Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Arta de a vedea

"Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?... Dar cine este, Doamne, să cred în el?" (In 9,35-36).

Rugăciune

Ps 22

Cuvântul lui Dumnezeu

In 9,8-14

Propunere pentru reflecții

Vederea

În cazul nostru este drumul spiritual al orbului. Un drum de la întuneric la lumină. Pericopa evanghelică se deschide cu un singur orb și se încheie cu scena plină de orbi, incurabili și vinovați. Orbul nostru se va bucura la sfârșit de o întâlnire privilegiată cu Isus care îi umple existența.

Isus - ucenicul - situația (In 9,1-41)

Ambientul și minunea (1-7)

O întâlnire din întâmplare care permite ucenicilor să întrebe cine e de vină pentru boala acestui orb. Isus se opune mentalității timpului: orice boală e consecință a păcatului și trece de la cauză la scop.

"Până este ziuă" - e vorba de timpul existenței sale pe pământ, pe când, încă nu este victima puterii întunericului (dușmanii săi). Gestul său este o declarație că este lumina lumii. Astfel faptele și cuvintele fac credibilă persoana lui Isus. Ne-am aștepta la o primire unanimă a persoanei sale, așa cum ar fi normal în fața adevărului, dar... se folosește de elemente aparent ilogice: pământul obținut din amestecul cu salivă. Pământul pe ochi nu ar putea, în mod normal decât să înrăutățească situația. Cu siguranță nu e această pastă cauza minunii. Aceasta, în cel mai rău caz, stă la baza credinței pe care orbul o are în cuvântul lui Isus. Pe baza acestei credințe, așa cum se întâmplă de obicei, urmează minunea. Isus, însă nu este interesat de minune, ci de poziția fiecăruia în fața persoanei lui: cine este împotrivă, cine de partea lui.

1. Prima reacție (interes superficial): minunea și curioșii (8-12).

Categoria persoanelor care nu știu să treacă de la cele întâmplate la stabilirea identității cerșetorului de ieri la vindecatul de astăzi.

Pentru rezolvarea enigmei apelează direct la mărturia bolnavului. "Eu sunt" scoate în evidență că, deși este același om, de fapt este altul. Existența sa prezintă deja noutatea întâlniri cu Isus în care a descoperit o forță extraordinară despre care nu cunoaște nimic: "Acel om care se cheamă Isus!".

2. A doua reacție (problema): fariseii și minunea (13-17).

Această categorie este condiționată de prejudecăți. Ca să pregătească tina, Isus s-a folosit de o acțiune interzisă de severitatea legii în zi de sâmbătă. Din această cauză în fața sa se găsesc două grupări de farisei:

- "Acest om nu vine de la Dumnezeu pentru că nu ține sâmbăta!"

- "Cum poate un om păcătos să facă asemenea minuni?"

Unii farisei se află pe drumul bun, au trecut de la faptă la persoana care a făcut fapta. Pe această persoană nu sunt de acord. Intervine vindecatul și le zice: "E un profet!".

3. A treia reacție (lașitate): fariseii și părinții bolnavului (18-23).

Fariseii preferă să susțină mai departe ideea și convingerea lor, nu se lasă provocați de eveniment. Părinții sunt chemați să răspundă la trei întrebări: Îl identifică pe fiul lor cu minunea? Garantează că s-a născut orb? Cum explică situația actuală? La primele întrebări răspund fără dificultate pentru că sunt evidente, însă a treia întrebare îi angajează în mod personal. Recunoscând și pronunțând numele lui Isus riscau să-și piardă drepturile religioase și civile. Paralizați de această teamă, nu se pot bucura de noua situație a fiului lor și nici nu-și pot exprima gratitudinea față de Isus. Se retrag în spatele unei rezerve care devine tăcere vinovată. Părinții nu vor să fie diferiți de părerea altora.

4. A patra situație (ceasul adevărului): fariseii și minunea (24-34).

Tot fariseii în scenă, de această dată fără mască, într-o ediție revăzută și de astă dată înrăutățită. Ei cer de la cel vindecat o mărturie că Isus este un păcătos (24). Dispare incertitudinea inițială dintre ei, sunt de acord cu toții că Isus este un păcătos.

"Dacă e un păcătos sau nu, eu nu știu. Un singur lucru știu: că am fost orb și acum văd!". Răspunsul se bazează pe un bun simț popular. Opțiunea sa e clară: Isus vine de la Dumnezeu. El dă o mărturie curajoasă și foarte frumoasă, el nu-l cunoaște încă bine pe Isus, însă alegerea făcută îl localizează în categoria celor care aleg să stea de partea sa chiar cu riscul martiriului. Acum mai mult ca niciodată omul nostru este singur.

5. A cincea reacție (diferența răsplătită): Isus și vindecatul (35-41).

Din iubire pentru adevăr păstrează distanța față de ceilalți, refuză compromisul, apelează mai degrabă la bunul simț care urmărește logica faptelor, nu pe cea a părerilor. El a urmat cel mai pur și natural instinct al adevărului pentru care a dat mărturie până la sfârșit. Isus prețuiește această persoană și vrea să-i facă darul cel mai mare pe lângă vedere: credința - ochiul lui Dumnezeu asupra evenimentelor. Vindecarea orbului din naștere ne învață că credința cere o ruptură cu lumea care se închide la lumina și la mărturisirea eroică în favoarea celui care este adevărul. Numai trecând peste teamă, respectul uman și prejudecățile oamenilor, se ajunge la libertatea autentică pentru Dumnezeu și pentru oameni.

De la cuvânt la viață

Prințul fericit

(Scenetă)

Povestitorul: În piața principală a unui vechi oraș se înălța pe o imensă coloană statuia prințului fericit. Era acoperită de fire subțiri de aur. Avea pe ochi doi zefiri luminoși și o piatră prețioasă strălucitoare pe mânerul săbiei. Toți admirau statuia. Dacă un copil plângea, mama, pentru a-l liniști, îi spunea:

Mama: De ce nu ești ca prințul fericit? Prințul fericit nu plânge niciodată.

Copilul: Ce bine că există în lume cineva fericit...! Pare un înger acea statuie.

Mama: De unde știi? Ai mai văzut tu îngeri?

Copilul: Da, eu visez.

Povestitorul: Într-o noapte, sosi în acel oraș o rândunică. Lăsase să plece spre Egipt toate colegele ei și de câteva săptămâni făcea să întârzie momentul când trebuia să abandoneze acea minunată țară. Sperând să găsească un locușor unde să-și petreacă noaptea se întreba:

Rândunica: Unde voi dormi?

Povestitorul: Atunci se îndreptă spre statuia de pe imensa coloană și mulțumită strigă:

Rândunica: Iată un loc minunat, cu mult aer proaspăt.

Povestitorul: Se așeză între picioarele prințului fericit și privind în jur murmură:

Rândunica: Am o cameră aurită. Mai bine decât atât nici că se putea.

Povestitorul: Dar tocmai în timp ce se pregătea să-și pună căpușorul sub aripioară simți căzând peste ea o picătură de apă.

Rândunica: Straniu! Nu e nici un nor pe cer. Stelele sunt strălucitoare și clare. Și totuși plouă...!

Povestitorul: Și cade o altă picătură. Deranjată de aceste picături se gândi să lase acel loc și să plece în altă parte.

Rândunica: Dar atunci la ce folosește o statuie dacă nici măcar nu apără de ploaie. Trebuie să-mi găsesc un alt loc.

Povestitorul: Dar, înainte de a-și întinde aripile, căzu o a treia picătură. Atunci privi în sus. Și ce să vadă? Ochii prințului fericit erau plini de lacrimi care curgeau pe obrajii aurii. Avea chipul atât de frumos la lumina lunii încât rândunica se emoționă și întrebă:

Rândunica: Cine sunteți?

Prințul: Sunt prințul fericit.

Rândunica: Atunci de ce plângeți? M-ați udat de tot?

Prințul: Când eram viu și aveam inimă omenească nu știam ce înseamnă lacrimile pentru că locuiam în palatul "Alungă gândul", acolo unde durerea nu intră niciodată. În timpul zilei mă jucam în grădină și seara dansam în marele salon. În jurul grădinii se înălța un zid mare, dar nu m-am întrebat niciodată ce era dincolo. Oamenii de la curte mă numeau prințul fericit. Și eram fericit cu adevărat dacă fericirea constă în distracții. Așa am trăit și așa m-a luat moartea. Acum că sunt mort și că m-au pus atât de sus văd bine toate mizeriile orașului meu și deși am inima de plumb totuși nu pot să plâng. De exemplu, departe, departe, este o străduță și pe acea străduță o căsuță mică de tot. Pe o fereastră deschisă văd o femeie așezată la o măsuță. Are chipul palid și e îmbătrânit, mâinile muncite și roase de acul cu care a lucrat pentru că a brodat. Într-un colț al camerei este un pătuț cu un copil bolnav. E ars de febră și cere o portocală, dar mama nu-i poate da decât apă de la râu. Și plânge... Rândunică, n-ai vrea să-i duci piatra prețioasă a săbiei mele? Eu am picioarele fixate pe coloană și nu mă pot mișca".

Rândunica: Sunt așteptată în Egipt. Și apoi nu-mi plac copiii. Anul trecut locuiam pe un râu și erau doi copii care aruncau mereu în mine cu pietre. Bineînțeles, nu voiau să mă privească, dar era și o lipsă mare de respect.

Povestitorul: Dar prințul fericit se întristă atât de mult încât rândunica simți o profundă părere de rău.

Rândunica: E foarte frig, dar voi mai rămâne încă o noapte și-i voi duce darul acelei mame nefericite.

Prințul: Îți mulțumesc rândunică. Dumnezeu să te răsplătească!

Povestitorul: Atunci rândunica dezlipi piatra prețioasă de la sabia prințului și ținând-o în cioculeț zbură peste acoperișurile caselor și trecu prin fața turnului catedralei unde erau sculptați îngeri din marmură albă. În sfârșit, a ajuns la căsuță. Copilul cu febră mare se agita continuu în pat. Și mama adormise. Era foarte obosită. Rândunica zbură înăuntru și așeză rubinul pe masă. Apoi, înconjură pătuțul copilului înfierbântat făcând puțin vânt. Iar acesta exclamă:

Copilul: Bine! Mi se pare că mă simt mai bine...

Povestitorul: Și adormi profund. Atunci rândunica se întoarse la prinț și se așeză în palma aurită a acestuia.

Rândunica: Curios! Mi-e atât de cald și, de fapt, e atât de frig...

Prințul: Aceasta pentru că ai făcut o faptă bună, rândunico!

Povestitorul: Rândunica a început să reflecteze, dar curând însă, adormi. Când se făcu dimineață rândunica zbură la râu să se spele. Tocmai atunci trecu peste pod un domn care, văzând-o, exclamă:

Profesorul: Ce fenomen extraordinar! O rândunică pe timpul iernii...!

Povestitorul: Și cum era profesor a scris pentru acest fapt un articol foarte mare în ziare așa încât toți au aflat despre această veste. Când răsări luna rândunica se întoarse la prinț strigând:

Rândunica: Ai să trimiți ceva pentru Egipt pentru că plec?

Prințul: Rândunico, rândunico, nu pleca! Mai rămâi cu mine încă o noapte.

Rândunica: Nu pot. Mă așteaptă în Egipt.

Prințul: Rândunico, rândunico, departe, departe, pe partea cealaltă a orașului văd un tânăr. Stă la masă și trebuie să dea o lucrare de teatru pe care trebuie să o termine până mâine. Dar pentru că e frig nu mai poate scrie. Și îi este tare foame.

Rândunica: Ei bine, mai stau încă o noapte cu tine.

Prințul: Trebuie să-i mai duc un rubin. Aoleu...! Nu mai am pietricele. Îmi rămân numai ochii. Sunt foarte rari. Sunt aduși din India de mai bine de o mie de ani. Scoate-mi unul și du-i-l! El îl va vinde și va putea să-și cumpere lemne și de mâncare.

Rândunica: Dragă prințule, eu nu pot face aceasta.

Prințul: Rândunico, te rog!

Povestitorul: Atunci, rândunica luă un ochi și-l duse tânărului. Intră pe deschizătura geamului spart. Tânărul era atât de absorbit în lectură încât nu a auzit zborul rândunicii. Dar când ridică ochii văzu alături zefirul minunat. Nu-i venea să creadă.

Tânărul: Încep să fiu "de preț". Acest zefir trebuie să fie darul vreunui mare admirator. Acum pot termina comedia.

Povestitorul: A doua zi rândunica zbură la port. Se așeză pe un copac mare și privea marinarii care trăgeau cu funii o încărcătură mare. Când se ridică luna se întoarse la prințul fericit.

Rândunica: Am venit să-ți zic adio, prințule. Trebuie să plec.

Prințul: Rândunico, rândunico dragă. Nu vrei să mai rămâi cu mine încă o noapte?

Rândunica: Suntem deja în plină iarnă. Curând va cădea zăpada. E prea târziu pentru mine!

Prințul: Jos în piață este o fetiță care vinde chibrituri. I-au căzut toate chibriturile în noroi. Dacă nu duce banii acasă tatăl o va bate tare. De aceea plânge. Scoate-mi celălalt ochi și dă-i-l! Astfel tatăl nu o va bate.

Rândunica: Ei bine, voi mai rămâne încă o noapte. Dar nu-ți pot scoate și celălalt ochi. Vei rămâne complet orb!

Prințul: Rândunică, rândunică, ascultă!

Povestitorul: Atunci rândunica scoase și celălalt ochi și zbură jos. Trecând pe lângă fetiță lăsă să-i cadă zefirul pe jos aproape de ea.

Fetița: Ce pietricică frumoasă!

Povestitorul: Exclamă fetița. O luă și alergă acasă.

Rândunica: Acum că ești orb voi rămâne pentru totdeauna cu tine.

Prințul: Nu, rândunică, nu-ți poți permite. Tu trebuie să pleci în Egipt.

Rândunica: Voi rămâne pentru totdeauna cu tine, prințule. M-am hotărât.

Povestitorul: Și adormi la picioarele statuii. Toată ziua următoare așezată pe umărul prințului rândunica îi povesti tot ceea ce văzuse în țările îndepărtate.

Prințul: Draga mea prietenă, tu îmi povestești cu adevărat ceva minunat. Dar suferința omenească e cea mai minunată din lume. Nu mai e nici un mister atât de mare ca această sărăcie. Zboară deasupra orașului meu și spune-mi ceea ce vezi!

Povestitorul: Rândunica zbură deasupra orașului și-i văzu pe cei bogați care se distrau în palatele lor și cerșetorii așezați în fața porților. Zbură și pe străzile cele mai pustii și văzu multe chipuri palide ale copiilor bolnavi și înfometați. Sub arcul unui pod doi copii căutau să se încălzească. Un gardian ce trecea din întâmplare pe acolo le strigă:

Gardianul: Hei! Nu puteți sta acolo! Ieșiți afară imediat!

Povestitorul: Și ei ieșiră și începură să meargă pe ploaie. Atunci rândunica se întoarse la prinț și-i povesti tot ce văzuse. Prințul s-a întristat foarte mult când a auzit ce povestește rândunica.

Prințul: Sunt acoperit de aur. Dezlipește-l, firicel cu firicel, și împarte-l la săracii mei! Muritorii cred că aurul face fericiți.

Povestitorul: Rândunica dezlipi foițele de aur, una după alta, până când prințul deveni gri și opac. Le împărți la săraci. Chipurile copiilor surâdeau acum și alergau pe străzi jucându-se și strigând:

Copiii: E aur! Acum pâinea nu ne va mai lipsi.

Povestitorul: Apoi veni zăpada și după zăpadă gerul. Străzile păreau de argint. Atât erau de strălucitoare. De la ferestrele caselor atârnau lungi țurțuri de gheață asemănătoare cu niște pumnale de cristal. Sărăcuța rândunică simțea din ce în ce mai mult frigul, dar îl iubea atât de mult pe prinț încât nu-l mai putea lăsa acum. Zbură pentru ultima dată la picioarele prințului. Și cu un ciripit sughițat voia să spună:

Rândunica: Voi sta aici, prințule fericit, mereu cu tine.

Povestitorul: Și căzu moartă la picioarele prințului. În acel moment se auzi în interiorul statuii un zăngănit. Era inima de plumb care se fărâmița de durere. Dimineața următoare, primarul și consilierii comunali, trecând prin fața monumentului au privit statuia.

Consilierii: Ce trist a devenit prințul fericit!

Povestitorul: Consilierii se apropiară pentru a vedea mai bine. Apoi exclamară:

Consilierii: Ce straniu! E adevărat! E chiar așa! Rubinul a căzut de la sabie, nu mai are ochi, nu mai e aurit! E ca un nebun! Are până și o păsărică moartă la picioare! Va trebui să publicăm un decret prin care să interzicem păsărelelor să moară aici.

Povestitorul: Așa veni hotărârea de a lua statuia prințului fericit. Statuia este topită într-un cuptor și primarul ține consiliu pentru a hotărî cum să fie folosit metalul.

Primarul: Va trebui să facem o altă statuie și de data aceasta va fi a mea.

Povestitorul: Atunci consilierii începură să se certe pentru că fiecare dintre ei voia ca acel loc al prințului fericit să fie propriu. Între timp, în topitorie era recuperat tot metalul statuii. Totul se topise. Doar inima rezista împietrită și nu se topi nici la temperatura cea mai ridicată.

Consilierii: Ce straniu! Această inimă de plumb nu vrea să se topească. Înseamnă că trebuie să o aruncăm.

Povestitorul: Și o aruncă pe o grămadă de gunoi unde era și rândunica moartă. Dar Dumnezeu care de sus văzuse totul chemă un înger și-i zise:

Dumnezeu: Coboară pe pământ și adu-mi cele mai valoroase lucruri pe care le găsești acolo, cele mai de preț. Și îngerul se întoarse imediat aducând inima de plumb și rândunica moartă.

Dumnezeu: Bravo! Ai ales bine pentru că rândunica va cânta veșnic și în orașul meu de aur prințul fericit va proclama lauda mea.

Indicații catehetice

Sunt multe cheile de lectură pentru acest text. Cea mai evidentă este aceea a generozității dusă până la sacrificiu. În lumea atât de mare, dar rece și indiferentă, lucrurile cele mai prețioase sunt inima prințului și rândunica. Mai exact compasiunea și bunătatea plină de slujire și dezinteresată.

Altă temă este "fericirea". Există o fericire falsă, rod al indiferenței la suferința celorlalți: reprezentată de statuia prințului splendidă, dar imobilă și rece, inutilă în toată frumusețea sa. Și mai e o fericire care constă în participarea la suferința celorlalți dând și altora ceea ai: aceasta e fericirea lui Dumnezeu însuși.

Pentru dialog

- Mai găsim noi prinți prin ziare sau la televizor?

- Cum este reprezentată viața lor? Și prinții de prin basme, cum e viața lor de obicei?

- Pe lângă bogățiile făcute din bani, obiecte prețioase, palate... mai sunt și alte tipuri de bogății?

- Ce fel de bogății avem noi? (existența noastră, sănătatea, inteligența, daruri particulare, prietenia, credința, valorile...)

- Cum folosim noi această bogăție? Cum le putem folosi ca să îi facem fericiți pe alții?

- Cunoaștem noi persoane în jurul nostru care să aibă nevoie de noi? Cum le recunoaștem?

Copiii pot fi lăsați să interpreteze liber tot textul și să facă legături spontane cu textul biblic și cu persoana lui Isus.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat