Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Urmarea lui Isus Cristos

Ordinul Carmelitan

Cateheza 14

O experiență profundă a iubirii lui Dumnezeu

Din Ratio Institutionis Vitae carmelitanae

"Izvorul și țelul vieții religioase, deci și ale vieții carmelitane, este Tatăl care prin insuflarea Duhului Sfânt ne cheamă la o experiență spirituală de comuniune profundă și de iubire pentru Isus Cristos, ascultător, sărac și cast. Tatăl este cel care prin Duhul Sfânt ne consacră, ne transformă și ne conformează chipului lui Cristos și ne conduce la comuniunea cu sine și cu frații.

La rândul nostru, ca și persoane și comunitate, îl alegem pe Isus Cristos ca unicul Domn și Mântuitor al vieții noastre. Ne propunem să parcurgem un drum de convertire graduală și progesivă care să îmbrățișeze întreaga noastră viață, pentru a ne lăsa conformați lui Cristos de câtre Duhul și să ajungem la uniunea cu Dumnezeu.

Carmelitanul se simte atras de Domnul Isus Cristos și invitat la o relație personală, vie, profundă și constantă cu el, până să-și însușească aspectele spirituale și să se îmbrace cu personalitatea sa. Urmarea lui Isus Cristos este legea fundamentală pentru noi și marchează drumul nostru spre o mai profundă experiență a iubirii lui Dumnezeu. Îndatorirea de a trăi într-o profundă relație cu Cristos și de a ne conforma lui este punctul central al vieții noastre religioase".

O întoarcere în timp

1. Scurt istoric

Ordinul Carmelitan s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în Țara Sfântă, pe muntele Carmel. Fondatorii sunt un grup de pelerini veniți din Europa. Ei s-au decis să rămână pe muntele Carmel și să trăiască o viață eremitică de rugăciune și pocăință. Între anii 1207-1214, sfântul Albert scrie o Regulă pentru eremiții de pe Carmel, propunându-le modelul profetului Ilie. În anul 1247, papa Inocențiu al IV-lea aprobă Regula Carmelitană, iar grupul de eremiți devine Ordinul Fraților Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel.

2. Contemplația: inima carismei carmelitane

Dimensiunea contemplativă nu este doar o parte dintre elemente carismei (rugăciunea, fraternitatea și slujirea), ci este elementul dinamic ce le unește pe toate trei. În rugăciune, ne deschidem harului lui Dumnezeu care, gradual, ne transformă prin toate evenimentele vieții și ne face capabili să menținem relații frățești autentice, să fim disponibili slujirii, compasiunii, solidarității, capabili să prezentăm Tatălui dorințele, suferințele, speranțele și strigătul oamenilor. Fraternitatea este locul de probă al autenticității. Suntem frați, în drum spre unicul Tată, împărtășim darurile Duhului și ne susținem reciproc. De la slujirea gratuită și dezinteresată, pe care fratele contemplativ o dăruiește, primește ajutor pe calea spirituală și crește în disponibilitatea de a se lăsa călăuzit de puterea Duhului, în slujba fraților.

3. Contemplativi în mijlocul poporului lui Dumnezeu

Dimensiunea contemplativă este trăită pe deplin atunci când se află în relație cu aproapele. Frații carmelitani, încă de când erau pe muntele Carmel, au înțeles că viața lor, trăită după exemplul lui Isus Cristos, este completă dacă este în comunitate. Împărtășirea idealului de viață, a credinței și a bucuriei este drumul care îi duce spre desăvărșirea vieții în Cristos. De fapt, viața comunitară cu cât este mai evanghelică, cu atât mai mult se deschide spre oameni, aducâțndu-le vestea împărăției lui Dumnezeu. Frații trăiesc astfel carisma contemplației atât în toate situațiile vieții, cât și în singurătatea chiliei, sub privirea iubitoare a lui Dumnezeu.

În zilele noastre

Carmelul se împarte în două mari ramuri: Ordinul Carmelitan, din care face parte și Mănăstirea de la Luncani, și Ordinul Carmelitan Desculț, care provine din reforma sfintei Tereza de Avila. Călugărul carmelitan este omul pasionat de Dumnezeu. Punându-l pe Cristos în centrul vieții sale de zi cu zi, el se lasă condus de Duhul Sfânt acolo unde este mai mare nevoie de el și acolo unde Dumnezeu vrea să refacă alianța sa de iubire cu omul, să aline durerile unei vieți suferinde, să crească credința într-un suflet șovăielnic și să semene speranța, credința și dragostea în inimi.

Păstrând atitudinea vieții eremitice de pe muntele Carmel, fratele carmelitan trăiește dimensiunea contemplativă acolo unde se află - parohii, sanctuare, centre de spiritualitate, scoli, spitale - și vestește tuturor că Dumnezeu însoțește și susține istoria omului cu o dragoste paternă.

Din anul 2002 Ordinul Carmelitan este prezent în Dieceza de Iași prin călugării de la Mănăstirea Carmelitană din Luncani, județul Bacău. Aici, călugării carmelitani au carisma și spiritualitatea lor proprie și împărtășesc frumusețea vieții și a relație cu Dumnezeu cu oricine vine în acest loc. Lângă mănăstire, în centru de spiritualitate, ei sunt disponibili mereu pentru îndrumare spirituală și spovadă, pentru îndrumarea grupurile de credincioși veniți pentru formare și pentru reculegere. Centrul de spiritualitate își propune să contribuie la favorizarea întâlnirii cu Dumnezeu, la ieșirea din labirintul vieții frenetice și la punerea în ordine a lumii interioare, pentru ca viața de zi cu zi să fie trăită în profunzimea ei, iar Isus Cristos să fie mereu pe primul loc.

Mănăstirea de la Luncani acordă o atenție deosebită și discernământului vocațional. În acest sens, sunt primiți tinerii care sunt în căutarea voinței lui Dumnezeu. Mănăstirea are o frumoasă biserică închinată Maicii Domnului de pe muntele Carmel și Profetului Ilie. Mulți pelerini vin la mănăstire din devoțiune față de Fecioara Maria, Regina Sfântului Scapular. Pe 16 iulie - ziua hramului - și pe 20 iulie, pelerinii vin în număr mare pentru a-l cinsti pe Dumnezeu și pe Maica sa preasfântă. Tot în aceste două zile, cei care doresc îmbrăcă scapularul Mariei. În mănăstire se află relicva scapularului purtat de sfântul Ioan Paul al II-lea în timpul vieții.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

1. Ordinul Carmelitan nu are un fundator propriu, ci un grup de pelerini care s-au stabilit pe muntele Carmel și care ulterior au pus bazele unei comunități eremitice, retrasă de lume, în contact cu Dumnezeu. Ce cunoașteți din istoria acestui ordin contemplativ?

2. Carmelul are mulți sfinți mistici cunoscuți, cum ar fi (exemple ...), nenumărate rugăciuni frumoase și profunde, locuri renumite de spiritualitate. Un renumit călugăr carmelitan Iacob de Vitry, scriind despre contemplația primilor eremiți pe muntele Carmel afirma: "Călugării carmelitani pe muntele Carmel ca niște albine culeg nectarul Cuvântului lui Dumnezeu pentru ca apoi acesta să devină mierea spirituală a contemplației". Ce vă spune cuvântul contemplație sau mistică?

3. Modelul de viață contemplativă este trăit de frații carmelitani în mănăstirea de la Luncani, județul Bacău. Aici, frații se roagă, trăiesc în fraternitate, împărtășesc cu cei care îi vizitează spiritualitatea lor specifică. Dacă ai cunoscut mănăstirea din Luncani poți spune prin ce anume se remarcă frații carmelitani în acest loc?

Valorile carmelitane se pot trăi și în familii, de câtre laici. Care valori carmelitane te-ar putea ajuta în drumul tău spiritual spre Isus Cristos?

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

Floarea Carmelului

O mlădiță înflorită

Splendarea cerului

Numai tu ești Fecioară și Mamă.

Mamă preabună

Veșnic Neprihănită

Ocrotește-i pe fiii tăi devotați

O, Steaua mării.

(Imn antic al călugărilor carmelitani)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

Pr. Augustin Mihai Folner, O.Carm.

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat