Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL CREDINȚEI ȘI FAMILIA 

Supliment la revista Lumina creștinului

» Cuprins «

10. Familia - "o mică Biserică" în interiorul Bisericii
(Cred în... sfânta Biserică catolică)

(Articolul 9 din Crez)

Premisă

Materialul care urmează se dorește a fi un ajutor pentru cititori în Anul Credinței orientat spre familie, întrucât Dieceza de Iași a intrat în ultimul an dedicat familiei și Căsătoriei creștine. Familia este celula de bază a Bisericii și a societății. De sănătatea ei spirituală și de binele ei depind împlinirea fiecărui membru și mersul societății.

Ca atare, materialul următor se adresează celor care năzuiesc spre îmbunătățirea vieții lor de familie. Scopul este de a vă regăsi ca familie, de a crește împreună, de a înțelege mai bine planul lui Dumnezeu cu privire la Căsătorie și de a vă apropia mai mult de acela care a fondat Căsătoria. Pentru tineri va fi un real ajutor în pregătirea pentru viitorul lor.

Materialul de față pornește de la o cateheză care a fost propusă de unul dintre studenții de la Seminarul din Iași (anul V) care în anul academic 2011-2012 au făcut cursul de catehetică. După o cateheză introductivă despre credință, catehezele din acest an pastoral (octombrie 2012 - octombrie 2013) sunt constituite din cele 12 articole ale Crezului aplicate în viața de familie.

Cel mai bine ar fi să parcurgeți textele împreună cu soțul sau soția. Faceți-vă timp, citiți textele propuse și aprofundați-le. Încercați apoi să citiți întrebările cu glas tare și să răspundeți la ele. E posibil ca răspunsurile să fie baza unor discuții dintre voi, care, dacă se vor desfășura cu răbdare și înțelepciune, vă vor face bine, mărind comuniunea dintre voi. La final rugați-vă împreună. Cereți de la Dumnezeu puterea de a pune în practică ceea ce ați descoperit că vă ajută în a înainta în viața de familie.

Dacă nu sunteți căsătorit sau nu aveți cum să studiați cateheza împreună cu partenerul, încercați să parcurgeți textele singur.

Fie ca Domnul să reverse binecuvântările sale asupra tuturor familiilor, făcându-le să crească în credință.

Pr. Cornel Cadar

Rugăciune de început

Te lăudăm și te binecuvântăm pe tine, Dumnezeule, creatorul a toate, care la început ai făcut bărbatul și femeia ca să fie o comunitate de viață și de iubire. Îți aducem mulțumire pentru că ai binevoit să binecuvântezi viața de familie spre a fi o imagine a unirii lui Cristos cu Biserica: îndreaptă-ți privirea cu îndurare spre ei, și tu, care i-ai păstrat uniți atât în timp de bucurie, cât și în timp de suferință, sporește-le iubirea, întărește-le legătura păcii, ca să se bucure mereu de binecuvântarae ta. Prin Cristos Domnul Nostru. Amin!

Introducere

Cristos a voit să se nască și să crească în sânul sfintei familii a lui Iosif și a Mariei. Biserica nu este altceva decât familia lui Dumnezeu. În zilele noastre, într-o lume de multe ori ostilă, familiile credincioase sunt foarte importante deoarece căminul creștin este locul în care copiii primesc prima vestire a credinței. Iată de ce casa familială este numită Biserica familială, fiind o comunitate a harului și a rugăciunii, o școală a virtuților umane și a carității creștine. "Familia creștină, fiind născută din căsătorie, este imagine și împărtășire a legământului de iubire dintre Cristos și Biserică, va face vizibilă tuturor prezența vie a Mântuitorului în lume și natura autentică a Bisericii, atât prin iubire, unire și fidelitate a soților, cât și prin colaborarea plină de dragoste dintre toți membrii ei" (GS 48).

Reflecție biblică

Din Scrisoarea către Efeseni (Ef 5,21-33).

Fiți supuși unii altora în frica lui Cristos. Femeile să se supună bărbaților lor ca Domnului, pentru că bărbatul este capul femeii așa cum și Cristos este capul Bisericii, trupul său, al cărui mântuitor și este. Și cum Biserica se supune lui Cristos, tot așa și femeile [să fie supuse] bărbaților lor în toate. Bărbaților, iubiți-vă soțiile așa cum Cristos a iubit Biserica și s-a dat pe sine pentru ea pentru a o sfinți, purificând-o prin baia apei în cuvânt, ca să și-o prezinte sieși ca o Biserică glorioasă, fără să aibă vreo pată sau rid sau ceva asemănător, ci să fie sfântă și neprihănită. Tot așa și bărbații trebuie să-și iubească soțiile ca pe trupul propriu. Cine își iubește soția se iubește pe sine. Căci nimeni nu și-a urât vreodată propriul trup, dimpotrivă, îl hrănește și îl îngrijește așa cum [face] Cristos pentru Biserică. Pentru că toți suntem mădulare ale trupului său. De aceea își va lăsa omul tatăl și mama și se va uni cu soția sa și cei doi vor fi un singur trup. Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos și la Biserică, dar și cu privire la voi: fiecare să-și iubească soția ca pe sine însuși, iar soția să aibă respect față de bărbat.

Observarea realității

Când viața de familie începe cu Dumnezeu

Momentul propriu-zis al căsătoriei religioase este cel mai important și cel mai plin de semnificație, ceea ce se întâmplă într-o astfel de ocazie este un adevărat act de curaj din partea ambilor miri.

Se cunoscuseră într-o împrejurare cu totul neașteptată, au rămas prieteni și apoi s-au căsătorit. Abia plecase tânărul la oraș și acolo, fiind obișnuit să frecventeze biserica, prima dată s-a interesat unde o poate găsi. A întrebat pe mai multe persoane, printre care și pe o tânără, care avea să fie viitoarea lui soție. Pe moment, tânăra l-a privit cu teamă. Un tânăr întrebă în miezul zilei de o biserică, aceasta a pus-o pe gânduri. În mintea ei ceva nu era clar. Își spunea: De la un tânăr din ziua de astăzi te poți aștepta la orice, dar nu să întrebe unde este biserica. I-a explicat pe unde poate ajunge și l-a asigurat că și ea este catolică. În prima duminică, după sfânta Liturghie, printre cei prezenți, tânăra l-a recunoscut și fără să-i spună nimic l-a prezentat părinților, explicându-le împrejurările în care l-a cunoscut. Se părea că între ei deja se legase o prietenie, pe care nu și-o puteau exprima încă, pentru că abia se cunoscuseră. Încet, încet relația dintre cei doi a devenit destul de serioasă ajungând până acolo că s-au cerut în căsătorie.

Preotul a subliniat la predică împrejurarea în care cei doi s-au cunoscut. Acel tânăr căuta biserica, îl căuta pe Dumnezeu. Arătându-i unde este biserica, tânăra i-a arătat de fapt unde este Dumnezeu. I-a unit faptul că împreună erau căutători de Dumnezeu, iar preotul, la predică a avut grijă să sublinieze că Dumnezeu este iubire, iar ei erau căutătorii acestei iubiri. În timpul care a urmat au concretizat această iubire celebrând sacramentul Căsătoriei. Sunt fericiți, în ciuda faptului că mulți îi vedeau ca nepotriviți, deoarece unul era de la sat, iar celălalt de la oraș. În fond ce conta de unde provin, interesantă este împrejurarea în care s-au cunoscut. După celebrarea Căsătoriei religioase cei care au fost de față își spuneau: Această familie va fi una fericită pentru că tocmai împrejurarea în care s-au cunoscut spune că vor fi fericiți. Acolo unde e vorba de Dumnezeu, chiar dacă viața de familie are greutățile ei, ele sunt trecute cu ușurință. Și nu s-a înșelat nimeni. Într-adevăr, acea familie a fost una fericită. De altfel, printre cei prezenți la celebrarea căsătoriei, vestea că s-au cunoscut întrebând de biserică s-a răspândit. Toți îi cunoșteau ca fiind "cei care s-au întâlnit la biserică". Și acest motiv, dar mai ales seriozitatea cu care au abordat viața de familie, i-a determinat să fie o familie model. Nimic nu le mai putea sta în cale. Chiar și copiii erau cunoscuți ca fiind copiii celor care "s-au întâlnit la biserică".

(Lumina creștinului, anul XIV - 9 (165) septembrie 2003)

Confruntare și angajare
- Ce înseamnă pentru dv. "cred în sfânta Biserică catolică"? Cum vedeți Biserica?
- Ce rol joacă Biserica în familia dv.?
- În familia dv., în ce mod este prezentă conștiința de a fi o "mică Biserică"?
- Ce anume face din familia dv. o Biserică?
- Prin ce se aseamănă familia dv. cu "familia model" a lui Isus, Maria și Iosif? Care sunt punctele comune?
- Care este atitudinea dv. în fața dificultăților familiale? În ce mod căutați sprijin și mijlocire în "familia model"?
- Tatăl și mama sunt responsabili de educarea copiilor lor. În ce mod profitați de toate ocaziile pentru a le vorbi de credința creștină?
- Care este raportul familiei dv. cu rugăciunea pe parcursul unei zile?
- Ce importanță are pentru familia dv. participarea la Liturghia duminicală?

Rugăciune finală

Dumnezeule, tu care ai instituit căsătoria ca sacrament de mântuire pentru oameni, tu care cunoști greutățile pe care le întâmpină astăzi familiile, fă să înțeleagă darul pe care l-ai oferit lor. Te rugăm:
- Pentru ca familiile noastre să devină o adevărată Biserică: R.

R.: Te rugăm, ascultă-ne!
- Pentru ca familiile noastre să urmeze modelul familiei sfinte și să devină o mică Biserică pentru a-l da lumii pe Cristos: R.
- Pentru ca soții să facă din familiile lor un loc plăcut, în care fiecare membru să poată crește frumos: R.
- Pentru ca familia, prin exemplu și cuvânt, să fie întotdeauna purtătoare a glasului lui Dumnezeu în lume: R.
- Pentru ca familiile noastre să învețe a căuta nu practicarea formalistă a religiei, ci iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele: R.
- Pentru ca familia să fie un loc de sfințenie și un model de urmat de către tineri: R.

Dumnezeule, familia își are temelia în orânduirea ta. Ascultă cu îndurare rugăciunea noastră și fă ca, urmând exemplul sfintei familii, să te vestească veșnic. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin!

Gabriel Bîrnat

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat