Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

O pereche ciudată

"Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da eu nu va mai înseta niciodată, căci apa pe care i-o voi da eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre viața veșnică" (In 4,14).

Rugăciune

Ps 94,50

Cuvântul lui Dumnezeu

In 4,5-42

Propunere pentru reflecții

Isus se prezintă ca unul care dăruiește apa vieții, cea care curge curată și limpede, în opoziție cu apa de la cisternă sau bazin, care nu totdeauna este curată și limpede.

Apa vieții e o metaforă care arată un bine foarte mare... nu e vorba doar de o apă naturală, aici, pentru că e pusă în strânsă legătură cu viața veșnică sau cu darul Duhului Sfânt.

Femeia nu înțelege cuvintele misterioase ale lui Isus, dar înțelege că poate avea un avantaj și cere: "Doamne, dă-mi această apă, ca să nu-mi mai fie sete și să vin aici!". Mai înainte era Isus cel care cerea apă, acum este femeia. Isus continuă să propună și să intre în viața morală a acestei persoane. De ce această trecere? Dialogul de mai înainte era o introducere, acum Isus își poate prezenta identitatea progresiv. Îi face o radiografie în realitatea sa cea mai intimă cu multă precizie încât femeia exclamă: "Doamne, văd că ești profet!". Profeții sunt oamenii lui Dumnezeu. Isus revelează marele mister: "Va veni timpul, ba chiar a și venit, în care Tatăl va fi adorat în Duh și adevăr". Duhul este începutul unei vieți interioare, iar adevărul este însuși Isus Cristos, care ni-l face cunoscut pe Tatăl.

Când cineva îl descoperă pe Cristos, simte nevoia și urgența de a-l vesti, dacă nu-l vestește înseamnă că nu l-a descoperit încă. Mărturia femeii a provocat întâlnirea locuitorilor cu Isus. Acum sunt ei cei care îl întâlnesc personal pe Isus. Iată adevăratul spirit misionar; femeia se poate retrage de-acum, pentru că ea a făcut experiența prezenței lui Isus. Lăsându-l să intre în viața ei, el îi dăruiește ce are cel mai bun: Duhul Sfânt.

De la cuvânt la viață

Pinguinul colorat

(Poveste)

Chiar când și-a scos căpușorul din ou a fost primit cu multă bucurie de toți cei prezenți. Primul său sunet a fost puternic, așa încât toți pinguinii l-au aplaudat. "E un semn bun. E nerăbdător să înfrunte problemele vieții!"

Chiar așa și era. Imediat ce Filip, căci așa se chema, a reușit să stea în picioare, a și plecat prin împrejurimi să descopere noutățile comunității de pinguini. Toți erau mai bătrâni decât el, dar parcă nimeni nu era mai puternic. Într-o zi Filip stătea întins pe plajă și admira, plictisit, "mușuroiul" de pinguini. Toți păreau fericiți, doar el se simțea deosebit de amărât.

"Ce plictiseală! Nu mai pot, totul e alb, negru și gri... fiecare se gândește doar la ale sale... trebuie să găsesc undeva o localitate mai colorată... aș putea deveni și eu mai plin de culori!...".

Și, impulsiv cum era, s-a lăsat încetișor jos pe stâncă alunecând în apă lăsându-se purtat de valuri departe de Insula Albastră în care s-a născut.

"Acum sunt liber, pot să fac ce vreau" își spuse Filip al nostru. S-a oprit pe o insulă, pe o altă plajă. O puternică bătaie de aripi l-a scuturat, dar puternic cum era a rezistat. Zburau penele în toate direcțiile. Era o pasăre pe care nu o mai văzuse niciodată.

"Ah!", exclamă Filip, umflându-și pieptul de satisfacție. Câteva picături de sânge îi pătaseră penele albe. "Bine, încep să mă colorez!"

"Ei, prietene!" se auzi o voce de pescăruș. "Te-am urmărit cum luptai. Ești tare nu glumă!" "Sigur că da!" "Te invit la un prânz!" "Ce vrei să spui?" "Mergem să furăm niște ouă de la rândunele, ce spui? Dacă suntem doi, nu ne pot face nimic!"

Și uite așa fu că Filip s-a luptat și cu rândunelele, sărmanele! La sfârșit Filip și-a privit pieptul: era pătat cu galben-portocaliu de la gălbenușurile de ou.

"Alte culori. Asta da, viață!"

În urma lui nu se auzea decât ciripitul trist și îndurerat al rândunelelor. Pe lângă culoarea roșie, galbenă, pieptul lui Filip mai avea și verdele de la iarbă, chiar pete albastre, unele dungi argintii... Dar ce conta? Era primul pinguin colorat și ce păcat că nu putea fi văzut de prietenii săi. Chiar dacă nu voia să recunoască, îi era tare dor de Insula Albastră și de pinguinii de acolo.

"Să ai o viață colorată nu e chiar așa cum am crezut eu!"

Într-o dimineață s-a hotărât să se întoarcă acasă. Primii pinguini pe care i-a întâlnit erau cei mai mici care se jucau pe gheața spartă. Imediat ce l-au văzut au început să strige: "Un monstru! Un monstru!". Cei mari s-au apropiat, dar nu i-au dat nici o importanță...

"De ce, idioților, nu mă recunoașteți, sunt eu Filip!". "Filip, eram sigură că te vei întoarce...!", dar nu voia să îl îmbrățișeze. "Ia uite cum arăți!".

Pe la spate se auzeau voci care șopteau: "Sărmanii lui părinți!!!".

Pentru prima oară îi venea să plângă cu toată puterea. A înțeles că ale lui culori continuau să îl țină la distanță de prietenii lui adevărați. A mai înțeles că numai aici putea fi fericit.

"Tată, aș vrea să șterg aceste pete de culori, e posibil?"

"Există un singur mijloc: să te arunci în cascada cea mare. Acolo apa e foarte iute și nici o pată nu îi rezistă. Dar ai nevoie de mult curaj. Te crezi în stare?" "Da, tată!"

Imediat s-a răspândit această veste. În câteva minute, cu toții, mari și mici, s-au adunat în jurul cascadei. N-au reușit să rețină un prelung "ooohh!" general când, sus la gura cascadei a apărut Filip. Părea atât de mic acolo sus! A așteptat o clipă, apoi s-a aruncat cu un salt minunat. În vârtejul necontrolat al apei, micuțul pinguin a dispărut fără nici o urmă. Toți au rămas cu sufletul la gură. Apoi, dintr-o dată apare Filip. Însăși forța apei l-a proiectat afară și toți au văzut că penele sale erau nepătate ca la naștere, fără nici o urmă de culori. Atunci au explodat toți într-un fastuos "uurrraaa!" care a acoperit până și zgomotul cascadei.

Pentru dialog

- De ce a decis pinguinul Filip să plece de acasă?

- Vi s-a întâmplat și vouă vreodată să vă plictisiți? De ce? Când?

- După voi, ce sunt culorile pe care le caută Filip? Are vreo legătură cu voi?

- De ce fel sunt culorile pe care le găsește Filip? Vă amintește ceva?

- De ce Filip nu e recunoscut de comunitatea sa?

Isus este apa vieții.

Activitatea

Copiii pot face examenul de conștiință cu o planșă pe care se găsesc "culorile greșite" (roșu pentru ură, galben pentru invidie, violet pentru vorbele urâte, roz pentru lene, verde pentru mânie, albastru pentru violență, maro pentru lăcomie, portocaliu pentru mândrie...).

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat