Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Prima întâlnire cu apostolii

Considerații generale

După experiența de pe drumul spre Damasc și după momentele de har petrecute alături de ucenicii de acolo, în special alături de Anania, Saul, pentru a nu fi ucis de către iudei, în timpul nopții este coborât într-un coș pe zidul cetății, după care se îndreaptă spre Ierusalim (cf. 2Cor 11,30). Aici are parte de o primire plină de reținere, atât din partea creștinilor deja existenți, cât mai ales din partea grupului de apostoli. Cu toții se temeau de el pentru că îl știau un mare prigonitor al Bisericii, iar acum îl predica pe Cristos, o schimbare aparent stranie, cel puțin la prima vedere.

Venirea sa la Ierusalim are o dublă semnificație; pe de-o parte transformarea din sufletul său îl făcuse într-un oarecare fel un carismatic și această carismă trebuia recunoscută de autoritatea supremă a Bisericii, care erau apostolii și între ei, Petru. Pe de altă parte, era nevoie să meargă la Ierusalim pentru a fi în comuniune cu Biserica, pentru ca predica sa să nu fie în afara Bisericii, ci în comuniune cu ea.

Și de data aceasta însă, Dumnezeu intervine în favoarea celor pe care îi iubește și îi cheamă la o misiune specială. Îl inspiră pe Barnaba care îl ia cu sine, îl prezintă apostolilor, vorbindu-le totodată despre ceea ce se întâmplase cu el pe drumul spre Damasc. Le-a făcut cunoscut cum, după Botezul primit și prin impunerea mâinilor lui Anania, Saul l-a predicat cu mare zel pe Isus Cristos, dând astfel dovadă de autenticitatea convertirii lui.

În urma prezentării din partea lui Barnaba, Saul este acceptat printre apostolii de la Ierusalim, merge cu ei, predică alături de ei, crede și se roagă împreună cu ei.

Ca și la Damasc, și la Ierusalim are dușmani. Intră în polemică cu eleniștii, iar aceasta îl determină să ia din nou o poziție; să continue să predice, riscându-și viața sau să plece în altă parte, unde era mai puțin cunoscut.

Dumnezeu îl pregătea pentru o misiune deosebită printre popoarele păgâne. Cu toate acestea, pentru siguranța lui, frații de la Ierusalim l-au dus mai întâi la Cezareea, apoi l-au trimis la Tars, locul său de naștere.

Obiectiv

Acceptarea cu umilință a planului lui Dumnezeu cu noi.

Învățătură

Între timp, Biserica de la Ierusalim căpăta primele contururi. Apostolii au început să vestească evanghelia și toți cei care erau inspirați de către Duhul Sfânt primeau Botezul în numele lui Isus Cristos, formând astfel primul nucleu al Bisericii. Autoritatea apostolilor și dintre ei a lui Petru începea să fie recunoscută, drept pentru care și Saul vine de la Damasc pentru ca, la rândul său să primească recunoașterea apostolilor și a Bisericii de la Ierusalim.

Cunoscându-i trecutul nefavorabil Bisericii, atât frații cât și apostolii sunt reținuți în a-l accepta și a-l recunoaște pe Saul ca apostol, ucenic al lui Isus Cristos. Este nevoie, așa cum se întâmplă de multe ori și în viața obișnuită, de cineva care să-i asigure pe apostoli de bunele lui intenții, care să garanteze că ceea ce s-a întâmplat pe drumul spre Damasc este real și că schimbarea atitudinii sale este autentică. Doar în urma acestei garanții, apostolii îl acceptă printre ei, iar el continuă și aici misiunea de predicator al evangheliei. Fostul și actualul statut îl fac pentru eleniști, pentru grecii stabiliți la Ierusalim o persoană ingrată, de aceea i se plănuiește uciderea.

Aceasta însă este doar o verigă din marele plan pe care Dumnezeu îl are cu Saul, deoarece, întors la Tars, în locul lui de naștere, la cărțile Legii vechi pe care le studiase cu atâta asiduitate la școala lui Gamaliel, având încă proaspătă în suflet revelarea lui Isus Cristos de pe drumul spre Damasc, în această atmosferă așteaptă marea chemare, de a fi apostol al neamurilor.

Trimiterea lui Saul înapoi la Damasc de către apostoli, ținând cont și de motivele pentru care au făcut-o, reprezintă o mare mângâiere pentru ce-i care, chemați fiind să fie apostoli ai lui Cristos, din diverse motive sunt chemați să aștepte momentul propriu-zis al hirotonirii sau al trimiterii cu adevărat în misiune. Aceștia trebuie să fie conștienți că orice sămânță are nevoie să germineze un timp în tăcerea și întunericul pământului, în greutăți și încercări, până când, într-o zi vor ieși primele mlădițe, apoi se va transforma într-un copac viguros, capabil să reziste intemperiilor vremii, păsărilor și apoi folosirii lui finale.

Dialoghează!

- Cum considerați rolul lui Barnaba în acceptarea lui Saul de către apostoli?

- De ce era nevoie ca Barnaba să întărească în fața apostolilor cuvintele lui Saul?

- Se poate vorbi în cazul intervenției lui Barnaba de o intervenție ca în cazul "pilelor" de astăzi?

- În contextul siguranței predicării evangheliei, a transmiterii credinței adevărate, cum vedeți prezentarea lui Saul apostolilor și Bisericii de la Ierusalim? Are vreo legătură acest aspect cu faptul că orice preot acționează doar în virtutea mandatului pe care îl are de la episcop?

- Nu este o nedreptate faptul că, deși a avut o revelație specială a lui Isus Cristos pe drumul spre Damasc, apostolii l-au trimis pe Saul acasă la Tars?

- În contextul retragerii lui Saul pentru un timp la Damasc, cum vedeți rolul exercițiilor spirituale, al zilelor de reculegere, al campusurile parohiale sau al misiunilor parohiale?

Citește!

Fap 9,26-30

Roagă-te!

Dă-ne, Doamne, tăria și curajul apostolului Paul. El, inspirat de lumina Duhului Sfânt a înțeles că trebuie să meargă la Ierusalim pentru a-i fi recunoscut ministerul prin cei pe care Isus, Fiul tău îi alesese. Nu s-a descurajat când a fost primit cu răceală, nici nu s-a mândrit când a primit recunoașterea oficială, ci cu umilință și cu tărie a continuat vestirea cuvântului tău. Nu s-a descurajat când a fost trimis acolo unde văzuse pentru prima dată lumina zilei, la Tars. Ajută-ne să nu ne descurajăm atunci când suntem nevoiți s-o luăm mereu de la început. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat