Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

6. Timpul lui Mesia

La izvoarele cuvântului

Duminica I din Postul Mare (Marcu 1,12-15; 1 Petru 3,18-22)

"În acel timp, Duhul l-a dus pe Isus în pustiu. Iar în pustiu a stat timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana. Acolo era împreună cu fiarele, iar îngerii îi slujeau. După ce Ioan a fost închis, Isus a venit în Galileea, predicând evanghelia lui Dumnezeu și spunând: «S-a împlinit timpul și s-a apropiat împărăția lui Dumnezeu. Convertiți-vă și credeți în evanghelie!»".

"Preaiubiților, Cristos a suferit o dată pentru păcate, el, cel drept, pentru cei nedrepți, ca să vă ducă la Dumnezeu, dat la moarte în ceea ce privește trupul, dar înviat cu duhul, în care a venit și a predicat sufletelor care erau în închisoare, celor care odinioară nu au voit să asculte, când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, pe când se construia arca în care puțini, adică opt suflete, au fost salvate prin apă.

Aceasta este o imagine a Botezului care vă salvează acum pe voi nu ca o ștergere a necurăției trupului, ci ca o invocare de la Dumnezeu a unei conștiințe curate prin învierea lui Isus Cristos, cel care, după ce s-a înălțat la cer, este la dreapta lui Dumnezeu și căruia îi sunt supuși îngerii, stăpânirile și puterile".

(Moment de tăcere)

O perspectivă a textului sacru

1. "În pustiu"

Imediat după ce a coborât pentru a fi botezat în Iordan, Duhul Sfânt îl duce pe Isus în pustiul lui Iuda. Oarecum cu forța. Îl determină să meargă într-o regiune aridă care se extinde la est de Ierusalim, de la zona muntoasă a Iudeii spre Iordan și spre Marea Moartă. Este un loc al libertății, dar și al încercării. Menționat în profeții și preferat de Ioan, este locul în care se împlinește timpul escatologic al Duhului și în care se realizează trecerea de la sclavie la libertate, sub ocrotirea atotputernică a lui Dumnezeu.

2. "Patruzeci de zile"

Isus rămâne patruzeci de zile în pustiu și face o alegere semnificativă, într-o perioadă de timp simbolică, cu un mesaj puternic. Acest timp amintește de perioada unei generații, de cei patruzeci de ani petrecuți de Israel în pustiu. Pomenește de revelația avută de Moise pe muntele Sinai. Evocă drumul parcurs de profetul Ilie până la muntele Horeb. Încrezător în cuvântul lui Dumnezeu și întărit de Duhul Sfânt, Isus înfruntă puterile diabolice, le învinge, inaugurează timpurile mesianice și pregătește reconcilierea prevestită în profeții.

3. "Vestirea evangheliei"

Aflând de arestarea lui Ioan Botezătorul, Isus nu se mai întoarce pe malurile Iordanului, ci se îndreaptă spre Galileea, locul său de origine. Aici începe să predice evanghelia. În numele lui Dumnezeu el proclamă vestea cea bună a mântuirii, spune că s-a împlinit timpul alianței încheiate de Dumnezeu cu Israel în vechime și că împărăția lui Dumnezeu este aproape. Iată, a sosit timpul lui Mesia, în care Dumnezeu intervine cu putere și îndurare în istorie. De aceea sunt urgente două îndemnuri: convertirea, prin respectarea poruncilor, întoarcerea la Dumnezeu și recunoașterea suveranității divine și primirea evangheliei, prin acceptarea celui care vine în numele lui Dumnezeu și prin urmarea lui.

Interpretare și mărturie

Există o concepție circulară despre timp, asemenea succederii anotimpurilor, în care se spune că nu există nimic nou sub soare și că nașterea este legată iremediabil de moartea care sufocă orice speranță. Total altfel, există un mod de a vedea timpul ca o linie, care are la un capăt promisiunea lui Dumnezeu, iar la celălalt împlinirea acesteia. Între cele două capete există momente și fiecare moment, calitativ diferit și identificabil, compune istoria. Aceste momente conduc spre o noutate pe care Creatorul a fixat-o și exprimă dorințele sădite în inima omului, dorințe care sunt exact contrariul fricii. Postul Mare, timp de har, dezvăluie exact acele situații de murmurare, greșeală, cădere, tristețe, și evidențiază mai bine momentele de fidelitate, îndreptare, angajament, bucurie. Spunem astfel că e un timp de purificare și o cale de întâlnire cu Mântuitorul.

Răul nu are ultimul cuvânt - încetează, iar binele se impune - există. Aceasta este perspectiva Scripturilor și a profețiilor care în Isus Cristos își găsesc împlinirea. Isus Cristos este momentul decisiv al istoriei. În el se împlinește trecerea de la așteptare la împlinire. Aici și acum. În el și cu el, momentul prezent, indispensabil pentru sănătatea minții, necesar pentru armonia inimii și semnificativ pentru pacea sufletului, dă sens trecutului și importanță viitorului.

Galileea nu este numai locul de origine al Isus Cristos, ci este și locul în care el și-a început activitatea publică și locul în care discipolii au primit de la Isus înviat mandatul misionar. Galileea este și rămâne un loc aparte, tainic și simbolic, în care "evanghelia lui Dumnezeu" este proclamată tuturor, fără nici o deosebire, și în care discipolii lui Isus, mărturisindu-și credința, doresc să trăiască în pace, în comuniune cu ceilalți frați și încrezători în providența divină.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

- "Pustiul" este un simbol al liniștii, dar și o imagine a spațiului lipsit de viață, în care locuiește cel numit "ispititorul". Care sunt locurile simbolizate de "pustiu" în societatea de astăzi?

- În Postul Mare tema convertirii este propusă cu insistență. Ce înțeles are cuvântul convertire? Care sunt momentele și mijloacele prin care mesajul "convertiți-vă" este transmis unde vă aflați? Cum este acceptat apelul "credeți în evanghelie" în societatea de astăzi? Găsiți exemple de persoane consacrate care își mărturisesc credința în domeniul în care activați sau în mediul în care trăiți.

- Ce știți despre persoanele consacrate care și-au îndeplinit mandatul misionar sau care activează pe teritoriul Diecezei de Iași? Menționați rolul fraților franciscani și a surorilor franciscane din perioada interbelică sau din ultimele decenii, a operelor pe care le-au susținut sau a publicațiilor promovate în scopul exprimării credinței în Isus Cristos.

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

Doamne, fă din mine un instrument al împăcării între oameni:

Unde este ură, eu să aduc iubire,

Unde este vină, eu să aduc iertare,

Unde este dezbinare, eu să aduc unire,

Unde-i rătăcire, eu să aduc adevărul,

Unde-i îndoială, eu să aduc credință,

Unde-i disperare, eu să aduc speranță,

Unde-i întuneric, eu să aduc lumină,

Unde-i suferință, eu să aduc bucurie.

Doamne, ajută-mă ca mai curând eu să mângâi pe alții decât să fiu mângâiat,

Ca eu să-i înțeleg pe alții decât eu să fiu înțeles,

Ca eu să iubesc pe alții decât eu să fiu iubit.

Căci când mă uit pe mine însumi atunci mă găsesc,

Când iert atunci găsesc iertare,

Când mor pentru tine, atunci înviez la viața de veci.

(Sfântul Francisc din Assisi)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

Pr. Mihai Roca

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat