Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL CREDINȚEI ȘI FAMILIA 

Supliment la revista Lumina creștinului

» Cuprins «

8. Iubirea - criteriul judecății finale
(De unde va veni să-i judece pe cei vii și pe cei morți)

(Articolul 7 din Crez)

Premisă

Materialul care urmează se dorește a fi un ajutor pentru cititori în Anul Credinței orientat spre familie, întrucât Dieceza de Iași a intrat în ultimul an dedicat familiei și Căsătoriei creștine. Familia este celula de bază a Bisericii și a societății. De sănătatea ei spirituală și de binele ei depind împlinirea fiecărui membru și mersul societății.

Ca atare, materialul următor se adresează celor care năzuiesc spre îmbunătățirea vieții lor de familie. Scopul este de a vă regăsi ca familie, de a crește împreună, de a înțelege mai bine planul lui Dumnezeu cu privire la Căsătorie și de a vă apropia mai mult de acela care a fondat Căsătoria. Pentru tineri va fi un real ajutor în pregătirea pentru viitorul lor.

Materialul de față pornește de la o cateheză care a fost propusă de unul dintre studenții de la Seminarul din Iași (anul V) care în anul academic 2011-2012 au făcut cursul de catehetică. După o cateheză introductivă despre credință, catehezele din acest an pastoral (octombrie 2012 - octombrie 2013) sunt constituite din cele 12 articole ale Crezului aplicate în viața de familie.

Cel mai bine ar fi să parcurgeți textele împreună cu soțul sau soția. Faceți-vă timp, citiți textele propuse și aprofundați-le. Încercați apoi să citiți întrebările cu glas tare și să răspundeți la ele. E posibil ca răspunsurile să fie baza unor discuții dintre voi, care, dacă se vor desfășura cu răbdare și înțelepciune, vă vor face bine, mărind comuniunea dintre voi. La final rugați-vă împreună. Cereți de la Dumnezeu puterea de a pune în practică ceea ce ați descoperit că vă ajută în a înainta în viața de familie.

Dacă nu sunteți căsătorit sau nu aveți cum să studiați cateheza împreună cu partenerul, încercați să parcurgeți textele singur.

Fie ca Domnul să reverse binecuvântările sale asupra tuturor familiilor, făcându-le să crească în credință.

Pr. Cornel Cadar

Rugăciunea de început

Isuse Cristoase, ne este greu să-l iubim pe aproapele nostru, pe fratele nostru, dar ne este și mai greu să-i iubim pe cei pe care nu-i vedem, să ne angajăm pentru frații pe care nu-i cunoaștem și nici ei nu ne cunosc pe noi. Ajută-ne să dobândim o inimă plină de iubire și atentă față de frați încă din familie; dă-ne ochi capabili să-i vadă pe frații aflați în suferință și în lipsuri. Fă și din noi, Isuse, frați și surori pentru aceste persoane aflate în lipsuri sau suferințe. Tu care te-ai făcut om, care ai purtat toate suferințele omenirii și ai murit pe cruce pentru noi toți. Amin.

Introducere

Fiecare dintre noi, la sfârșitul vieții sale pământești, se va prezenta în fața Domnului pentru a fi judecat. Judecata se va face în funcție de iubirea noastră. Iubirea este imperativul absolut al învățăturii creștine. Primul nostru contact cu iubirea se realizează în familiile noastre. Vom fi judecați tocmai în funcție de această iubire exprimată în fapte.

Reflecție biblică

Din Evanghelia după sfântul Matei (Mt 25,31-45)

Când va veni Fiul Omului în gloria lui, împreună cu toți îngerii, atunci se va așeza pe tronul său de mărire. Și se vor aduna înaintea lui toate națiunile, iar el îi va despărți pe unii de alții, așa cum păstorul desparte oile de capre: va pune oile la dreapta sa, iar caprele la stânga. Atunci regele va spune celor de la dreapta sa: "Veniți, binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi de la crearea lumii, căci am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat, am fost în închisoare și ați venit la mine". Atunci îi vor răspunde cei drepți: "Doamne, când te-am văzut flămând și te-am hrănit, sau însetat și ți-am dat să bei? Când te-am văzut străin și te-am primit, sau gol și te-am îmbrăcat? Când te-am văzut bolnav sau în închisoare și am venit la tine?" Iar regele le va spune: "Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut"".

Observarea realității

Familia Yoboué se afla în biserică atunci când părintele paroh, un preot misionar italian, a proclamat Evanghelia despre iubirea față de aproapele, criteriul judecății finale. Tatăl a tradus credincioșilor Evanghelia în limba tribului, fiind catehetul principal al comunității. Alături de soția sa, catehetă a comunității de asemenea, au mijlocit pe lângă șeful satului și pe lângă notabili, în urmă cu 15 ani, ca acea comunitate să primească Evanghelia. Acum comunitatea era deja o adevărată parohie, foarte implicată în vestirea lui Cristos prin cuvinte, dar, mai ales, prin fapte. Cei doi băieți ai familiei erau înscriși la Liceul Sanitar. De fiecare dată când veneau acasă își ajutau părinții în îngrijirea bolnavilor de lepră în cadrul spitalului deschis de misiunea unor surori benedictine.

Ascultând acum Evanghelia, toți se analizau dacă au făcut suficient pentru cei sărmani. După Liturghie s-au întors la spital pentru a-i îngriji pe bolnavii lor. Deodată s-a auzit o împușcătură. Toți patru au ieșit în curte. Acolo se aflau trei rebeli înarmați. Rebelii i-au cerut tatălui toți banii, în caz contrar îl vor ucide. Nici nu apucă bietul om să spună că ei nu au bani, ci doar medicamente, că unul dintre rebeli și-a ridicat arma și l-a ucis. Apoi l-au silit pe băiatul mai mare să ia o armă, în timp ce fratele său era deja în genunchi cu arma la cap. "Dacă n-o vei ucide pe mama ta, fratele tău va muri!" Aceste cuvinte i-au scobit inima mai mult decât o daltă care scobește un lemn. A privit spre mama sa, apoi spre fratele său. Atât mama cât și fratele îl priveau cu compasiune. Ochii lor erau strălucitori, poate mai strălucitori decât de obicei. "Îți dau 10 secunde după care vei fi responsabil atât de moartea mamei tale cât și de moartea fratelui tău!" Și numărătoarea a început. A ridicat arma cu mâna tremurândă și a privit spre mama sa care îl îndemna s-o facă, aprobându-l dând din cap. Acum îi răsunau și mai puternic în minte cuvintele: "Ori de câte ori ați făcut aceasta unuia dintre aceștia mici, mie mi-ați făcut-o". După, s-a auzit o împușcătură...

Confruntare și angajare
- Dacă Isus ar veni azi cum mi-aș petrece ziua?
- Cum ne ajută gândul la judecată?
- Ce înțelegeți prin cuvintele sfântului Ioan al Crucii: "În amurgul vieții noastre vom fi judecați despre iubire, și, pentru a ne deschide acestei iubiri, trebuie să renunțăm la tot ce nu e Dumnezeu"?
- Cum ar trebui să fie trăit preceptul iubirii față de aproapele într-o familie creștină?
- Care ar trebui să fie atitudinea noastră față de prietenul aflat în nevoie? Dar față de dușmanul aflat în aceeași nevoie?
- Cum ar fi trebuit să se comporte fratele mai mare din familia Yoboué?
- Ce înseamnă a hrăni, a da de băut, a îngriji într-o țară africană (Kenya)?
- Care este foamea și setea tânărului european din timpul nostru?

Rugăciune finală

Isuse Cristoase, ochii noștri sunt îndreptați doar spre cei care ne fac bine și spre cei care ne cunosc. Îi iubim doar pe cei care ne iubesc și-i urâm pe cei care ne urăsc. Spre tine ne îndreptăm cerându-ți ajutorul ca să cultivăm sensibilitatea față de aproapele încă din familia noastră.
- Dă-ne harurile necesare ca iubirea noastră față de aproapele să depășească "granițele" familiei. R.

R.: Te rugăm, ascultă-ne!
- Ajută-ne să înțelegem că ceea ce ne face frați nu este sângele, ci faptul că toți suntem fiii aceluiași Tată. R.
- Sprijină-ne cu harul tău ca faptele noastre caritative să nu urmărească alt scop decât slujirea ta. R.
- Luminează-ne cu Duhul tău ca în cei care suferă să te vedem pe tine. R.
- Ajută-ne ca faptele noastre bune să nu fie săvârșite din cauza temei de judecată, ci să fie manifestarea sinceră a iubirii față de toți oamenii. R.
- Învață-i pe cei care suferă din cauza foamei, a setei, a lipsurilor, a boli sau a suferinței să o ofere Tatălui ca o participare la suferințele tale. R.
- Fii îndurător la judecata finală cu toți cei care în această viață te-au slujit în cei mici, care sunt frații tăi. R.

Doamne, Isuse Cristoase, deschide ochii noștri ca în fiecare om cu care ne întâlnim să vedem un adevărat frate asupra căruia să ne revărsăm iubirea. Amin.

Laurențiu Luca

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat