Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL VIEȚII CONSACRATE  

» înapoi la cuprins «

Urmarea lui Isus Cristos

"Ordinul Fraților Minori Conventuali"

Cateheza 11

Imitarea lui Cristos, sărac și umil

Din operele fondatorului

"Și după ce Domnul mi-a dăruit frați, nimeni nu mi-a arătat ce trebuie să fac, dar însăși cel preaînalt îmi mi-a descoperit că trebuie să trăiesc după modelul sfintei evanghelii" (Testamento di San Francesco).

Regula și viața Fraților Minori este aceasta: a păstra sfânta evanghelie a Domnului nostru Isus Cristos, trăind în ascultare, fără nimic propriu, și castitate. Fratele Francisc promite ascultare și respect papei Honoriu, precum și succesorilor săi aleși în mod canonic, și Bisericii Romane - aceasta a fost carisma particulară a sfântului Francisc de Assisi, imitarea celui sărac și umil.

Umilința întrupării l-a învățat cât de mare este iubirea lui Isus, Dumnezeu-om, care s-a făcut ca unul dintre noi și a voit să împărtășească realitatea celui mai sărac dintre săraci. În pătimirea lui Cristos, sfântul Francisc a descoperit "supunerea binevoitoare" a Fiului lui Dumnezeu care a asumat durerea, umilirea și părăsirea totală din dragoste pentru răscumpărarea omului.

O întoarcere în timp

1. "Solul marelui Rege"

Sfântul Francisc se naște în anul 1182, la Assisi, în Italia, și primește la botez numele Giovanni. În timpul tinereții, destul de zvăpăiate, participă la ciocnirile armate al comunei natale și mai bine de un an este luat prizonier de război la Perugia, fiind eliberat la sfârșitul anului 1203. După doi ani începe o viață nouă. Îmbrăcat cu o haină sărăcăcioasă în formă de cruce și numindu-se "Solul marelui Rege", Francisc începe să predice cu fervoare pacea și pocăința. Cu aprobarea episcopului, duce o viață de pocăință, care va provoca o schimbare radicală în viața Bisericii. În septembrie 1224, pe muntele Verna, primește stigmatele, iar doi ani mai târziu, la doar 44 de ani, se îndreaptă spre casa Tatălui ceresc.

2. Carisma franciscană

"Imitarea celui sărac și umil" este forma de viață și de mărturisire evanghelică începută de sfântul Francisc de Assisi, prin darul Duhul Sfânt, în cadrul Bisericii. Această carismă este transmisă ordinului de sfântul Francisc - în calitate de fondator - și este dezvoltată constant, de-a lungul istoriei, de același ordin. Carisma franciscană se particularizează prin specificul "conventual", termen care apare în documentul papei Inocențiu al IV-lea, Cum tamen veri, din anul 1250.

3. "Supunerea binevoitoare"

Sfântul Francisc își propune nu numai să se integreze în viața comunității ecleziale, adică să simtă, să trăiască, să muncească în comuniune cu ceilalți credincioși, ci să se implice în întreaga misiune apostolică a Bisericii. Înflăcărat de dorința vestirii bunătății lui Isus Cristos, devine un apostol itinerant al Evangheliei, ajungând până acolo încât să nu se mai considere prietenul Domnul, dacă nu reușește să aprindă de iubire sufletele răscumpărate de Mântuitorul. El însuși îi trimite pe frați în misiune, dincolo de granițele Italiei, iar pentru o mărturisire autentică a credinței le recomandă două atitudini: mărturia vieții, adică "să se iubească și să nu se certe"; și predicarea, prin care "să vorbească atunci când Dumnezeu le va da harul".

În zilele noastre

Fratele franciscan își propune să devină un model de apostol - asemenea sfântului Francisc - să-și trăiască viața în comuniune cu exigențele Bisericii și să mențină mereu legătura cu ambientul religios, social, cultural și economic al timpului său. El este chemat să trăiască urmarea lui Cristos în fraternitate și alături de omul rătăcit și temător, însetat de pace, de libertate și de dreptate.

Carisma franciscană îl ajută pe orice frate să se întâlnească zi de zi cu marile bucurii și probleme ale omului contemporan. Astfel, el împărtășește cu ceilalți satisfacția sufletească a solidarității tot mai extinsă între popoare, sensibilitatea crescândă față de calitatea vieții umane, grija față de creație, în toate formele ei. În același timp, în activitatea fratelui franciscan sunt prezente preocupările și problemele oamenilor de astăzi, care se prezintă sub forma egoismului în toate formele sale (materialism, hedonism, consumism), sub forma naționalismului bolnav sau a stăpânirii altora, sub masca separării tot mai mari între bogați și săraci sau a lipsei de respect față de viață. Prin trăirea carismei sale, fratele franciscan vestește și mărturisește prin modul său de viață evanghelic, solidar cu cei mai din urmă ai societății, că există mai multă bucurie în a da decât în a primi: scopul vieții sale este să vestească pacea, unde este dușmănie, și să ducă iubirea, unde este ură.

Urmând exemplul sfântului Francisc, frații franciscani își însușesc și mărturisesc următoarele trei aspecte principale:

- Viața în comunitate: prin trăirea fraternă (rugăciunea comună; activitățile și bunurile împărtășite; lectio divina etc.) pe urmele sărăcuțului din Assisi;

- Atenție deosebită față de Biserică: prin ascultarea față de ceea ce dorește și vrea Biserica - popor a lui Dumnezeu - și prin exprimarea fidelității față de Sfântul Părinte papa;

- Activitatea în orașe și sate: prin împlinirea operelor de apostolat, întâmpinând problemele și împărtășind așteptările contemporanilor.

Întrebări pentru discuții în grupuri mici

1. De la idealul de libertate și luptă, la sărutarea rănilor unui lepros și la compunerea unuia dintre cei mai profunzi imni - "Cântarea fratelui soare" - viața sfântului Francisc este presărată cu trăiri și evenimente deosebite. Ce momente remarcabile vă amintiți din viața acestui mare sfânt?

2. Carisma se află la baza vieții fiecărui frate minor conventual. Știați că în Dieceza de Iași frații sunt prezenți în pastorația din zece parohii, în 13 comunități, dintre care două sunt comunități formative? În total, în Dieceza de Iași există 78 de preoți franciscani și patru frați. Ce știți despre Seminarul Franciscan din Roman și despre activitatea "Academiei Petru Tocănel"?

3. Anul acesta Frații Minori Conventuali din România celebrează un dublu jubileu: 120 ani de la înființarea canonică a Provinciei și 25 ani de la redeschiderea acesteia și reluarea activităților ei. Cunoașteți aspecte din trecutul misionar al fraților franciscani? Ce știți despre operele și proiectele organizate și desfășurate în prezent de frații franciscani în Dieceza de Iași?

Momente de rugăciune

(Se pot face intenții spontane)

Tatăl nostru

Rugăciune finală

Tu ești sfânt, Doamne, unicul Dumnezeu,

care înfăptuiești lucruri minunate,

tu ești puternic, tu ești mare,

tu ești cel preaînalt,

tu ești rege atotputernic, tu, Tată sfânt,

regele cerului și al pământului (...).

tu ești iubire și caritate,

tu ești înțelepciune,

tu ești umilință, tu ești răbdare,

tu ești frumusețe, tu ești blândețe,

tu ești siguranță, tu ești liniște,

tu ești bucurie și veselie,

tu ești speranța noastră (...),

Doamne mare și minunat,

Dumnezeu atotputernic,

Mântuitor milostiv.

(Sfântul Francisc, Laudă Dumnezeului celui preaînalt)

Reflecții și mărturii

(Online pe site-ul www.ercis.ro, meniul Cateheză/Anul Vieții Consacrate)

Alte surse:

Pr. Damian Anton OFMConv.

» înapoi la cuprins «

 

free hit counter



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat