Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Aici, după mine

"Iar ei, îndată, lăsând mrejele, au mers după el" (Mt 4,19).

Rugăciune

Ps 26

Cuvântul lui Dumnezeu

Mt 4,12-23

Propunere pentru reflecții

Chemare

În toate religiile este omul cel care îl caută pe Dumnezeu... în creștinism este Dumnezeu cel care îl caută pe om.

El, din inițiativa iubirii, mă cheamă să-l urmez. Dacă vreau să-l urmez, acesta este răspunsul pe care îl pot da. Acest răspuns este continuu și durează o viață.

Isus

- Cheamă și nimeni nu poate chema în locul lui.

- "Trece", în căutarea noastră, "ne vede" și "ne cheamă".

- Este cuvântul lui Dumnezeu care s-a făcut trup, luminează ochii și înveselește inima.

Ucenicul

- Nimeni nu poate răspunde în locul lui. Credința se joacă fără mijloace intermediare în raportul direct dintre mine și el.

- Unde nu se ajunge zburând, se ajunge șchiopătând: drumul după Isus este anevoios și în urcuș, comportă adesea neînțelegeri și întârzieri. Trădări și fugă.

- Are viața împlinită cu cea a învățătorului.

- Este cel care exclamă: "Am fost prins de Isus Cristos și de aceea alerg și eu să îl pot câștiga".

- Îl ascultă, îl privește și îl urmează pentru că îl iubește și vrea să îl atingă și să fie cu el.

De la cuvânt la viață

Cei trei frați

(Poveste)

Un tată foarte bolnav i-a adunat pe cei trei copii ai săi în jurul patului său ca să le vorbească. Cu mare greutate, a luat o cutiuță ce conținea trei semințe, pe care le dădu fiecăruia, spunând: "Tot ceea ce veți face acestor semințe, vi se va face vouă!". Spunând acestea, a murit. Cei trei fii nu au înțeles ultimele cuvinte ale tatălui lor. Credeau că delirează și nu știe ce vorbește. Fiecare, deci, și-a luat bobul de sămânță și s-a întors acasă.

Cel mai mare dintre frați a luat bobul de sămânță, l-a pus într-o vază de cristal și a așezat vaza în camera cea mai frumoasă din casă. De fiecare dată când îl privea, își amintea de tatăl său iubit. Fratele mijlociu a pierdut bobul pe drum în timp ce se întorcea spre casă și n-a fost prea îngrijorat din această cauză, deci nici nu l-a căutat. Fratele mai mic a vrut să știe ce fel de sămânță i-a dat tatăl său înainte să moară. A luat un vas, l-a umplut cu pământ și a pus sămânța acolo. Se îngrijea foarte mult de această sămânță și nu după mult timp a răsărit un trandafir.

Au trecut anii, și fără să știm cum, fiecăruia dintre frați i s-a întâmplat exact ce se întâmplase cu bobul de sămânță. Fratele cel mare s-a îmbolnăvit de o boală ciudată care l-a ținut la pat fără să mai poată ieși din casă. Cel mijlociu s-a pierdut într-o pădure, pe când era într-o excursie și nu a mai fost găsit niciodată. În schimb, cel mic, o ducea foarte bine. Făcea multe lucruri care îi plăceau cel mai mult, unul dintre ele era pasiunea pentru pictură. A făcut multe tablouri devenind renumit în toată lumea pentru frumusețea lor. Operele lui au fost expuse în cele mai renumite muzee. Toate erau semnate cu un mic bobocel de trandafir, pus într-un colț. Fratele cel mic, a fost singurul care a cultivat bobul de sămânță încredințat de tatăl înainte de moarte. De aceea i s-a întâmplat și lui ceea ce i se întâmplase seminței: a înflorit!

Pentru dialog

- Ce le-a spus tatăl înainte de a muri?

- Ce a făcut fiecare copil cu sămânța pe care tatăl le-o încredințase fiecăruia?

- Ce s-a întâmplat cu fiecare fiu?

- De ce îi mergea atât de bine fratelui mai mic?

- Ce li s-ar fi întâmplat fraților mai mari dacă ar fi ascultat de sfatul tatălui și ar fi cultivat sămânța?

- Dumnezeu a dat fiecăruia dintre noi o sămânță pe care să o cultivăm. Ce fel de sămânță ai tu? Ce fel de capacități sau înclinații ai tu? Ce te atrage cel mai mult? Ce ai prefera să faci?

- Ce li se întâmplă celor care neglijează sămânța oferită?

Ești ceea ce cultivi!

Activitatea

Printre altele, se face lista cât mai completă cu toate capacitățile pe care le pot avea persoanele. Printre cele exprimate, fiecare copil va căuta să individualizeze ce anume are el, apoi le va pune în comun. Ceilalți ar putea adăuga capacitățile care, colegului lor, le-a scăpat. La sfârșit, nu are importanță numărul capacităților, ci calitatea lor. Copiii vor putea apoi elabora un buletin de identitate în care vor pune capacitățile și caracteristicile care îi identifică. Pe verso vor scrie cum trebuie cultivate aceste capacități ca să nu se piardă și să aducă multe roade.

Se reprezintă material conținutul acestei povești. Fiecărui copil i se dă un bob de sămânță, diferit dacă e posibil, simbolul calității, a talentelor și a vocației pe care Dumnezeu a dat-o fiecăruia. I se va da fiecăruia un vas (pahar de plastic) sau se caută un vas mare pentru toți în care să planteze diferitele bobițe. Apoi trebuie să se informeze de tratamentul necesar și de grija pe care s-o acorde plantei pentru ca aceasta să crească bine. Toate acestea îi va ajuta să constate că procesul este lent și cere multă grijă, statornicie și răbdare. Apoi li se va spune că și cu persoanele este la fel. Catehetul-animator va scrie pe foi separate diferite vocații (medic, infirmieră, învățător, profesor, artist, scriitor, mamă, tată, persoană consacrată: preot, soră, muncitor, conducător auto...). fiecare copil va trage unul dintre bilețele ca și cum ar fi sămânța lui și apoi va explica cum trebuie să se îngrijească de această sămânță pentru ca ea să crească, să înflorească și să ajungă ceea ce e chemată să fie.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat