Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins « Mica Operă a Divinei Providențe (Orioninii)

Cateheza 26. O inimă fără margini

Din operele fondatorului

"Regulile mele voi nu le cunoașteți, dar voi cunoașteți viața mea și scopul pentru care muncesc: nimic pentru mine, totul pentru Dumnezeu și pentru sfânta Biserică romană și orice sacrificiu pentru a mă face sfânt și a mântui și a consola sufletele fraților mei. O inimă fără margini, pentru că este dilatată de caritatea Dumnezeului meu Isus răstignit: eu sunt nimic, totul este Isus și voința superiorilor (...) atracție și ardoare tot mai mare de Dumnezeu; iubindu-i pe toți în unul; în centru, razele; în astrul tuturor aștrilor, toată lumina".

"Să semănăm, din tot sufletul, la fiecare pas, fapte de bunătate și de iubire; să ștergem lacrimile celui ce plânge! Să auzim, fraților, strigătul neliniștit al atâtor frați ai noștri care suferă și îl așteaptă pe Cristos. Să le ieșim înainte ca niște buni samariteni, să servim adevărul, Biserica și patria, în numele milostivirii. Să facem bine tuturor și mereu, să nu facem rău nimănui!"

(Don Orione, Scrisori)

O întoarcere în timp

1. Un strateg al binefacerii

Ioan Alois Orione s-a născut la 23 iunie 1872, la Pontecurone, Italia. În ziua canonizării sale, la 16 mai 2004, papa Ioan Paul al II-lea îl definește "un strateg al binefacerii, ridicat în rang de iubirea întru Dumnezeu". Fiu al unui pavator de străzi și al unei țărănci puternice și pioase, Ioan Alois își dedică viața în slujba celor mai săraci și nevoiași. Are un temperament îndrăzneț și mărinimos, dar duios. La doar 20 de ani, începe să se îngrijească de tinerii din Tortona, mai întâi într-un Oratoriu festiv (1892), iar apoi într-un colegiu pentru copiii dornici de a studia (1893). Cu sacrificii personale nemăsurate și cu sprijinul unor instituții își completează activitatea curajoasă de binefacere pentru cei mai nevoiași, din orice sat, religie și chiar fără religie. Deseori zicea: "Dumnezeu este Tatăl tuturor". A murit la Sanremo, la 12 martie 1940. În ultimele sale zile repeta: "Nu vreau să trăiesc și să mor între palmieri, ci între săracii care sunt Isus Cristos!"

2. Carisma orionină

"Stăpânul lumii, după Dumnezeu, este poporul! Cine va fi stăpânul, do­minatorul lumii mâine? Nu va fi fiecare popor, ci vor fi masele populare. Și dacă s-ar întâmpla ca acest popor să se despartă de Biserică? Noi trebuie să aducem poporul la Biserică (...) Noi suntem aici până la urmă pentru cei umili, pentru orfani, pentru bătrânii abandonați" (Don Orione, Scrisori).

3. Să facem bine tuturor și mereu

Întoarcerea maselor populare, cu scopul de a le aduce la Cristos și la Biserică, este dorința mereu prezentă în viața lui don Orione. Întoarcerea celor săraci de la sărăcie și de la tendințe antireligioase și exprimarea unei credințe puternice și a unui devotament total față de Biserica lui Dumnezeu și față de papa sunt cei doi piloni pe care el și-a bazat întreaga existență. Acest ideal l-a transmis congregației pe care a înființat-o, Mica Operă a Divinei Providențe. Astfel, încă de la început, frații care îi urmează exemplul se apropie cu preocupare și iubire de cei mai lipsiți și mar­gi­na­lizați, de muncitorii umili și de membrii din clasa socială cea mai defavorizată.

În zilele noastre

Frații orionini transmit mai departe idealul de viață și de apostolat început de don Orione. Comuniunea cu Dumnezeu și cu ceilalți frați, în rugăciune și în spirit de slujire, dă valoare tuturor acțiunilor de zi cu zi, pentru slava lui Dumnezeu. Ogorul congregației este caritatea. Mica Operă a Divinei Providențe vrea să slujească cu iubire și își propune să împlinească faptele de milostivire spre alinarea morală și materială a celor lipsiți. Frații orionini se roagă și participă la educarea celor orfani și a celor rămași departe de virtuți și de muncă. Călăuziți de cuvintele sfântului Paul "Charitas Christi urget nos" și de motoul "Caritatea noastră nu încuie uși", ei îl descoperă și îl slujesc pe Isus Cristos în săracii cei mai abandonați și respinși.

Frații orionini răspândesc în rândul poporului atât evanghelia și iubirea față de Sfântul Părinte papa, cât și un spirit viu de caritate fraternă între oameni. Ei sunt prezenți și în România, la Oradea, încă din anul 1991, unde au construit Școala "Don Orione" și biserica "Duminica tuturor sfin­ților". Lângă București, la Voluntari, în anul 1994, congregația a deschis o casă de bătrâni care, în anul 2009, va deveni un centru pentru persoa­nele în vârstă și va avea și un Centru de Recuperare și Reabilitare pentru 20 de copii și 25 de tineri cu handicap grav.

Din anul 1998, frații orionini sunt prezenți și la Iași, unde acordă o atenție deosebită seminarului, adică formării viitorilor frați. Tot aici se desfășoară și alte activități educative și caritative, cum ar fi educarea copiilor rromi la oratoriul duminical, grădinița pentru copiii rromi, o locuință în sprijinul tinerilor orfani, asistența la domiciliu a zeci de familii nevoiașe și ajutorarea persoanelor dependente de alcool.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

1. Ioan Alois Orione observă, încă de când era seminarist, că tinerii și copiii sunt expuși unor pericole din partea societății și dorește să-i țină pe aceștia cât mai aproape de Biserică și de valorile creștine. Mai târziu, va deschide oratoriul, loc de joacă și învățătură. Ce l-a determinat pe don Orione să se ocupe de aceste persoane?

2. Don Orione înțelege dificultățile oamenilor din timpul său și dorește ca aceștia să trăiască spiritul creștin și să simtă iubirea lui Dumnezeu. Văzându-l pe Dumnezeu în aproapele - mai ales în cei săraci și mar­ginalizați - deschide diferite case și opere de caritate pentru ca toți oamenii să simtă iubirea divină. Cunoașteți vreo casă de caritate orionină? Ce puteți spune despre activitățile desfășurate de frații orioni la Iași sau în alte localități din România?

3. Ideea centrală a carismei orionine este răspândirea iubirii lui Dumnezeu și iubirea față de Sfântul Părinte papa în fiecare pătură socială. Frații orionini doresc să concretizeze acest ideal prin operele de caritate. Cunoașteți activitatea fraților în centrele din Voluntari și Oradea? Prin ce activități se remarcă misiunea lor educativă și caritativă?

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

"O, suavă, sfântă bunătate a lui Dumnezeu și a Bisericii sale! Să fim plini de bunătatea Domnului și, apoi, nu vă mai temeți că lucrarea voastră va fi în zadar; orice cuvânt bun e de la Dumnezeu; orice mare și sfântă iubire față de Dumnezeu și de oameni este nemuritoare! Bunătatea învinge totdeauna; ea are un cult secret chiar și în inimile cele mai reci, mai singure, mai îndepărtate. Amin".

(Don Orione)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

- Oratoriul (A. Campagna)

Pr. Marius Bereșoaie, FDP

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat