Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

3. Îndemn la bucurie și slujire generoasă

Din magisteriul Bisericii

Scrisoarea pastorală a episcopului Petru Gherghel

"Anul Vieții Consacrate trebuie să aibă la bază trei dimensiuni sau cuvinte cheie: evanghelie, profeție și speranță, care să arate lumii cine sunt și ce rol au persoanele consacrate în viața Bisericii și a societății. Persoanele consacrate: a) vestesc lumii evanghelia, vestea cea bună - sunt un ferment al noii evanghelizări; b) dau mărturie, ca o profeție, despre realitățile vieții veșnice, spre care toți se îndreaptă; c) reprezintă un adevărat model de speranță că tot ceea ce ne-a fost promis se va realiza în ciuda tuturor dificultăților și obstacolelor din societatea de azi".

(Moment de tăcere)

Observarea realității

1. Purtători ai evangheliei

În secolele VIII-IX creștinii din Moldova aparțineau de Patriarhia de Ohrida, azi în Macedonia. În această perioadă misionarii latini s-au întors în Italia, iar ritul latin a fost înlocuit cu cel greco-slav. După Schisma din 1054 creștinii din Moldova au păstrat ritul și limba slavonă și vor rămâne dependenți tot de Patriarhia de Ohrida.

Odată cu stabilirea cumanilor la începutul secolului al XIII-lea și activitatea călugărilor dominicani s-a înființat Episcopia de Milcov (1227-1241), care va exista până la invazia tătarilor din anul 1241, când a fost ucis episcopul de Milcov și aproape 90 de călugări. Mai târziu, prin trecerea minorității catolice sub autoritatea directă a papei în timpul voievodului Lațcu, s-a înființat Episcopia de Siret (1371-1434), iar prin susținerea călugărilor franciscani și dominicani, veniți din provinciile poloneze și ungurești, s-a înființat și Episcopia de Baia (1418-1523). În a doua parte a secolului al XVI-lea au fost chemați și călugării iezuiți care au desfășurat o activitate culturală și didactică susținută.

La începutul secolului al XVII-lea s-a înființat Episcopia de Bacău (1607-1818). La începutul secolului al XIX-lea, preoții misionari s-au decis să mute reședința episcopului la Iași, unde au înființat Vicariatul Apostolic al Moldovei (1818-1884) și Episcopia de Iași (de la 27 iunie 1884). În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, alături de călugării franciscani și iezuiți, prezenți deja de secole, își încep activitatea surorile franciscane Del Giglio și surorile Notre Dame de Sion.

2. Profeți ai unei vieți de credință

Persoanele consacrate care lucrau în Moldova și-au putut desfășura activitatea doar până în luna august 1948, când autoritățile comuniste au naționalizat bunurile instituțiilor bisericești și au închis toate mănăstirile și cele două seminarii din Iași și din Hălăucești. Va începe astfel perioada comunistă, marcată de un lung și greu martiriu. Surorile Notre Dame, Oblatele Asumpționiste, Damele Englese, surorile franciscane Del Giglio, frații franciscani, preoți și episcopi au fost constrânși să părăsească România, să abandoneze modul lor de viață sau să ia calea închisorilor. Vor contesta cu toții deciziile impuse de Securitate și vor continua să desfășoare activități clandestine, jertfindu-se pentru ca flacăra credinței să se mențină aprinsă în rândul catolicilor și să fie transmisă generațiilor viitoare.

3. Modele de speranță adevărată pentru toți oamenii

După anul 1989 redobândirea libertății de exprimare a credinței catolice a dus la o înflorire deosebită a vieții religioase. În prezent, în Dieceza de Iași există un frumos număr de congregații, de călugări și călugărițe, mai exact 56, dintre care 13 masculine și 43 feminine, cu un total de 170 de preoți și frați și 422 de surori cu voturi temporare ori perpetue. Aceste persoane consacrate locuiesc, se roagă și activează în cele o sută de case ale lor.

Confruntare și angajare

Oferirea de sine lui Dumnezeu. "Este vorba de o oferire care se aplică fiecărui creștin, pentru că toți suntem consacrați lui prin Botez, dar mai ales care le revine, în mod cu totul deosebit, călugărilor și călugărițelor, precum și laicilor consacrați, care, cu practicarea voturilor, aparțin lui Dumnezeu în mod deplin și exclusiv" (Episcop Petru Gherghel).

Întrebări pentru discuțiile în grupuri mici

- Prin vocația și misiunea proprie, persoanele consacrate, în special, dominicanii, franciscanii și iezuiții, au fost evanghelizatorii teritoriilor din Moldova. Ce ați putea spune despre istoria fraților franciscani care au contribuit la menținerea și mărturisirea credinței catolice în Moldova?

- Persoanele consacrate dau mărturie prin viața și activitatea lor de valorile care stau la baza carismei proprii și a voturilor făcute. Care sunt modalitățile prin care și-au mărturisit credința în perioada comunistă?

- Nu puține sunt dificultățile și obstacolele, dar și bucuriile și operele de slujire pe care atât frații și surorile, cât și credincioșii laici le întâmpină în mărturisirea credinței. Cunoașteți activitatea persoanelor consacrate din parohia sau din orașul în care trăiți? Care sunt operele pe care le susțin și pe care le promovează?

Momente de rugăciune

Rugăciune finală (nu se pune, se renunță)

Viața e dragoste, bucură-te de ea!

Viața e un mister, încearcă să-l pătrunzi!

Viața e o promisiune, n-o lăsa neîmplinită!

Viața e tristețe, treci peste ea!

Viața e un imn, cântă-l!

Viața e o luptă, accept-o și câștig-o!

Viața e o tragedie, fii tare!

Viața e o aventură, îndrăznește să ți-o asumi!

Viața e fericire, fii astfel încât să o meriți!

Viața e viață, ocrotește-o!

(Maica Tereza de Calcutta)

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

Atotputernice Dumnezeule, dătătorul tuturor darurilor și inspiratorul tuturor carismelor, te preamărim și îți mulțumim pentru Fiul tău, Isus Cristos, izvorul sfințeniei și al desăvârșirii, care lucrează neîncetat în Biserică și în lume pentru mântuirea neamului omenesc.

Îți aducem mulțumiri și te lăudăm că ai oferit Bisericii în Maria exemplul adevăratei vieți consacrate și al slujirii desăvârșite.

Fă, te rugăm, ca toate persoanele consacrate care au primit invitația la o slujire plină de iubire în mijlocul poporului nostru, să se bucure de bogăția darului sfânt, pentru a continua între oameni mărturia prezenței și lucrării tale mântuitoare. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

(Episcop Petru Gherghel)

Pr. Mihai Roca

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat