alfabetic și sistematic) și sunt în jur de 30.000 de volume. S-a început introducerea pe calculator a fondului de carte pentru a facilita accesul la informație, producerea a noi documente de sinteză, în conformitate cu solicitările utilizatorilor (profesori, cercetători, studenți).

Conservarea și păstrarea cărților vechi și a cărților rare este un capitol special al responsabililor bibliotecii, deoarece ele înseamnă păstrarea conștiinței de neam și religie,fiind bine știut că patrimoniul scriitoricesc este reflexul material al conștiinței de identitate a neamului.

Biblioteca deține carte din toate domeniile: religie, filosofie, psihologie, logică, beletristică, geografie, istorie, arhivistică etc., iar fondul de carte este permanent actualizat, atât cu carte din țară, cât și din străinătate. Biblioteca poate fi accesată online la adresa: http://bibliotecapetrutocanel.ro

Centrele de cercetare, care și-au făcut simțită prezența la umbra și sub patronajul Institutului nostru, sunt o realitate plină de viață în cadrul activității academice și aici amintim cele trei realități existente: Centrul de Studii Religioase "Sfântul Anton de Padova", Academia Istorico-Juridico-Teologică "Petru Tocănel" și Centrul de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios "Pax et unitas".

Centrului de Studii Religioase "Sfântul Anton de Padova"

În anul 2000, din dorința de a putea oferi cadrelor didactice ale Institutului, dar și studenților posibilitatea unei afirmări științifice și de cercetare, s-a decis înființarea Centrului de Studii Religioase "Sfântul Anton de Padova". Acestei inițiative i-au răspuns cu entuziasm atât cadrele didactice, cât și studenții Facultății de Teologie Pastorală și cei ai Facultății de Filozofie "I. Duns Scotus". În perioada 2000-2003, Centrul de Cercetare a fost condus de către pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, iar din 2003 a fost ales director al Centrului pr. lect. univ. dr. Maricel Ianuș, până în 2009, urmând apoi pr. Alexandru Olaru, iar din octombrie 2011, este pr. drd. Fabian Iacob. Scopul acestui Centru este de a face cunoscută spiritualitatea antoniană și de a actualiza și pune la dispoziție noile cercetări pe planul dogmatic și sacramental al Bisericii, cu privire la exigențele și la provocările timpului nostru. Aceste cercetări sau materializat prin publicarea, începând cu anul 2003, a revistei "Lumen fidei", ce înglobează munca de cercetare a cadrelor Institutului, dar și a altor cercetători din țară și din străinătate.

Academia Istorico-Juridico-Teologică "Petru Tocănel"

Anul 2002 a adus comunității noastre o nouă realitate academică: Academia Istorico-Juridico-Teologică "Petru Tocănel". Evenimentul a fost precedat de simpozionul internațional "Plenitudo Legis, Amor Veritatis", ocazionat de comemorarea a 10 ani de la trecerea în casa Tatălui ceresc a părintelui Petru Tocănel.

Academia își propune să dezvolte laturile istorice și juridice, atât de mult prețuite de părintele Petru Tocănel, dar nu neglijează nici teologia, iar coloana "Studia et Documenta" este exemplul cel mai grăitor. Directorul Academiei a fost ales pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal, care a condus acest centru până în octombrie 2011. La începutul acestui an academic a fost propus și ales pr. lect. univ. dr. Eugen Răchiteanu. Dintre membrii acestei Academiei fac parte personalități ale lumii științifice și academice naționale și internaționale.

Centrului de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios "Pax et unitas"

În dorința de a aduce și a face cunoscut pe plaiurile românești "Spiritul din Assisi", în ziua de 30 martie 2003, în cadrul Senatului Institutului, s-a decis înființarea Centrului de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios "Pax et unitas". Inițiativa s-a bucurat de o largă apreciere, iar dintre membrii ei, atât onorifici, cât și coordonatori, fac parte ierarhi, clerici și laici aparținând diferitelor Biserici creștine: romano-catolică, greco-catolică și ortodoxă. Directorul acestui Centru a fost ales pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, iar din octombrie 2011 a fost numit pr. conf. univ. dr. Damian-Gheorghe Pătrașcu. Rezultatul discuțiilor și al cercetării sunt publicate în revista "Pax et unitas", apărută în anul 2003 și în colecția de studii Universalia.

Revista "Studii franciscane"

Revista Institutului nostru, "Studii franciscane", este destinată concretizării cercetărilor individuale sau de grup ale cadrelor didactice. Revista a apărut în anul 2002 și, aflându-se deja la cel de al XIII-lea număr, a însumat multe cercetări utile aprofundării studiului teologiei. Revista are pentru fiecare număr un titlu spre expunere, iar dezbaterea sa, prin prisma diferitelor discipline, oferă publicului larg o nouă orientare dar și o întărire în doctrina Bisericii Catolice. Directorul revistei a fost pr. lect. univ. dr. Mihai Gal, urmat apoi de pr. conf. univ. dr. Damian Gheorghe Pătrașcu și pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, iar în octombrie 2012 a fost ales pr. conf. univ. dr. Ștefan Acatrinei.

Revista "Viața Fraternă"

De notat este și revista cea mai "în vârstă", "Viața Fraternă", editată din anul 1993. Revista este îngrijită de către studenții noștri și, prin noul grup redacțional, și-a lărgit sfera, devenind o revistă de spiritualitate și cultură franciscană: ea dezvoltă o tematică bogată, de la spiritualitate și cultură franciscană, la teologie, filosofie, literatură, artă creștină, precum și diferite aspecte ale existenței cotidiene.

Realizările ultimilor ani s-au concretizat în manifestări culturale și religioase, în simpozioane internaționale și naționale, în conferințe, lansări de carte, sesiuni științifice și mese rotunde. De asemenea, este de menționat faptul că Institutul nostru caută în permanență să consolideze legături de colaborare cu alte instituții academice din țară și din străinătate.

Sursa: http://itrcf.ofmconv.ro

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat